Iva Supić Janković

S umjetnicom o Amsterdamu, Zagrebu i njenom autentičnom Planetu

15. veljača 2022.

Fotografije: Leonarda Vrček

Styling: Marcela Vrček

Make-up: Matea Čuljak 

Kaže kako je povratak u Zagreb bio neizbježan, samim tim i otvaranje kreativnog prostora kojeg, ako niste, preporučujemo da posjetite.

S idejom da se poveže s ljudima iz kreativne zajednice, Iva Supić Janković prije godinu dana je pokrenula Planet Zagreb. Ona je umjetnica, kreativka, završila je Gerrit Rietveld akademiju u Amsterdamu, magistrirala je i na Kraljevskoj akademiji u Hagu. Život je provela na nekoliko različitih adresa. Sada je Zagreb, grad koji ju vječno inspirira, ponovno njen dom i mjesto djelovanja. U Ilici se smjestio prostor koji najbolje opisuje Ivin modus operandi - ovo je mjesto dobre, cool mode, kreativnosti i umjetnosti, a osim novitetima koji su upravo stigli u Planet Zagreb, razgovarale smo i o našoj sceni, modi, kreativnoj energiji...

Iva, otkrij nam za početak što je novo sletjelo u Planet?

- U Planet je stigla nova capsule kolekcija dizajnerice Helen Kelen te nekoliko novih Agram i Planet komada, koji odlaze dosta brzo. Uz te novitete, ovo je period u kojem se pripremamo za proljeće, a ono će biti prepuno raznih događaja i suradnji.

Koje poruke, ideje, inspiraciju "nose" tvoje modne kolekcije?

- Planet kolekcije pokrivaju nekoliko paralelno suprotnih djelovanja - od mojih interesa u duhovnosti, filozofiji, umjetnosti i stvaralaštvu, do materije brenda i djelovanju u društvenom segmentu svakodnevice. Modne kolekcije su rezultat dugogodišnjeg istraživanja kroz moju umjetničku praksu - dugi niz godina sam se bavila izradom crteža i simbola, a sada me, uz slike, inspiriraju riječi u funkciji namjerne projekcije, brojevi i moja nedavna opsesija boksom.

Ako se ne varam, Planet si otvorila prije godinu dana - reci nam više o početnoj ideji nastanka ovog umjetničkog prostora i u kojem se smjeru u ovih godinu dana Planet razvijao?

- Planet sam otvorila prije gotovo godinu dana i od tada je prošao kroz veliku preobrazbu. Neko vrijeme sam tragala za oblikom poslovanja i djelovanja koje meni odgovara, koje je autentično moje - nisam htjela imati običan dućan. Ideja je od samog početka bila povezati se s ljudima iz kreativne zajednice koji dijele iste interese i entuzijazam za umjetnost, dizajn, modu i biznis. Oblik poslovanja koji mi odgovara i koji mi je uzbudljiv je konstantan rast i promjena, što je sveprisutno u Planetu. Prostor stalno premještamo, dodajemo nešto novo, smišljamo što dalje...

Planet Zagreb je zamišljen kao puno više od samo dizajnerskog shopa - na koje sve načine surađuješ s umjetnicima, mladim kreativcima?

- Kroz Planet dosta surađujem s umjetnicima, što mi je osobito važno jer sam više dio umjetničke scene nego modne, i iako se te kategorije kod nas u Planetu konstantno isprepliću, pripadnost umjetnosti je nešto što je već definirano mojim obrazovanjem i dosadašnjim umjetničkim radom. Blisko surađujem s galerijom Kamba koja je u istoj veži kao i Planet. Od proljeća će nuditi bogati umjetnički program i dio tog programa će se pretakati u i prostor Planeta. Na proljeće stiže i Salon Mladih, a Planet je pozvan da sudjeluje kao vanjski suradnik. Pored Planeta, imam još jedan manji prostor u kojem imam radionu za sitotisak gdje namjeravam održavati radionice za sve one koji su zainteresirani za tehniku sitotiska.

Koliko ti je važno eksperimentirati u radu, pomicati granice?

- Cilj mi je ispuniti vlastiti potencijal i živjeti najbolju verziju sebe. Jedina granica koja me zanima i koju želim pomaknuti je ona koju si sama nametnem.

Planet mi se čini kao utočište estetike devedesetih, kako bi pak ti opisala estetiku kojom se vodiš i otkud poriv za njom?

- Planet ima jednu specifičnu, već prepoznatljivu estetiku koja je simbioza tri brenda koje prodajemo: Helen Kelen, Agram i Planet. Ciklični povratak estetike devedesetih je u duhu nostalgije koja je opći svjetski trend i u tom smislu smo dio jednog većeg diskursa koji se događa u dizajnu, umjetnosti i glazbi.

Međutim, stvari su u konstantom fluksu, i iako mnoge stvari koje radimo rezoniraju sa svjetskim trendovima, imamo nešto što je autentično naše i na tome intenzivno radimo. Naša estetika je rezultat kreativnog rada, istraživanja, promišljanja i stavova prema dizajnu, umjetnosti, i samom životu.

A kako izgleda Planet Iva, odnosno, kako bi opisala svoju kreativnu energiju, o čemu trenutno razmišljaš, maštaš, što te opterećuje?

- Moja kreativna energija je usmjerena na rast Planeta, na produkciju moje nove kolekcije i na svakodnevne obaveze.

Iva, Helen Kelen, Agram by Dućan Bućan – kako funkcioniraju vaše energije?

- Naše energije odlično funkcioniraju, i osim što poslovno i kreativno surađujemo, također se jako dobro zabavljamo. U suštini, u Planetu se jako puno radi i jako puno zabavlja.

Kako gledaš na trenutno stanje modne industrije, smatraš li da se može okrenuti na bolje?

- Ne gledam na stanje modne industrije kao nešto izolirano od svijeta, smatram da je trenutno stanje bilo čega refleksija generalnog stanja u svijetu, koje je prepuno masovnih pomicanja i važno je unutar te jake mase koja gravitira prema problemu napraviti snažan i jasan pokret prema rješenju, i to je ono što mi radimo na našem Planetu.

Kako izgleda tvoj moodboard?

- Trenutno radim na novoj produkciji tako da je moj moodboard je prepun krojeva, crteža, inspirativnih citata, riječi…

Što smatraš da nedostaje na zagrebačkoj sceni, u kontekstu umjetnosti i mode?

- Iskreno, mislim se nalazimo u jako uzbudljivom trenutku. Puno novih, svježih umjetnika i dizajnera izbija na scenu i veseli me biti dio te pozitivne promjene.

Puno vremena si provela izvan Hrvatske – kako si se odlučila na povratak u Zagreb i koja iskustva si donijela sa sobom? Koliko se grad promijenio?

- Povratak u Zagreb je bio prst sudbine i u tom smislu neizbježan. Iskustva koja nosim sa sobom su dio moje osobne priče, i sretna sam zbog svega što sam proživjela i preživjela. Otišla sam iz Zagreba prije 20 godina tako da grad definitivno nije isti sada i onda, kao što ni ja nisam. Tek smo se sad upoznali.

Koji grad te bolje opisuje, Amsterdam, Zagreb, ili neki treći? I gdje se osjećaš kao doma?

- Vjerojatno me Amsterdam bolje opisuje jer je multikulturalan, dok je Zagreb domaći, lokalan i kao takav Zagreb pruža jedno toplije utočiste, dok Amsterdam više djeluje na svjetskom frontu.

Osjećam se doma gdje god da jesam jer je moj dom unutra - toliko sam se puta selila da sam morala puno raditi na sebi kako se ne bih pogubila. Osjećaj pripadnosti je izuzetno važan, i to je nešto na čemu sam svjesno radila. Zagreb mi je trenutno dom i obožavam ga, neopisivo volim ovaj grad, osjećam ga i razumijem puno više nego dok sam u njemu odrastala. Amsterdam je grad u kojem su mi se moji snovi o umjetnosti ostvarili, koji mi je dao izuzetno iskustvo - i dobro i loše, ali koji me definirao kao osobu. Iskustvo života u Amsterdamu mi je dalo bogatstvo šireg pristupa životu, otvorenosti prema ljudima i situacijama te različitim kulturama. Amsterdam je, kao i Zagreb, neodvojiv dio mene.

Što možemo očekivati u budućnosti, imaš li nove planove i ideje na kojima radiš?

- Ova cijela godina će biti jako uzbudljiva - sva tri brenda u Planetu će predstaviti nove kolekcije, dolazi nam jedan novi brend u stalnu ponudu, gomila vanjskih suradnji, online shop…Uglavnom, business and fun.