Modni fenomen

Suradnje koje su Crocsice lansirale u zvjezdanu modnu orbitu

20. siječanj 2022.

Fotografije: Profimedia

S više poznatima (Balenciaga) i manje poznatim brendovima (KFC?), Crocs uspješno gradi svoju priču kroz suradnje s modnim i ostalim brendovima te javnim ličnostima i nastavlja se spominjati u kontekstu najpopularnije i najomraženije obuće na svijetu.

Nakon 19 godina, koliko je prošlo od osnivanja brenda Crocs, možemo s velikom sigurnošću reći da ova obuća koja i dalje ima veliki klub mrzitelja - ipak neće nikada nestati iz naših života. Netko ih obožava, netko ih prezire, no Crocs je bez sumnje obuća koja je napravljena kako bi trajala i cijelo desetljeće i u kojoj će vam zaista biti udobno hodati. Svjesni reputacije koja ih prati i titule "najružnijih natikača na svijetu", Crocs je kroz mnogobrojne suradnje pokušao popraviti svoj imidž i u tome su uspjeli jer je svaka nova suradnja s velikim modnim imenima ili slavnim osobama popraćena s velikim zanimanjem javnosti. Prošle dvije godine bile su u znaku ovih gumenih natikača - potaknuti pandemijom i trendom udobnosti, i zakleti hejteri nisu odoljeli ovom mekanom i praktičnom komadu koji je postao puno više od samo obuće - danas su one modni statement, obuća koju ćete nataknuti na putu do dućana, dok čistite stan ili radite iz kućnog ureda. Zanimljiv fenomen modne industrije koji pokazuje da nije sve u estetici, ali i da se ružna estetika, upakirana u slojeve, može itekako prodati. Po masnoj cijeni - primjerice Salehe Bembury Crocsice dolaze po cijeni od 430 pa do 1000 dolara! One nastale u suradnji s Balenciagom također. Pametnim poslovnim potezima poput zvučnih kolaboracija Crocs opstaje na modnoj sceni i zadovoljava svaki ukus. Izdvajamo one koje su dobile najviše pažnje.

Salehe Bembury x Crocs 

Ova suradnja s američkim dizajnerom obuće streetwear stila nastala je 2021. godine i prva je u kojoj je Crocs dopustio izmjenu originalnog dizajna, pa gumeni oblik poprima nešto suvremeniji, futuristički izgled u zanimljivom rasponu boja. Posljednja od njih je Crocodile zelena, a unatoč paprenoj cijeni, svi modeli su rasprodani. Cijena i potražnja postavljaju i pitanje - koliko je netko spreman platiti za gumene natikače (koje u ovom slučaju ne nose potpis luksuzne modne kuće)? Prije ove suradnje, Crocs je već utabanao put u industriji mode, a ovakvom izmjenom dizajna otvaraju se nova vrata kreativnosti uz koja klasične Crocsice mogu postati nešto oku ugodnije, bez da izgube ono što im je upisano DNK-u - udobnost i praktičnost. 

Balenciaga x Crocs

Poslane na modnu pistu 2018. godine, Balenciaga x Crocs modeli na platformu ušli su u modnu povijest i dijelom započeli sve suradnje kojima svjedočimo i danas. Prodavale su se po cijeni od 850 dolara i odmah se rasprodale, a rijetke primjerke na online resale stranicama danas se može pronaći po dvostruko većoj cijeni. Kao i uvijek, Demna promišljeno radi poteze po šahovnici modne industrije...Posljednja, aktualna kolekcija je predstavljena lani, ona čiji je veliki obožavatelj Kanye West - Crocsice na potpeticu i robusne gumene čizme testiraju granice ukusa, još jednom. 

image

Balenciaga kampanja s Crocs natikačama

Christopher Kane x Crocs

No prije Demne, Christopher Kane je napravio ono što nijedan dizajner prije njega nije napravio. Godinu prije Balenciage, Crocs natikače poslao je na modnu pistu u Londonu i dizajnerske Crocsice predstavio s uzorkom mramora. Danas ih je nemoguće naći na tržištu, i iako nije napravio toliko odjek poput kolekcije koja je došla godinu nakon njega, Kane je "otac dizajnerskih Crocsica".

image

Christopher Kane kolekciju je predstavio 2017.

Justin Bieber Drew House x Crocs

Po cijeni koja je puno umjerenija - do 100 dolara, Justin Bieber je kao obožavatelj ove obuće praktički modele napravio za svoje potrebe. U suradnji s njegovom kućom Drew, Justin je dizajnirao žute i ružičaste modele koji su brzo pronašli mjesto u ormarima diljem svijeta. Suradnja koja će se s godinama vjerojatno nastaviti. 

image

Justin Bieber x Crocs

Bad Bunny x Crocs

Reper je suradnju predstavio 2020. godine i rasprodala se 15 minuta nakon što je puštena u prodaju. Dizajn je ostao jednostavan, s detaljima koji asociraju na Bad Bunnyja. 

Post Malone x Crocs

Reper Post Malone i privatno obožava Crocs, pa nije iznenađenje što je s brendom u posljednje dvije godine izbacio četiri suradnje. Natikačama je dodao chunky potplat i robusniji izgled koji zapravo izgleda dosta cool.

image

Post Malone s Crocs natikača u nekoliko različitih boja