Fotosinteza

Sjajni komadi od pletiva u novoj kolekciji Nataše Mihaljčišin

02. prosinac 2021.

Fotografije: Sara B. Moritz

Predstavljenom kolekcijom dizajnerica priziva promjenu koja je uvijek moguća, trenutno potrebna i ostvariva.

U novoj kolekciji Fotosinteza, dizajnerica Nataša Mihaljčišin predstavlja pletene haljine, kardigane, pa čak i pleteni bikini zlatne boje. Suprostavlja oversized krojeve pletiva, dugu pletenu haljinu koja naglašava siluetu tijela, a pritom se dizajnerica pita u kakvom se vremenu trenutno nalazimo. Dolaze li nam na naplatu moralni, etički, klimatski i biološki dugovi?

"...ili smo u regularnoj fazi planetarnog razvojnog ciklusa, koji u samoj riječi razvoj pretpostavlja linearnost vremena koje, u tom smislu, posjeduje početak, trajanje i kraj? Pa smo, eto, možda, blizu nekog kraja!? Koliko blizu? Radi li se samo o kraju ciklusa pa će se, nakon njega, odmah, dogoditi novi početak u kojeg ćemo, pomoću biotehnologije i umjetne inteligencije ili bogznačega, glatko skliznuti?", pitanja su koje dizajnerica postavlja.

image

Fotografije: Sara B. Moritz

image

Fotografije: Sara B. Moritz

Pitanje je i što će u simultanom procesu destrukcije prirode i konstrukcije virtualne realnosti na koncu nadvladati. Moda uvijek zaziva promjenu i traži nešto novo, katkad i novu nevinost, a kako je ispričala o novoj kolekciji, moda ovdje želi funkcionirati kao dekonstrukcija prirodnog i rekonstrukcija iskustvenog, kao nada u mogućnost, izvjesnost njihove suradnje i stvaranja novog početka utemeljenog u istinskom poštovanju prirodnog i demijurškog, kozmičkog i artificijelnog, humanog i transhumanog.

image

Fotografije: Sara B. Moritz

image

Fotografije: Sara B. Moritz

image

Fotografije: Sara B. Moritz

"Bacit ćeš se na taj posao: sve će se harmonične i arhitektonske mogućnosti uznemiriti oko tvog sjedišta. Savršena, nepredvidljiva bića nudit će se tvojim iskustvima. U tvojoj će okolini sanjivo provaliti radoznalost drevnih masa i dokone dragocjenosti. Tvoje će pamćenje i osjetila biti tek hrana tvom stvarateljskom nagonu. A što će biti sa svijetom kada izađem van? U svakom slučaju, ništa od današnjih pojava." ( A. Rimbaud, Iluminacije)

---

image

Fotografije: Sara B. Moritz

---

Kolekcija je snimljena u prostoru digitalne agencije Five, Heinzlova 33, u Zagrebu

Fotografkinja: Sara B. Moritz

Šminka i maska: Ela Milković

Kosa: Milena Maršić, salon Glamour

Model: Eva Ljubić