Marija Kulušić

‘Težim bezvremenskom i prepoznatljivom dizajnu‘

02. kolovoz 2020.
Fotografije: Sara B. Moritz
Ines Madunić
Ines Madunić

Tko su dizajneri koji se ne opterećuju komercijalnim komadima, nego se, u izazovnim vremenima i tržištu kao što je hrvatsko, drže svoje vizije? Izdvojili smo individualce čiji je modni izričaj jedinstven i prepoznatljiv. Danas predstavljamo Mariju Kulušić, a ostale kreativce možete potražiti u novom broju magazina Gloria Glam.

U kratkom opisu na svojoj web stranici, Marija Kulušić napisala je kako "uvijek teži analitičkom dizajnu, modernim siluetama koje su krojene tako da poštuju tradiciju te istraživanju razlike između modernog i tradicionalnog dizajna kako bi stvorila bezvremenski komad". 

Upravo ta klasika s pomaknutim detaljima, koji su u Marijinom slučaju najčešće ručno dovršeni, odlikuje njezine kolekcije. 
Ova Zagrepčanka kaže kako ne bi mogla stilski okarakterizirati svoj dizajn. 

"Može se reći da težim bezvremenskom, jednostavnom, ali prepoznatljivom dizajnu. Možda će zvučati glupo, ali osoba sam koja crpi iz sebe, odnosno iz svojih interesa; od životnog iskustva i trenutne situacije do fascinacije umjetničkim izričajima ili konkretnim djelima. Moj klijent je svatko tko se pronalazi u tom dizajnu te se ne boji biti prepoznatljiv", rekla nam je Marija.

I dok radi te moderno-klasične komade, Mariju modni znalci već godinama opisuju kao jednu od najoriginalnijih na domaćoj sceni. Taj uspjeh kod kritičara ne znači uvijek da je dizajnerima lako te da klijenti dolaze sami. 

"Prvenstveno je izazov baviti se modnim dizajnom u današnjem moru svega, a u Hrvatskoj je to poseban izazov jer ako se radi o pomalo drugačijem senzibilitetu, publika se profilira na puno manji postotak i samim time je opstanak na tržištu uvelike otežan", kaže Marija. Ipak, ona opstaje i svake godine iznenadi i oduševi novom kolekcijom. 

Za komad koji najbolje opisuje njezin opus izabrala je naizgled klasičnu haljinu, koja ipak ima neke svoje tajne. 

"Haljina koju sam odabrala je komad koji je spoj ručnog rada od prirodnih materijala-svila je bojena u kupelji biljkama. Radi se vrlo minimalističkoj haljini ravnog kroja koja se ističe teksturom- ručno rađenim svilenim naborima."