Vrijeme je za broš

S vintage komadima vraća se i "starinski" nakit

15. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

Broš više ne podsjeća samo na ‘baka stil‘. Pronašao je svoje mjesto u 2022. godini i čini se da nam slijedi renesansa ovog dodatka.

Jedan od stilskih dodataka koji je teško zamisliti u modnoj kombinaciji je broš. Prva asocijacija na njega vjerojatno je stara kutija s bakinim nakitom - ili bakine vintage kombinacije. U slučaju da se u kutijici s obiteljskim nakitom i nalazi komad starog broša, izazovno je uskladiti ga s ostatkom stylinga. Barem je tako bilo do nedavno, jer broševi nalaze svoj put natrag do mainstream scene. Iz bakinog ormara ravno na ulice modnih prijestolnica i piste, a zatim i natrag do naših svakodnevnih lookova. Je li broš u 2022. godini zaista opet cool?

Nakon smrti kraljice Elizabethe II. moguće je da ponovno postanu poželjnim dodatkom - kraljica je gotovo svaki outfit ukrašavala broševima koji su u njezinom slučaju bili neverbalni komunikator, predmet koji je nosio određenu simboliku i poruku.

image

Kraljica Elizabetha II.
Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

U dvadesetim godinama prošlog stoljeća simbolizirali su žensko oslobođenje, u pedesetima, nakon ratnih godina, nosili su se u znak ponovnog optimizma i dolaska boljih vremena. Koristili su se, kao i danas, u političke, aktivističke i ine svrhe, no ponekad broš ne nosi dublju poruku, osim one čiste opčinjenost njegovom dekorativnom ulogom. 

image

Lady Gaga u Schiaparelli looku s brošem u obliku golubice
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

image

Sarah Jessica Parker
Fotografija: Profimedia

Još 2019. godine Lady Gaga je privukla pažnju brošem u obliku golubice, koji je tada, na inauguraciji novog predsjednika SAD-a komunicirao poruku mira. Na snimanju serije "And Just Like That", Sarah Jessica Parker nosila je broš u obliku cvijeta koji se pojavljuje i u originalnim nastavcima serije, dok na modnim pistama Gucci u duhu svoje barokne estetike pronalazi mjesta za ekscentrične broševe. Saint Laurent ga je na posljednjoj reviji predstavio u ulozi elegantnog dodatka koji nadograđuje rafiniranu seksepilnost kolekcije. 

image

Chanel kolekcija za jesen 2022.
Fotografija: IMAXtree

image

Saint Laurent za jesen 2022.
Fotografija: IMAXtree

image

Schiaparelli kolekcija
Fotografije: IMAXtree

image

Gucci kolekcija za jesen 2022.
Fotografija: IMAXtree

image

Gucci Resort kolekcija
Fotografija: IMAXtree

S uzletom vintage trenda i pretraživanja modne arhive, broševe nužno ne treba tražiti u ponudi novih kolekcija. Oni iz bakinog ormara ili s buvljaka čak su i poželjniji ukras koji nosi duh prošlih vremena i tako oplemenjuje svaki suvremeni look. I naravno, nisu rezervirani samo za žene - Jared Leto i Rege Jean Page samo su neki od muškaraca koji su ih uspješno nosili pa zašto ne biste i vi? 

image

Glumac Rege Jean Page
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

image

Bella Hadid sa srebrnim brošem
Fotografija: IMAXtree