Modna ikona

In Memoriam: Jane Birkin i stil koji nema rok trajanja

16. srpanj 2023.

Fotografija: Profimedia

Stil glumice i pjevačice uvijek je bio i ostat će neiscrpna inspiracija - čak i nakon što nas je napustila u 77. godini života.

Rođena je u Londonu, no ultimativna je ikona pariškog stila - Jane Birkin. Od vrhunca svoje karijere u šezdesetim i sedamdesetim godina prošlog stoljeća, otkako je postala ikonom stila i jednom od najpoželjnijih glumica, pa sve do danas, Birkin je ostala i ostat će ultimativna ikona stila. Iz jednostavnog razloga - taj ležeran, bezbrižan stil nema roka trajanja, a neki od modnih klasika iz ormara ostaju relevantni bez obzira na trendove i modna kretanja. 

Iako njezino ime nosi jedna od najprestižnijih torbi na svijetu, luksuzna Hermès Birkinica, Jane nikada nije težila statusnim modnim simbolima. Traperice trapez kroja, bijeli t-shirt ili muška košulja, balerinke ili Mary Jane cipele čine osnovu njezinog stila - ovakve outfite nosila je u sedamdesetim godinama, kao i u 2021. godini, a takvim lookovima inspirirale su se i današnje chic djevojke poput Jeanne Damas. Off-duty kombinacije bile su njezin prepoznatljivi znak, kao i minimalistički make-up. Od glamuroznijih outfita, Birkin je najčešće posezala za slip haljinama, mini haljinama A-kroja, modelima s izrezima te onima koje prianjaju koži. U čast ove Parižanke iz Londona, koja nas je napustila u 77. godini života. prisjetili smo se nekih od stilskih lookova kroz koje je utjecala na modnu scenu na više načina.

image

Jane Birkin 1971. godine
Fotografija: rexfeatures.com

image

Fotografija: Profimedia

image

Fotografije: rexfeatures.com

image

Fotografije: Profimedia/ rexfeatures.com

image

Na Filmskom festivalu u Cannesu 2015. godine
Fotografija: rexfeatures.com

image

2021. godine u Cannesu
Fotografija: rexfeatures.com

image

Fotografije: rexfeatures.com