Milano i Pariz

Suknja za njega? Zašto ne! Pogledajte što su nam donijele muške kolekcije

26. siječanj 2023.

Fotografije: IMAXtree

Osim sveprisutnog uniseksa, na najvažnijim svjetskim pistama svjedočili smo i majstorskim krojevima, domišljatim stilskim zaokretima i inovativnim siluetama.

U modni mjesec su nas uvele muške kolekcije za jesen i zimu 2023. prikazane u Milanu i Parizu, a dizajneri luksuznih modnih kuća potvrdili su kako će u nadolazećoj sezoni granice između muškog i ženskoj odijevanja postajati sve bljeđe. Od Diorovih suknji do Saint Laurentovih lepršavih mašni, pojedine muške komade lako možemo zamisliti i u svom ormaru. Osim sveprisutnog uniseksa, na najvažnijim svjetskim pistama svjedočili smo i majstorskim krojevima, domišljatim stilskim zaokretima i inovativnim siluetama, a ovih 11 revija privuklo je najviše pažnje,

 

Fendi

Udobnost nikada nije izgledala glamuroznije! Silvia Venturini Fendi spojila je niz opuštenih, oversize silueta s raizgranim detaljima, poput doslovne izvedbe Fendijeve kultne Baguette torbe, ovoga puta zamišljene poput clutch torbice i držača za kišobrane u obliku kruha. U novoj kolekciji prevladavala je zemljana paleta boja, a uz pončo ogrtače od kašmira istaknuli su se androgeni komadi poput prozirne pletenine, haljina te košulja i topova s jednim rukavom. 

image

Fendi FW23

 

Zegna

Alessandro Sartori ove je sezone predstavio besprijekorno krojenu siluetu širokih nogavica i uskog struka kroz niz monokromatskih lookova u nijansama sive, bež i bordo boje. Svoje majstorstvo u krojenju i razvoju tkanina u kolekciji je primijenio iskorištavajući kašmir u novim oblicima, te je oko 70 posto odjevnih predmeta predstavljenih na pisti bilo izrađeno upravo od ovog materijala, usko povezanog s bogatom poviješću modne kuće Zegna. 

image

Zegna FW23

 

Dior

Kim Jones je ponovno preispitao granice muške siluete, pritom odajući počast velikom Yvesu Saint Laurentu i njegovom doprinosu modnoj kući. Referirajući se na Yvesovu kolekciju za proljeće/ljeto 1958., Jones je spojio tradicionalne muške i ženske krojeve, kao i formalno s ležernim, te stvorio hibridne siluete omekšane oblim obrisima. Važno je spomenuti i novu liniju obuće koja je predstavljena na pisti, a uključuje cipele i čizme isprintane u 3D pisaču.

image

Dior FW23

 

Gucci

Čim je na modnu pistu kročio prvi model, odjeven u bijeli T-shirt i široke bež hlače na crtu, postalo je jasno kako se Gucci nakon odlaska Alessandra Michelea pozdravio s maksimalizmom i ušao u novu eru nešto prigušenijeg luksuza. Iako iza nove kolekcije stoji tim koji je godinama surađivao s bivšim kreativnim direktorom kuće i u pojedinim se lookovima u tragovima mogao prepoznati njegov utjecaj, novi Gucci u suštini se referirao na arhivske komade njegovih prethodnika, od Toma Forda do Fride Giannini.

image

Gucci FW23

 

Saint Laurent

Anthony Vaccarello predstavio je seksi, šik krojeve na pisti Saint Laurenta, u potpunosti poništavajući granice muškog i ženskog odijevanja. “Dakle, žene mogu biti muškarci, a muškarci žene. Nema razlike. Sve više ih želim staviti na istu razinu”, objasnio je. Lookovi su sadržavali sve, od dramatičnih mašni i hlača ravnog kroja, do pletenih haljina s iznimno visokim ovratnicima i dugih kaputa od kože.

image

Saint Laurent FW23

 

Prada

"Razgovarajmo o odjeći" naziv je muške kolekcije za jesen 2023. modne kuće Prada, a sudeći po komentarima na društvenim mrežama, Miuccia Prada i Raf Simons postigli su upravo to. Dodatak o kojemu se najviše pričalo bila je četvrtasta torba u kojoj se nalazila boca za vodu te je na prvu izgledala poput ogromne pljoske. Boca i torba su u kombinaciji odavale dojam potpuno novog Pradinog proizvoda, a ovakvi zanimljivi zaokreti uklopili su se u glavni koncept nove kolekcije - istraživanje temelja mode. Klasična Pradina suptilna uniformiranost dosegla je novu razinu zahvaljujući inovativnim siluetama poput podstavljenih prsluka i balonera širokih ramena, ali i zahvaljujući upečatljivim akcentima poput jakni na kojima vise etikete i odvojivih revera koji na tijelu stvaraju obrise kravate.

image

Prada

 

JW Anderson

Jonathan Anderson se ove sezone referiraro na svoju kolekciju iz 2013. godine kroz naborane detalje na kožnim kratkim hlačama i haljinama. Također, nastavio se poigravati s nadrealizmom kroz niz domišljatih zaokreta poput hlača s "ručkama", jastuka i rola materijala u ulozi modnih dodataka te klompi u obliku žabe, koje su nastale u suradnji s Wellipetsom debitirajući kao clutch torbice.

image

JW Anderson FW23

 

Maison Margiela

U zrcalnoj sobi nove zgrade Maison Margiela, multidisciplinarno iskustvo Joha Galliana doživjelo je svoj vrhunac u modnoj reviji koja je zamišljena kao nastavak prošlogodišnje haute couture kolekcije Cinema Inferno. U Cyberpunk Americani materijalizirali su motivi poput maturalne večeri, tinejdžerskih pobunjenika i američkih westerna kroz ispreplitanje izrazito "američkih" tkanina i uzoraka iz 50-ih ojačanih s duhom cyberpunka. 

image

Maison Margiela FW23

 

Dries Van Noten

Nova kolekcija Driesa Van Notena spaja najrazličitije utjecaje i inspiracije, od flore i faune do rave kulture. Stylinzi na modnoj pisti polako su gradirali od potpuno crnih, minimalističkih kombinacija prema razigranim, neformalnim lookovima koji spajaju živopisne uzorke i materijale. Pažljivo skrojena odijela i kaputi predstavili su zanimljiv kontrast mladenačkim cargo hlačama, puffer jaknama i hoodicama, a detalj koji se provukao kroz cijelu kolekciju bio je upečatljivi trostruki remen. 

image

Dries Van Noten FW23

 

Loewe

Ubrzo nakon kolekcije za svoj istoimeni brend, Jonathan Anderson uputio se u Pariz kako bi izložio svoje najnovije kreacije za Loewe. Kolekcija je bila jednostavna, no istovremeno i izvan okvira, jer se dizajner poigrao siluetama, materijalima i duljinama. Neočekivani odjevni predmeti poput preimenzioniranih podstavljenih kuputa zvonolikih rukava uravnoteženi su minimalističkim, klasičnim modelima maksi duljine, a posebno zanimljiv akcent bila su - anđeoska krila.

image

Loewe FW23

 

Louis Vuitton

Budući da je mjesto kreativnog direktora za mušku odjeću Louisa Vuittona još uvijek prazno, kuća je pozvala Colma Dillanea iz KidSupera da kao gost dizajnira kolekciju za jesen/zimu 2023. Dillane je suprotstavio neutralnu paletu boja povremenim hrabrim uzorcima, poput maskirnog printa koji je skrivao LV monogram, šarenih jabuka ili pak teksturiranih "novina". Zanimljiv akcent bile su resice bile aplicirane na revere i rukave sakoa, dok je silueta varirala od ravnih kaputa naglašenih ramena do opuštenih puffer jakni.

image

Louis Vuitton FW23