Stilski adut

Ovog proljeća zaljubljeni smo u klompe

06. travanj 2023.

Fotografije: Promo
klompe

U svoj svakodnevni stil unosimo dozu slobodnog duha sedamdesetih godina: naj-chic način za to su svevremenske klompe.

Na Amazon je stigla serija koja je s prvih nekoliko epizoda potpuno osvojila publiku - radnja serije "Daisy Jones & the Six" smještena je u sedamdesete godine i prati fiktivni rock bend, no povod ovog teksta nije sama radnja serije koliko su to modni trendovi koje je nametnula. Gotovo svake sezone neka od TV serija direktno oblikuje aktualne trendove koji zažive i na ulicama, pa ovo proljeće dolazi u znaku sedamdesetih i boho estetike. Tako smo se iznova zaljubili i u - klompe.

image

PreFall kolekcija kuće Ganni
Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

image

Kolekcija kuća Kenzo
Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

Doduše, klompe kao trendi obuća žive na modnoj sceni posljednje dvije godine, a čini se da će u 2023. doživjeti svoj vrhunac. Ovo je samo nastavak na trend udobne obuće koja nas prati već neko vrijeme - od Crocs natikača, Birkenstock obuće (brend koji je ostvario i suradnje s velikim imenima poput Diora i Manola Blahnika). Od ravnih natikača i papuča koje su dobile stylish karakter, klompe su posljednji dodatak u nizu koji će se nositi na dnevnu kavu ili druženje, u šetnju gradom pa i na posao, ako vam dress code dopušta nešto slobodniji pristup odijevanju. 

image

Street style kombinacija
Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

image

Kolekcija za jesen 2023. Dries Van Noten
Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

Iako ne bismo to do nedavno pomislili - klompe su jako chic! A ono što nm se posebno sviđa, osim same praktičnosti, je njihov suvremeni dizajn - zadržale su svoj prepoznatljivi izgled, no dolaze u kombinaciji drvenih potplata i prave kože, ukrašene su zakovicama ili su ukrašene životinjskim motivima od kojih je najpoželjniji onaj kravlji. U duhu sedamdesetih, najbolje se slažu s trapez traperom, rupičastim haljinama te lepršavim i prozračnim komadima, traper suknjama... A osim toga, uklopit će se s komadima poput pletenih dugih haljina koje prate liniju tijela, kožnim suknjama... Kolekcije luksuznih kuća kao što su Hermes, Chloe, Bottega Veneta ili skandinavski Ganni uvjeravaju nas da je klompama mjesto na modnoj sceni pa ćemo ih, bez puno razmišljanja, rado uvrstiti u modni raspored. 

image

Klompe s monogramom Gucci (950 eura)/ klompe otvorene pete Chloe (990 eura)/ klompe s logom Prada (840 eura)/ klompe od kože Aeyde (325 eura)/ klompe s kopčom Ganni (224 eura)

image

Klompe od kože sa zakovicama Mango (79,99 eura)/ klompe za zakovicama Zara (35,95 eura)/ klompe s visokom petom Sezane (175 eura)/ klompe od brušene kože Zara (49,95 eura)

image

Klompe s kravljim uzorkom Mango (99,99 eura)/ klompe od kože JW Anderson (524 eura)/ čupave klompe od umjetnog krzna Acne Studios (550 eura)/ klompe sa zakovicama Sanita; Zalando (88,79 eura)