Harris Reed

‘Stvaram s nadom da će tradicionalniji muškarac osjetiti da zapravo može nositi bluzu ili bisere‘

19. rujan 2021.
Fotografija: Profimedia 

Glam-rock androginija s fluidnim, romantičnim eskapizmom danas je više nego ikada - "u modi". A mladi dizajner koji trenutno ponajviše zastupa tu estetiku na vrhuncu je svoje karijere - pokazalo je to pojavljivanje i na recentnoj Met Gali.

Modno omiljeni Harry Styles, možda bi bio najpoznatiji po svojoj garderobi prepunoj Guccija, no za svoju je svjetsku turneju 2018. bivši član One Directiona odlučio nositi i predstaviti malo nišnije ime. Osmišljeni izgled suvremena je mješavina estetika Princea i Davida Bowieja. Styles je tada izašao na pozornicu u raskošno nakostriješenim i naboranim bluzama, sjajnim metalik majicama i suknjama u stilu groznice subotnje večeri. Bio je to čisti camp, ​​seksi styling koji je uz pomoć divnog vokala oduševio svjetsku javnost.

Čovjek koji stoji iza vodećeg dijela tog izvođačkog projekta je i 25-godišnji dizajner Harris Reed. Inače rođen u Americi, sa stalnom adresom u Londonu, pjevačevog je stilistu Harryja Lamberta upoznao na castingu modela 2016., a ostalo je, kako kažu, modna povijest. Nakon prvog sastanka Reed i Lambert počeli su zajedno raditi na modnim editorijalima za razne časopise. Mjesecima kasnije, Lambert je nazvao Reeda i predložio mu je novu moguću suradnju "Slutio sam da je to Harry Styles, i bio je", objašnjava Reed. "Sastavio sam kolaž za njegovu turneju i svidjelo mu se."

Reed, koji je rodno fluidan, proizvodi sezonske kolekcije prožete ženstvenošću i teatralnošću; povremeno "pretjerane" komade, ovratnike s volanima inspirirane romantičarskim dobom i jakne za odijela s dvostrukim kopčanjem. Pronaći ćete ga kako izrađuje ekstravagantna, "dekonstruirana" poslovna odijela. "Ovo je moja verzija muške odjeće", kaže Reed. “To je glam-rock androginija s fluidnim, romantičnim eskapizmom koji je također obojen estetikom iz 1970-ih.”

Jedan od Reedovih najglasnijih navijača, obožavatelja je kreativni voditelj Guccija, Alessandro Michele, kojeg je mladi dizajner upoznao tijekom studija. U intervjuu za GQ magazine opisuje taj susret: "Prijavio sam se na natječaj i odmah me nazvao Alessandrov tim. Sljedećeg dana odletio sam u Milano. Michele me uvrstio u svoju izložbu ´Resort Resort´iz 2019. i kampanju za parfem, ipak za mene je to imalo višu svrhu. Alessandro je upotrijebio riječi poput "luđak" i "čudak" ne bi li opisao ljude kojima se divio, a ta su određenja jako čudno zazvonila u mojim ušima jer su mi često bila upućivana kao djetetu. U tom sam trenutku shvatio kako moda ima tu moć da bez premca najbolje povrati osobni identitet." To je gotovo isti osjećaj preuzimanja vlasništva nad svojim identitetom koji Reed pokušava odraziti u svim svojim kolekcijama: "Stvaram s nadom da će tradicionalniji muškarac osjetiti da zapravo može nositi bluzu ili bisere."

Njegova demi-couture kolekcija sa šest izgleda, koju je predstavio početkom 2021., primjer je toga, ali Reed i dalje ne očekuje da će momci sići u pub odjeveni po njegovim uputama, u njegovoj kolekciji. "Mentalna sloboda koju osjećam od nošenja gender fluid komada je nešto što želim da svi iskuse." Možda više i nije toliko dalek put do tog cilja.