Pregled Tjedna visoke mode

Stilistica Marcela Vrček izdvojila nam je najbolje trenutke s haute couture revija

31. siječanj 2023.

Tjedan mode u Parizu

Dok s nestrpljenjem iščekujemo nastavak modnog mjeseca i iznenađenja koja se spremaju u ready to wear kolekcijama u Milanu, Londonu, New Yorku te naposljetku ponovno u Parizu, prisjetili smo se nekih od najupečatljivijih trenutaka Tjedna visoke mode.

Pariški haute couture tjedan svake je godine jedan od ključnih događaja u svjetskom modnom kalendaru. I ovog smo siječnja na pistama francuske modne prijestolnice svjedočili pravim odjevnim umjetničkim djelima, kao i brojnim inovativnim konceptima, tehnikama izrade, siluetama i materijalima, uz neizostavnu dozu provokacije.

Dok s nestrpljenjem iščekujemo nastavak modnog mjeseca i iznenađenja koja se spremaju u Milanu, Londonu, New Yorku i Parizu s ready to wear kolekcijama, prisjetili smo se nekih od najupečatljivijih trenutaka pariškog Tjedna mode. O revijama smo popričali sa zagrebačkom stilisticom Marcelom Vrček, koja nas svakodnevno inspirira svojim kreativnim modnim kombinacijama.

image

Marcela Vrček

"Najzanimljivija revija tjedna bila je ona Haidera Ackermanna za kuću Jean Paul Gaultier. Moment iščekivanja nečeg novog je, naravno, jedan od segmenata ovog ‘iznenađenja‘, no mislim da je cjelokupna prezentacija oduzela dah bez obzira na to. Haider nas je podsjetio kako izgledaju krasne konstrukcije, promišljen dizajn, pametne palete boja, te da je to dovoljno i zapravo bitno. Pista je bila čista, svjetlo statično, glazbe ili nema ili je strateški svirana i emocionalna. Modeli hodaju sporo, stoje, poziraju više puta da dobro sagledamo kreacije. Sav fokus je na odjeći, kako bi i trebalo biti", smatra Marcela i dodaje kako je uz ovu reviju bilo još interesantnih iznenađenja. 

image

Haider Ackermann za Jean Paul Gaultier

image

Haider Ackermann za Jean Paul Gaultier

"Vrijedi izdvojiti prekrasna odijela u kolekciji brenda Schiaparelli, hod Marie Carle Boscono za Mugler, stav kojim je Kristen McMenamy skinula cipele nakon pada na Valentinovoj reviji, divni couture Roberta Wuna i uvijek čisti dizajn Jila Sandera među ready-to-wear kolekcijama", govori stilista i dodaje kako su poprilično bile zastupljene inovativne tehnike koje nisu potpuna novost, no istovremeno nisu niti široko zastupljene u modnom svijetu.

"Viktor&Rolf ‘obrnute‘ kreacije su 3D printane, Schiaparellijeve životinje su ručno izrađene od umjetnih materijala, dok je Iris van Herpen prenijela poruku žena Irana putem izvedbe u vodi - ronjenja koje nam oduzima glas", izdvojila je Marcela.

image

Schiaparelli

image

Schiaparelli 

Naravno, zanimao nas je i Marcelin komentar na kontroverznu Schiaparelli reviju, kao i na "lebdeće" haljine Viktora&Rolfa koje su prošlog tjedna bile viralne na društvenim mrežama.

"Najdraži Schiaparellijevi lookovi su mi bila odijela, posebno ono na pruge. Fascinantno mi je kako se pruge sakoa besprijekorno nastavljaju na pruge hlača, i to je stvar koju bih svakako izdvojila. Konstrukcija, materijali, casting, make-up, kosa, cijela izvedba su bili pravi odraz haute couturea. Životinjske interpretacije smatram predoslovnima i pomalo zastarjelima. Postavljanje Naomi, Shalom i Irine uz umjetne glave je imalo onaj ‘fierce‘, 90‘s, ‘feminine‘ odraz, potpuno drukčiji od ostalih modela i kreacija, što je barem meni nakratko pobudilo nostalgiju za originalnim supermodelima u njihovoj najboljoj eri. S druge strane, mislim da su pametno izračunali koliko doslovni moraju biti da bi dobili svoj viralni moment i osigurali njegovo trajanje u moru ostalih. U suprotnom, Kylie Jenner ne bi sjedila u prvom redu, niti bi se primarno naglašavala poveznica kreacije i njezinog horoskopskog znaka. Kuća Viktor&Rolf je predstavila zabavnu kolekciju, kao i uvijek. Momenti sa zaokrenutim haljinama su, iako impresivno napravljeni, opet ‘meme‘ materijal. S druge strane, to je njihov potpis, koji ima svoju publiku i kupce, a ovim odabirom i veliki medijski odjek", smatra.

image

Viktor&Rolf 

image

Viktor&Rolf 

A koje je nadolazeće trendove prepoznala u revijama luksuznih modnih kuća?

"U pitanju su različiti stilovi, ali generalno mi se čini da je prisutan ‘palette cleanser‘, fokus na izradu, zagasitije nijanse, oštriji krojevi. Fluidnost je sve više prisutna, što mi se sviđa. Čak bih više komada za sebe, kad bih mogla, odabrala iz muških kolekcija. Mislim da su generalno u naglasku ‘dobri komadi‘, odraz investicije u odjevni predmet koji je besprijekorno konstruiran i dizajniran, te dugo stilski traje", kaže Vrček.

Titulu najupečatljivije odjevene gošće, po njezinom je mišljenju, neupitno odnijela pjevačica Doja Cat i to u više navrata, a posebice na Schiaparellijevoj reviji.

image

Doja Cat na Schiaparelli reviji

"Nedostaje zvijezda koje su spremne na rizik i zabavu u odijevanju i cjelokupnom looku. Mislim da Doja to odlično odrađuje i iskreno uživa u istome. Jedno mjesto dalje od nje sjedi Kylie Jenner, koja, iako je čest gost, ne izlazi iz okvira ‘bodycon‘ haljina i savršenog beauty looka koji je bitniji od kreacije ili revije", istaknula je i osvrnula se na najzanimljivije lookove s piste.

"Što se tiče stylinga unutar revije, svidjele su mi se tokice i najlonke ukomponirane u oversized lookove Johna Galliana za Maison Margielu. Od ready-to-wear kolekcija, uvijek volim vidjeti što Sacai sprema, svidjela mi se slojevitost stylinga na, primjerice lookovima, 62/63/64 koja je toliko dobro promišljena da je kompletna bez nakita i dodataka te savršeno djeluje uz svježe lice bez šminke."

image

Sacai

image

Bosa Kristen McMenamy na Valentino reviji

U modnom mjesecu pred nama Marcela se najviše veseli revijama na Tjednu mode u Kopenhagenu, koji započinje ovog ponedjeljka.

"Volim kako Skandinavci pojednostave stvari uz naglasak na kvalitetu. Veselim se New York Fashion Weeku, posebice Dion Lee, Luaru, Eleni Velez, Proenzi Schouler, a nakon toga i neizbježnom londonskom Tjednu mode", otkrila je.