Modni leksikon

Što zapravo znači ‘Cagole‘, ime Balenciagine ‘it‘ torbe?

20. lipanj 2022.

Fotografije: Promo

Ona je najpopularnija torba ljeta i novi kultni komad. No, što Le Cagole zaista znači i zašto je Demna baš tako nazvao novu ‘it‘ torbu koju svi žele imati?

Još početkom godine bilo je izgledno kako Balenciaga ima novu 'it' torbu. Kroz samo nekoliko tjedana, Balenciagina La Cagole torba našla se u rukama celebrityja i fashionista diljem svijeta, a high street kuće brže-bolje su izbacile svoju verziju torbe nastale po uzoru na dizajnersku. Le Cagole diše rock chic estetikom, krase je zakovice, sjajno ogledalo u obliku srca, oblik polumjeseca, a dolazi u nekoliko veličina i u više različitih boja. Demna je uhvatio esenciju Y2K estetike koja najbolje prolazi kod nove generacije kupaca, a korijeni ovog modela jasno su vidljivi u kultnoj Motorcycle torbi poznatoj i kao City, koju je dizajner Nicolas Ghesquière predstavio početkom 2000. za svoje vladavine u ovoj modnoj kući i koja je tada - sve do danas, postala ultimativni statement i kultni modni dodatak.

image

Na muškom tjednu mode
Fotografija: IMAXtree

Svaki dio Cagole torbe dizajniran je kako bi postao sezonski must have komad, počevši od samom imena torbe - Cagole je termin koji se veže uz otvorenu, provokativnu, djevojku ekscentričnog modnog stila koju možete čuti na ulici kako glasno govori naglaskom karakterističnim za jug Francuske - onu koja voli biti u centru pažnje. U dokumentarcu iz 2017. godine, "Cagole Forever", Cagole se ironično spominje kao "ikona Marseillesa"

Francuski grad inače, ljeti bilježi ekstremno visoke temperature, zbog čega se najčešće nosi odjeća koja otkriva (tetovirano) tijelo, nokti su dugi i nalakirani, a obrve savršeno iscrtane.

image

Kim Kardashian u kampanji za novu kolekciju
Fotografija: Profimedia

Etimologija otkriva i ova dva pojma: jedan dolazi od francuske riječi caguer i definira onu osobu koja svojom pojavom i ponašanjem živcira sve oko sebe. Drugi korijen riječi može se povezati uz riječ cagoulo (pregača), koju su nosile žene kroz 19. stoljeće. Takva lagana haljina veže se uz francusku regiju i ženske radnice u tvornici koje su bile prisiljene prostituirati se uz posao kako bi spojile kraj s krajem.

Kreativni direktor Balenciage tako je francuski provincijalizam i potkulturu još jednom podvalio masama pod okriljem visoke mode. Le Cagole su u kampanji nosili Isabelle Huppert, Justin Bieber i Kim Kardashian, a nakon njih i svi ostali - poslije lansiranja ove kampanje, potražnja za neonski zelenom torbom skočila je za nevjerojatnih 325 posto.