Bunt sa stilom

Razlog zašto ne možemo dočekati jesen? Oversized sako!

21. kolovoz 2022.

Fotografije: imaxtree

Važno je do kraja uživati u zadnjim tjednima ljeta, ali polako nam nedostaju prijelazna razdoblja. Veselimo se elegantnim jesenskim kombinacijama, a prije svega oversized sakoima kojih se već nekoliko sezona ne možemo zasititi.

Nije lako prihvatiti činjenicu da se kolovoz već primiče kraju i da fokus s prozračnih lanenih haljina polako treba početi prebacivati na košulje, odijela, prijelazne jaknice i sakoe. Ali jesen donosi toliko čari da je se isplati dočekati s osmijehom na licu: promjenjivo vrijeme pobrinut će se za to da se ne zasitimo ni kiše ni sunca, niže temperature ugodnije su za večernje šetnje, a iako je kraj kalendarske godine još daleko, kraj ljeta kao da simbolizira priliku za nove odluke i početke.

I ove jeseni nastavlja se trend koji smo proteklih godina toliko zavoljeli: oversized komadi. Haljine, odijela i traperice u kojima se osjećamo najviše svoji, najviše urbani, najviše cool. Stvaramo upečatljive outfite koji nas ne čine previše samosvjesnima i opušteno koračamo ulicama ušuškani u svoje prevelike veste i blejzere. Pritom ženstvenosti pridajemo posve druge epitete od onih na koje smo navikli, istražujemo svoj izričaj i preispitujemo rodne norme.

image

Gucci F22
Fotografija: imaxtree

U tom kontekstu javljaju se i osvajaju sakoi - oni predugački ili s predimenzioniranim ramenima i rukavima - savršeni za business outfite kojima si planirate osigurati i udobnost i potrebnu ozbiljnost, eleganciju i profesionalnost. Peter Do, Prada, Miu Miu ili Gucci, kojeg god da se velikog imena dotaknete, pronaći ćete novu inačicu staroga trenda, oversized sakoa koji mami svojim provokativnim a sofisticiranim karakterom. Louis Vuitton mu je, primjerice, posvetio gotovo čitavu sezonu: revija za jesen/zimu 2022. obiluje sakoima koji su toliko oversized da sežu čak do koljena, a popraćeni su i ostalim officecore momentima kao što su kravate, kaputi i haljine od tvida. I kao što se na dotičnoj reviji vidi, look baziran na sakou po potrebi se može oformiti kao buntovan, ali i kao decentan i profesionalan - kako god vašem karakteru i raspoloženju odgovara. Lagano zavezana kravata, raskopčana košulja, statement torba, pa čak i šilterica učinit će svoje u stvaranju outfita za kojim će se mnogi okretati. Prebacite sako preko jednostavne uske haljine koja će istaknuti vašu figuru ili ga, hrabro i drsko, nosite umjesto haljine. 

image

Iz sad već kultne Miu Miu kolekcije za jesen 2022.
Fotografije: imaxtree

image

Louis Vuitton za jesen 2022.
Fotografija: imaxtree

image

Kolekcija Peter Do za jesen 2022.
Fotografija: imaxtree

Na Tjednu mode u Kopenhagenu sako se mogao vidjeti u svim veličinama, bojama i varijantama. Neznatno ili jako oversized, komad se pokazao kao omiljen. Skandinavke su ga uparivale sa širokim hlačama od laganih materijala, visokim čizmama ili pak tenisicama, njegujući sprezzatura look i buntovni karakter. Dominirali su zemljani i neutralni tonovi, koji bi se razbijali upečatljivim bojama dodataka - narančastim torbama, crvenim kravatama i ružičastim grudnjacima.

Inspirirani fantastičnim lookovima s revija i iz Kopenhagena, odmah smo nadogradili našu listu želja. Klasični tamno plavi ili sivi sako odličan su početak ako takav već ne posjedujete, ali nadahnu li vas boje jeseni, ne sumnjamo da će prevladati želja za uzorcima, nijansama i nečim jednostavno over the top. Rujan ne smijemo dočekati bez ovog neodoljivog komada u ormaru, jer sigurni smo da se narednih nekoliko mjeseci od njega nećemo odvajati.

image

Sako s predimenzioniranim ramenima Almaz; Fardetch (1,303 €)/Oversized twill blazer Stella McCartney; Moda Operandi (4.931,45 kn - akcijska cijena)/Sako Isabel Marant; My Theresa (850 €)/Sako s gumbima od kristala Ganni; Matchesfashion (497 €)

image

Dugački blejzer Moschino; Nordstorm (8.978,09 kn - akcijska cijena)/Sako Balenciaga; My Theresa (2,000 €)/Ružičasti vuneni blejzer Jacquemus; Net-A-Porter(775 €)