GG trend

Privlačnost futurističkog metala

15. studeni 2022.

Fotografije: Profimedia 

Tekst: Anela Martinović

Metalni oklop, poput onog kakav su nosili vitezovi, predstavlja snagu, moć i neuništivost - a danas je inspiracija dizajnerima koji povijesni komad spajaju s elementima "iz budućnosti".

Premda se čini da srednji vijek i svijet budućnosti nemaju baš nikakvih dodirnih točaka, dizajneri su pokazali da to ipak nije istina. U kolekcijama za jesen i zimu 2022./2023. sve vrvi od kreacija napravljenih od metala i od materijala koji imitiraju metal; one se čine poput suvremenih varijanti viteških oklopa koji pak podsjećaju na robote. Preplitanje ta dva oprečna pojma pojasnio je u intervjuu za britanski Vogue španjolski umjetnik i kostimograf Manuel Albarrán. On je za kolovošku naslovnicu i editorijal tog izdanja izradio metalne komade odjeće koji istodobno nalikuju na srednjovjekovni oklop, kao i na robota Mariju kakvu je zamislio legendarni njemački redatelj Fritz Lang u svom ekspresionističkom znanstveno-fantastičnom filmu "Metropolis" snimljenom 1927. godine.redatelj Fritz Lang u svom ekspresionističkom znanstveno-fantastičnom filmu "Metropolis" snimljenom 1927. godine.

‘‘Metalni oklop, bilo viteški ili robotski, predstavlja snagu, moć i neuništivost i za mene ima i neku nadzemaljsku dimenziju. Stoga moje odjevne skulpture predstavljaju nadčovjeka iz budućnosti‘‘, rekao je Albarrán u intervjuu, čiji ‘‘Übermensch‘‘ predstavlja i nadilaženje podjele po spolu - njegovi metalni korzeti, pojasevi i gaće jednako pristaju ženama i muškarcima. Slično razmišlja i dizajnerica nakita Katarina Radovic, Beograđanka koja živi i radi u Milanu. Vlasnica brenda Costume Therapy posvetila se izradi metalnog nakita nadahnutog viteškim oklopima koji djeluje kao dijelovi kostura ili pak proteza - nešto poput modne varijante Schwarzeneggerovog Robocopa. Njezine su kreacije nadopunile Albarránove u spomenutom Vogueovom editorijalu, pridonoseći dojmu futurističkog superjunaka, pola stroja-pola ljudskog bića. ‘‘Znanstvenici su daleko odmaknuli u primjeni robotike u medicinske svrhe, kao i u svim drugim sferama života, pa mi je ideja bila zamisliti buduću generaciju ljudi", rekao je Vogueov urednik Edward Enninful, koji je za editorijal angažirao transrodne osobe, drag umjetnike i manekenke androginog izgleda. Nakit koji izgleda poput metalnog nadomjestka dijelova tijela imaju i u brendu Proenza Schouler - metalne uši u obliku naušnica i metalne prste u obliku prstenja, za koje dizajneri Jack McCollough i Lazaro Hernandez, osnivači brenda, kažu da su nadahnuti znanstveno-fantastičnim filmskim i literarnim djelima.

image

Alexandre Vauthier

A trend je još prošle jeseni najavio Demna Gvasalia, modni vizionar iz kuće Balenciaga, koji je sportom nadahnute kreacije kombinirao s kožnim čizmama nalik na viteške metalne nazuvke. Dizajner rođen u Gruziji pritom je osmislio kampanju u kojoj su manekenke fotografirane u virtualnom prostoru, na kompjutorski izrađenoj pozadini koja simulira svemirska prostranstva, povezujući time, kako je sam rekao, vitezove Okruglog stola iz priče o kralju Arthuru i astronaute. Daniel Roseberry, kreativni direktor kuće Schiaparelli je pak osmislio metalni korzet koji izgleda poput druge kože, s ocrtanim mišićima i grudima s bradavicama, Olivier Rousteing iz Balmaina je kreirao kratku majicu koja izgleda poput uvećane karike lanca ukrašene štrasom i kristalima, dok je Jonathan Anderson iz brenda Loewe oduševio ogrtačima i haljinama s djelomično metalnim dijelovima koje je nazvao "oklopima pjesnikinja".

image

Iris Van Herpen

image

Nicole Kidman u kampanji brenda Balenciaga 

image

Bella Hadid nosi Schiaparelli 

Naravno, ti su komadi puno lakši od srednjovjekovnih oklopa koji teže oko 25 kilograma, kako navodi njujorški muzej Metropolitan - riječ je o tehnološki unaprijeđenim materijalima laganim poput pamučnih i vunenih tkanina. Ovom trendu je uvelike pomogla i popularnost serija kao što su "Igra prijestolja" i "Zmajeva kuća" koje obiluju raskošno izrađenim oklopima jer, premda je priča smještena u svijet fantastike, temelj joj je srednji vijek.

image

Loewe

Ove su se jeseni dizajneri pak uvelike nadahnuli i futurističkim stilom iz šezdesetih godina prošlog stoljeća koji je bio pod utjecajem istraživanja svemira, a kulminirao slijetanjem na Mjesec u srpnju 1969. godine. Vlasnica brenda PatBo Patricia Bonaldi kreirala je minimalističku odjeću od metaliziranih tkanina nalik na kreacije Paca Rabannea, Pierrea Cardina i Andréa Courrègesa, predvodnika futurističke mode tog razdoblja - njeni modeli podsjećaju na ženstvene modne varijante ne samo astronautskog odijela već i robota. Dizajnerica Olivia Cheng, vlasnica brenda Dauphinette, predstavila je kolekciju "Tasting Menu" (ukusni meni) u kojoj je predstavila korzet koji čine listići od 24-karatnog zlata te majice od filigranski izrađenih metalnih ukrasa za koje je rekla da ju je nadahnuo znanstveno-fantastični film "Barbarella" iz 1968., u kojem glavnu ulogu istoimene astronautkinje iz 41. stoljeća tumači Jane Fonda. U posljednje vrijeme je pak hit odjeća od metalizirane mreže u kojoj su se pojavile sve vodeće manekenke influencerice: u njoj tijelo dobiva metalni sjaj kao da je riječ o nečem izvanzemaljskom...