Neobični modni dodaci

Tko ne voli modni skandal?

17. rujan 2022.

Fotografija: Profimedia

Riječi su to Demne Gvasalije nakon brojnih pitanja o najskupljoj vreći za smeće - Balenciaga torbi koja je samo jedna u nizu nadrealnih modnih dodataka koje nam ove sezone okupiraju misli.

Vrijeme pandemije utjecalo je na kreativne umove modnih dizajnera, jer posljednjih nekoliko sezona kolekcije sve više i češće vrve nadrealnim, neobičnim modnim dodacima. Začuđuju, zabavljaju, podižu obrve, unose nemir u modni sklad. Moda i treba šokirati - osobito nakon razdoblja sterilnog minimalizma i pročišćenosti. Kolekcije koje se redaju na modnim pistama sve češće propituju granice stvarnosti i onoga što smo smatrali "normalnim". Nadrealni odjevni predmeti u toj priči ipak će teško zaživjeti na ulicama, no wacky torbice - vjerojatno hoće. 

Unikatne, neobične torbice nisu novost. Prva nam na pamet pada dizajnerica Judith Leiber koja je stvarala čudesne kristalne torbice u obliku - svega. Od hamburgera do komada torte. Oko 2012. godine, Katy Perry često je nosila njezina luksuzna djela, no nakon nekoliko godina, dogodio se zaokret prema dizajnom praktičnim i funkcionalnim dodacima koji se jednostavno nose svakoga dana, u svakoj modnoj kombinaciji. Ekscentrično se zamijenilo minimalnim, barem do 2022., godine u kojoj nije neobično vidjeti torbicu u obliku recimo goluba, plišane igračke ili vreće za smeće. 

image

Kampanja kuće Balenciaga s kožnom torbom u obliku vreće za smeće
Fotografija: Profimedia

image

Louis Vuitton torba iz muške kolekcije
Fotografija: Profimedia

Na nadrealne kolekcije navikava nas Daniel Roseberry, s kreacijama za kuću Schiaparelli, od odjevnih komada do primjerice tote torbe u obliku mišićavog torza. Jonathan Anderson za mušku kolekciju svog brenda JW Anderson predlaže clutch torbicu u obliku goluba, a Demna je za Balenciagu predstavio kožnu torbu u obliku vreće za smeće, koja ima veze s njegovim iskustvom izbjeglištva, ali kroz nju se i s dozom drskosti obraća društvu koje je žedno ekscesa koje će zatim zdušno komentirati. Dakle, tema je uzavrelih internetskih rasprava.

image

U kolekcijama kuće Schiaparelli i Richard Quinn
Fotografije: IMAXtree

image

Kolekcije kuća Moschino i JW Anderson

Meme-kultura jedan je od razloga zbog kojeg su se čudne torbice ponovno pojavile na sceni - pozivaju na reakciju, dobar su materijal za duhoviti meme i tako obitavaju na repertoaru javnosti puno duže od nekih uobičajenih modnih dodataka na koje zaboravimo sa sljedećim scrollom po mobitelu. A na kraju priče, ništa vas ne može, osim budžeta jasno, spriječiti da uzmete ove neobične torbice iz virtualnog prostora i njima začinite svakodnevicu. 

image

Thom Browne Resort kolekcija za 2023.
Fotografija: IMAXtree

image

Collina Strada kolekcija
Fotografija: IMAXtree