Novi ciklus

Što nas čeka nakon Y2K vala?

28. listopad 2022.

Fotografija: IMAXtree

Jesmo li se već zasitili nostalgične mode? Možda jesmo onih trendova s početka milenija, no čini se da nakon Y2K dolaze nove estetike koje su nam također već dobro poznate.

Na iznenađenje nekih modnih insidera, Y2K moda održala se na sceni i duže no što se predviđalo. Proteklu 2021. i aktualnu 2022. godinu obilježio je val nostalgične mode s početka tisućljeća. Međutim, koliko puta se cargo hlače, isprane traperice niskog struka i baby t-shirtovi mogu činiti zanimljivima i novima? Pitanje je, što slijedi nakon vala nostalgije. 

Dok se oni koji su već jednom proživjeli trendove nostalgične mode imaju traumatična sjećanja na trendove poput majica s kristalima i jeansa niskog struka, generacija Z koja je tek otkrila modu koja je tada bila aktualna uživa u renesansi kiča i seksi mode. Y2K se javio nakon doba pandemije i tada je ovakav trend došao kao glamurozno i svjetlucavo osvježenje. Sve je krenulo s TikTokom i rekreiranjem lookova iz nultih godina, da bi se trend preselio na modne piste i prebacio iz svijeta digitalnog ponovno u stvarnost, odnosno na ulice pa i u naše ormare. Ako je Y2K trend nešto pokazao, to je snaga TikToka da utječe na mijenu trendova, koju ne treba zanemariti.

image

Blumarine
Fotografija: IMAXtree

Blumarine je ogledni primjer brenda koji je kolekciju potpuno posvetio ovim godinama, a nostalgiji je pridonijela i Miu Miu kolekcija sa suknjama koje padaju nisko na bokove. Razlika između ovih kuća je što se Blumarine s kolekcijom za 2023. godinu odmaknuo od ovakve estetike - leptire i svjetlucavi traper zamijenile su siluete za suvremene sirene, dok je Miu Miu nostalgiju usmjerio u drugom pravcu. Mini suknje dobile su cargo džepove, a silueta seksi učenice zamijenjena je onom koja se priklanja minimalizmu devedesetih i utility wear odjeći. 

image

Fotografija: IMAXtree

Mnogi brendovi prihvatili su igru tržišta i prepustili se inspiraciji koja dolazi s početka tisućljeća, no u takvom raspoloženju ne ostajemo dugo - rafinirani minimalizam devedesetih je jedan od smjerova u kojem ćemo se kretati s modom (kao što smo vidjeli na nekim kolekcijama za 2023. godinu). Ipak, ako se vodimo cikličnošću mode koja svaka dva desetljeća vraća određeni stil, očekuju nas i neke nove estetike o kojima možda nećete imati dobro mišljenje. Srećom da u cijeloj priči uvijek imamo izbor za igru s modom, pa odlučite prema kojoj se usmjeriti. 

Indie Sleaze

Pomalo kaotična hipsterska moda koja je usko vezana uz partyjanje i ne nužno dobre navike. O indie sleaze estetici dosta se govori u 2022. godini, osobito na TikToku. Prvotno se javlja u Velikoj Britaniji i SAD-u od 2006. sve do otprilike 2013. godine, kao odgovor na globalnu recesiju. Dakle, indie sleaze je nonšalantni, neopterećeni stil u kojem je dozvoljeno spajati nespojivo, od hipsterskih obilježja, do grunge elemenata i osamdesetih godina. Nešto što možemo zamisliti i u 2022., u novoj verziji. 

image

Fotografija: Profimedia

image

Isabel Marant/Coahc
Fotografija: IMAXtree

Scene

Scene se pojavila kao supkultura sredinom 2000. godine, no ulazi na mainstream oko 2013. godine. Sjetite se LMFAO-a i spajanja nespojivih uzoraka te onih sunčanih naočala s rešetkama, kakve je svojevremeno nosio i Kanye West. Jarke boje, puno uzoraka, kosa u pastelnim nijansama i maksimalizam koji je povezan s pop zvukom dio su scene estetike koja, jasno, poziva na party hard raspoloženje. 

image

Fotografija: Profimedia

image

Dolce&Gabanna/Coach
Fotografija: IMAXtree

Twee

Vremenski raspon je: 2007. - 2013. godina,  nosi se "nevina" moda koja je suprotnost onoga što smatramo Indie Sleazom. Zooey Deschanel i Taylor Swift su predvodnice estetike - balerinke, midi suknje i peplum volani, Petar Pan ovratnici, zakopčani kardigani... Račun na Tumblru je poželjan. 

image

Fotografija: Profimedia

image

Givenchy/Chanel
Fotografija: IMAXtree