Vječna inspiracija

Stilska ikona 2020. godine: princeza Diana

14. studeni 2020.
Fotografije: Profimedia
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Jedna od najvećih stilskih ikona 2020. godine je princeza Diana: njezini kultni lookovi mnogima su bili inspiracija, a komadi koje je ona nosila 80-ih i 90-ih trenutačno su jedni od najpoželjnijih.

Iako je preminula prije 23 godine, princeza Diana ultimativna je modna ikona, a rast popularnosti doživjela je i ove godine te postala inspiracija svim generacijama. Svemu je sigurno pridonijela i četvrta sezona serije "The Crown" koja je stigla na Netflix, a u kojoj gledamo i najvažnije događaje iz njezinog života. Tako će biti prikazano njezino vjenčanje za princa Charlesa za koje je rekreirana originalna vjenčanica. Osim popularne serije, princezu Dianu ćemo "gledati" i u filmu "Spencer" s Kristen Stewart u glavnoj ulozi, njezine fotografije nalaze se i na stranicama Voguea, a outfiti koje je nosila se rekreiraju. I Rihanna obožava stil princeze - "svaki styling bio joj je na mjestu, s odjećom je bila gangsta", komentirala je jednom prilikom. 

Zbog nostalgije koja vlada ovom godinom njezin stil je još popularniji, onaj iz osamdesetih, a posebno iz devedesetih godina kada je često nosila casual kombinacije, traperice, oversized komade. Priznala je u jednom od razgovora da se njezina garderoba prije udaje za Charlesa sastojala od jedne duge haljine, svilene košulje i jednih cipela. No s godinama je razvila upečatljivi modni stil, elegantni u osamdesetim godinama kada je za službene događaje nosila kostime naglašenih ramena, bisere ali i boje i uzorke.

Devedesetih je krojila svoja pravila i kao najfotografiranija žena svijeta nosila je Chanel odijela, Diorove torbe, Jimmy Choo cipele. Pamtimo je i po kultnim outfitima s biciklističkim hlačicama, sportskim majicama, ali i po elegantnim izdanjima i nezaboravnoj revenge maloj crnoj haljini. Off-duty stil s obilježjima modnih devedesetih ipak je danas najčešća inspiracija na nostalgičnim Instagram profilima posvećenima princezi. 

U englesku kraljevsku obitelj unijela je razigranost i nije se bojala prkositi njihovim uštogljenim pravilima. Brend Rowing Blazers ove je godine svoju kolekciju posvetio njezinom stilu iz osamdesetih i izbacio repliku pulovera s crnom ovcom kojeg je nosila na traper hlače. Osim navedenih, prisjećamo se i ostalih lookova koje je nosila.