Muški tjedan mode

Što poručuje Virgil Abloh najneobičnijom kolekcijom do sada?

22. siječanj 2021.
Fotografije: Imaxtree 
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Novom kolekcijom Virgila Alboha jedna od poslanih poruka odnosi se i na osjećaj isključenosti u eurocentričnom društvu u kojem djeluje kao autsajder. Od kreacija koje se izdvajaju i umjetničkih elemenata, nosivih komada i načina prezentacije, Louis Vuitton muška kolekcija više je od praktične odjeće.

U eseju "Stranac u selu" afroamerički autor James Baldwin opisao je 1953. godine iskustvo prvog crnca koji se našao u švicarskom selu čiji stanovnici prije toga nikada nisu vidjeli osobu druge rase. Virgil Abloh prvi je Afroamerikanac koji je zauzeo mjesto kreativnog direktora Louisa Vuittona, a sada je za ovu kuću predstavio mušku kolekciju za sezonu 2021. Inspiraciju je preuzeo iz spomenutog eseja i za muški tjedan mode u Parizu odabrao je umjetnički preformans kao način prezentacije. Smjestio je kolekciju u zimsku atmosferu s elementima plesa, klizanja, poezije, dok modeli prolaze scenom. 

Aktualna kolekcija predstavljena nakon inauguracije predsjednika Joea Bidena i teške 2020. godine koju su obilježili Black Lives Matter prosvjedi, također šalje poruku promjene, ima za cilj educirati i ukazati na probleme, kao i osvijestiti o položaju Afroamerikanaca. Njegova šesta kolekcija po redu za LV ujedno je i autobiografska jer ovime više nego ikada ranije istražuje svoje podrijetlo i dočarava iskustvo kao crni američki dizajner u Europi.

Istovremeno donosi iznimno nosive kreacije,  odijela, kapute i balonere, zatim komade inspirirane afričkom kulturom, zajedno s konceptualnim djelima - jaknama u obliku 3D vizura dva grada - Chicaga u kojem je odrastao i Pariza gdje trenutno radi i živi. Motiv koji se provlači cijelom kolekcijom je i avion, ne samo zbog izostanka putovanja već nosi i simboliku globalnog građanina. Odao je počast svojim korijenima u Gani i majci, od koje je naučio šivati, a osim 3D jakni upečatljive su i srebrne torbe za prtljagu s monogramom kuće, čizme western stila i odijelo PVC sjaja. Pravi mix i spoj kultura, a prisutna zelena boja, plisirane suknje i duge rukavice koje sežu do lakta brišu granice između muške i ženske odjeće, u duhu genderless mode. 

U ovoj kolekciji dizajner je vratio je i slogan iz "Tourist vs. Purist", koji je napisao kada je 2018. došao u Louis Vuitton. Kao netko tko želi učiti i kao netko tko zna sve o svemu u digitalnom dobu, Abloh istražuje te obje strane svoje osobnosti - autsajder koji je postao insajder i čovjek koji ima moć dovesti mlade ljude u nekada zabranjenu zonu visoke mode. Kolekcijom je ostvario naum i poslao poruku u trenutku kada se promjene događaju. 

"Smatram da imam odgovornost. U 2020. smo rekli da želimo različitost, a napraviti promjenu znači zaista napraviti nešto. Ne želim se osvrnuti i reći da sam zažmirio na probleme", komentirao je kolekciju.