Romantičan komad

Sve što trebate znati o - trajnom nakitu

09. kolovoz 2022.

Fotografija: Atelier VM

Narukvica koja se ne može skinuti zvučat će dobro onima koji su skloni gubljenju sitnih predmeta. Ipak, još više znači svima koji bezvremenskom ljepotom žele okruniti prijateljstvo ili vezu, ili pak nositi trajni podsjetnik na neku prekrasnu uspomenu.

Postoji mnogo načina na koji čovjek vlastitom vanjštinom svijetu pruži uvid u svoj karakter. Pažljivo biramo kako ćemo se obući, kakvu ćemo boju kose odabrati i što svojim ukusom želimo poručiti ili reći o sebi. Spajamo ono što je modnim normama zabranjeno spajati kako bismo iskazali prkos, ili slijedimo trendove kako bismo se uklopili. Tražimo svoje saveznike na temelju sličnoga ukusa, i sklapamo instant prijateljstva s ljudima kojima se sviđaju iste stvari kao nama. Pratimo osobe čijem se stilu divimo te ih podržavamo kupnjom njihovih proizvoda. No, posebno znakoviti su oni ukrasi koje na sebe stavljamo s ciljem da na nama i ostanu: tetovaže, pirsinzi, bračno prstenje, nakit koji ne skidamo, a odnedavno i nakit koji ne možemo skinuti.

Trajnim dekoracijama čovjek je nekoć označavao pripadnost nekom plemenu ili zajednici. Danas njima poručujemo da bez obzira na sve mijene života, ukusa i trendova, postoje one stvari koje ostaju važne zauvijek. Na tetovaže se najčešće odlučujemo kad želimo ovjekovječiti nešto do čega nam je stalo, a slično je i s nakitom: lančić, prsten ili narukvica koju baš nikada ne skidamo najčešće obiluje značenjem. Katkad bude riječ o simbolu vječne privrženosti ili obiteljskog nasljeđa, a katkad se radi o uspomeni koju želimo konstantno imati uz sebe. S time na umu, ne iznenađuje da raste potražnja za takozvanim trajnim nakitom. Kako i same riječi govore, radi se o onim komadima koje ne samo da ne želimo, već i ne možemo skinuti. U svijetu postoji tek nekoliko brendova koji nude takvu uslugu, ali čitavu priču to čini još i posebnijom, još atraktivnijom. Jer dok postoji bezbroj modela koje želimo samo zato što su lijepi, u tim vječnim komadima koje je teško naći, a koji simboliziraju sidro i luku u moru koje preplavljuje život, estetika pada u drugi plan. Tražit ćemo narukvicu koja je nenametljiva, prilagodljiva i koja će se stopiti sa svakim outfitom, ne privlačeći pažnju na sebe, ali nas podsjećajući na to da je, gdje god bili i što god radili, ona uvijek tu.

Jedna od prvih takvih senzacija bila je Cartierova Love Bracelet, narukvica koja se, jednom kad se stavi na ruku, može skinuti samo pomoću odvijača. Na taj način simbolizira ljubav: da je se skine, potrebno je uložiti trud. A dok ulažete trud, možda se i predomislite. Narukvice dolaze u tri klasične nijanse - u žutom, bijelom i ružičastom zlatu - a cijena im na službenim stranicama iznosi 6.766 eura. Kad je Cartier svojom idejom oduševio kupce, počele su nicati i jeftinije alternative koje su funkcionirale po sličnom mehanizmu: tako se trajna narukvica može kupiti i po cijeni od pedeset do dvjesto eura, ali poželjno je paziti na kvalitetu i materijal, s obzirom na to da je riječ o komadu bez kojeg nećete izlaziti iz kuće.

Talijanski brend Atelier VM jedna je od kuća koje se bave izradom nakita čija se "vječnost" postiže spajanjem metalnih dijelova bez kopče. L‘Essenziale nakit - u prijevodu bitan, važan, značajan - njihovim je riječima stvoren kako bi uspomenu fiksirao za tijelo, kako bi osigurao da nikad ne bude zaboravljena. "L‘Essenziale nije samo komad nakita, već i iskustvo, gesta, ljudska interakcija", stoji u opisu proizvoda. "Zlatna nit ovita oko vašega zgloba zapečaćuje i slavi sve vrste zajedništava. Ona prisustvo drži na sigurnom, i vezuje naše intime."

I iako, kažu, većina posjetitelja u poslovnicu zaista dolazi zapečatiti dugogodišnja prijateljstva ili okruniti obiteljske veze, mnogi se dođu obvezati i sebi samima. Narukvica će takvima poslužiti kao podsjetnik na to da je važno i nimalo precijenjeno sam sebi biti na prvome mjestu. Jedan pogled na ruku reći će tisuću riječi - reći će da je upravo naš identitet jedina konstanta u kaotičnom životu. Ne pretjeruje se kad se kaže da je riječ o nakitu koji zaista obiluje značenjem, s kojim god ciljem bio upotrebljen.

Što se samoga pothvata tiče, tehnički je jednostavan i u potpunosti bezbolan. Precizno se izmjeri duljina narukvice ili ogrlice, zaleme se njeni krajevi i komad se zauvijek zaključa oko odabranog dijela tijela. Lemi se pomoću lasera koji ne emitira toplinu, tako da se ne morate bojati opeklina ili peckanja. Naravno, u slučaju da se predomislite, narukvica se može razrezati škarama, a nakon toga u poslovnici čak i ponovno zacijeliti - važno je samo da se škarama operira precizno i strpljivo - da se prereže samo jedna karika u lancu. Nakit koji se proizvodi s ciljem da traje visoke je kvalitete, najčešće od zlata ili srebra, eventualno s pokojim dragim kamenom ako se na to odlučite. Spomenuti Atelier VM proizvodi lančiće za gležanj, narukvice i ogrlice, pri čemu se može birati dizajn i debljina komada.

image

Proces lemljenja demonstriran iz njujorške kuće Catbird

Otporan i decentan, ovakav nakit prilagođen je za svakodnevni život. Iako ga se mora skidati prilikom određenih medicinskih tretmana kao što je magnetska rezonanca, detektorima metala na aerodromima neće raditi probleme. Bilo kakve zahvate ne preporučuje se raditi samostalno i kod kuće. Za svako "operiranje" laserom potrebno je doći u poslovnicu gdje će se brzim i jednostavnim pothvatom u trajanju od dvadesetak minuta zgotoviti čitava priča - a vi ćete izaći iz radnje noseći prekrasan ukras osebujnog značenja.