In Memoriam

Thierry Mugler, dizajner metamorfoza & modne prirode

24. siječanj 2022.

Fotografije: Profimedia

Srđan Sandić/ Lea Ladišić

Čovjek koji je osamdesetih godina unio revoluciju na modnu scenu i redefinirao pojam ljepote preminuo je u 74. godini u Parizu.

Definirao je pojam power dressinga, dizajnom je osnaživao i slavio žensku i mušku seksualnost i snagu, pokrenuo je trend poznatih lica na modnim pistama i postavio novu mirisnu kategoriju s parfemom "Angel". Francuski dizajner Manfred Thierry Mugler osamdesetih je godina nepovratno promijenio modnu scenu i svakom novom kolekcijom dokazao je kako praćenje trendova nije recept za uspjeh. Biti svoj, autentičan i slijediti vlastiti instinkt, djelovati kao dizajner i umjetnik, Mugler je znao bolje od ostalih. Vijest o njegovoj smrti objavljena je na službenom Instagram profilu i zatekla je svijet mode,a  detalji vezani za njegovu smrt još uvijek nisu poznati. 

Kako je krenula njegova modna priča? Dizajner Azzedine Alaïa primio ga je kao asistenta, a poslovna suradnja razvija se u veliko prijateljstvo. Na koncu pokreće svoju modnu kuću, u vrijeme kada su se na pariškoj modnoj sceni trendovi bazirali oko hipi, boemske estetike. Mugler je odlučio napraviti nešto sasvim drugačije, kroz odjeću čistih linija koje slave i naglašavaju žensko tijelo. Prva ready-to-wear kolekcija nosila je naziv Café de Paris - a bila je inspirirana plesom te je sadržavala siluete koje naglašavaju seksualnost. Ponudio je korzete, crnu boju te nude haljinu koja obavija tijelo. Inače, prije studija unutarnjeg dizajna, Mugler se bavio klasičnim baletom te je nastupao u Opéra national du Rhin.

image

Thierry Mugler i modeli 

Modom se, tvrdio je, odlučio baviti kako bi mogao stvoriti nešto što "ne postoji", želio je da njegovi modeli budu veći, snažniji od drugih "običnih smrtnika". S parfemima je također znao da nije dovoljno zadovoljiti "trend" već dapače - valjalo je aktivirati cijeli niz općih mirisa koji će većinu ljudi asocirati na nešto univerzalno, bajkovito, nježno i toplo - u pravilu, na djetinjstvo. 

image

Haute Couture iz 1992.

Modom se "prestaje" baviti 2002. godine, barem na čelu mode kuće koju je pokrenuo. Nastavlja se baviti biznisom s parfemima, a paralelno se počinje baviti i bodybuildingom te estetskim korekcijama drastično mijenja izgled s "pojašnjenjem" da je oduvijek bio zainteresiran za tijelo, njegovu ljepotu i mogućnost transformacije. Ipak, kroz suradnje sa celebrity licima poput Kim Kardashian i Beyonce, za koje je kreirao nezaboravne "wet dresses" na crvenim tepisima - ostaje aktivnim dionikom visoke mode.

image

Kolekcija proljeće/ljeto 1999.

U pariškom Musée des Arts Décoratifs održava se retrospektivna izložba "Thierry Mugler: Couturissime" koja sadrži 50 njegovih kreacija i fotografija s modnih pista. "Manfred, velika je čast što sam te poznavao i što imam priliku djelovati u tvom predivnom svijetu. Promijenio si percepciju ljepote, samopouzdanja i osnaživanja. Tvoje nasljeđe je nešto što nosim sa sobom u svemu što radim! Hvala ti.", oprostio se s dizajnerom Casey Cadwallader, trenutni kreativni direktor modne kuće Mugler. 

image

2021. godine u Parizu