O kostimima

Priča iza Birkinice koju Jonah Hill nosi u filmu ‘Don‘t Look Up‘

30. prosinac 2021.

Fotografije: Profimedia

U nastavku ne spojlamo radnju filma već govorimo o kostimografiji koja je bila na zavidnoj razini.

Sve samo ne još jedan klasični film katastrofe, više poziv društvu na buđenje, satira i metafora za klimatske promjene, uznemirujuća priča o budućnosti koja nas, ili generacije koje dolaze nakon nas, može zadesiti. "Don't Look Up" film je u režiji Adama McKayja o kojem ovih dana svi imaju nešto za reći i ako ga još niste pogledali - preporučujemo da to napravite. Nećemo se baviti tematikom i porukama koje su poslane kroz dva i pol sata ove dramatične priče s elementima satire i humora, u ovom tekstu ćemo pažnju usmjeriti prema sjajnoj i slojevitoj kostimografiji koju je odradila Susan Matheson. 

Prije samog lansiranja filma na Netflixu, fotografije sa seta dale su mali uvid u film - jedna od najzapaženijih fotografija je ona na kojoj Jonah Hill u odijelu korača s Hermès Birkin torbom u ruci, rame uz rame s Meryl Streep koja nosi crni komplet i veliki broš. Meryl je u ulozi predsjednice SAD-a (Janie Orlean), a Jonah (Jason Orlean) je njezin sin i predstojnik ureda, iznimno površan karakter fokusiran na materijalno, što je vidljivo kroz njegove modne odabire - odjeven je u komade brendova kao što su Salvatore Ferragamo, Armani, Hermès košulje i kravate, odijela krojena po mjeri kod najboljeg krojača, uz jasno isticanje brendirane odjeće.

image

Jonah Hill

Jonah Hill je imao mnoštvo ideja za kostim lika, koje je potom razrađivao s kostimografkinjom. Oboje su znali da je Jason opsjednut logoima i skupocjenim stvarima pa je tako u fokus došla i Birkinica, koja je bila Hillova ideja, kao i sat brenda Richard Mille u vrijednosti 600 tisuća dolara. Mnogi su već pri prvom gledanju primijetili da je riječ o lažnjaku, i nisu pogriješili. Problem naime, nije bio nabaviti originalni sat, već ga očuvati tijekom snimanja, zbog čega je nabavljena replika sata.

"Zapravo mi se sviđa što je nosio kopiju sata. Jason je osoba kojoj je stalo do pokazivanja statusa i bogatstva - on je osoba koja bi zaista nosila lažni Richard Mille sat, samo kako bi se pokazao", kazala je Mathson i otkrila da je i Birkinica zapravo lažnjak nabavljen s Amazona za 38 dolara. Ovakvim detaljima karakter Jonaha dodatno je karikiran i njegova površnost i sklonost materijalizmu je naglašena. 

image

Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio i Timothée Chalamet

Kostimografkinja inače radi po drugačijem principu pa je sve glumce zamolila da na isprobavanje kostima dođu u "svom liku". Raditi s Timothéejem Chalametom, koji je u potpunosti shvatio njezin zahtjev, bilo je posebno iskustvo, otkrila je u jednom od intervjua, a većinu njegove odjeće pronalazila je u second hand dućanima, kako bi priča bila što autentičnija. Za potrebe kostima izrađen je i custom made merch izmišljenog benda simboličnog imena "Noah’s Flood" kojim se referiraju na apokalipsu. 

Leonardo DiCaprio u ulozi znanstvenika s kostimima prolazi transformaciju paralelno kako se razvija i njegov lik. Od vunenih sakoa od tvida kariranog uzorka, samta, klasičnih New Balance dad tenisica i starih Levi's traperica, lik Dr. Randalla Mindyja s vremenom i njegovom novostečenom slavom kreće u televizičnijem smjeru pa kasnije nosi Brunello Cucinelli odijela, čak i Valentino smoking u jednom trenutku. Kada se vrati svojem starom, stvarnom životu, vraća se i iznošenom sakou, trapericama i samtu. Sličnu transformaciju prolazi i Kate Dibiasky koju je utjelovila Jennifer Lawrence i koja, nakon povratka u rodni grad odbacuje sve fancy komade kojima bi se mogla vezati za Bijelu kuću. Nakon odlaska, okreće se estetici koja je još više punk te nosi komade iz second hand dućana, vintage odjeću - odnosno potpunu suprotnost onome što joj je nametnuto u početku. 

image

Meryl Streep u ulozi predsjednice SAD-a

Ne zaboravimo niti na sjajnu Oskarovku Meryl Streep, u filmu istinsku patriotkinju, koja najčešće nosi crvene modne kombinacije, no kostimografkinja je u njezinom slučaju pokušala dočarati lookove koje bi predsjednica SAD-a zaista nosila u stvarnosti.  

Dakle, širok dijapazon likova, karaktera i kostima koji prate njihovu priču i govore puno o svakome od likova. Osim visoke produkcije, radnje i hrpe holivudskih glumaca s A-liste, poseban šarm cijeloj priči svakako daje i kostimografija koja nikada nije slučajna.