Gilded what?

Tko se zaista držao teme na Met Gali?

03. svibanj 2022.

Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia 

Otkako je objavljena tema ovogodišnje Met Gale, niti dan nakon njezina održavanja nije svima u potpunosti jasna. Svaki od celebrityja predstavio je svoju viziju teme ‘Gilded Age‘ - neki više ili manje uspješno, neki se gotovo nisu niti potrudili. Izdvajamo one koji su zaslužili ocjenu više.

Tema ovogodišnje Met Gale na crvenom tepihu bila je "Gilded Glamor and White Tie" i odnosi se kraj 19. stoljeća u Americi, razdoblje obilježeno industrijalizacijom i naglim razvojem, uzbuđenjem oko budućnosti. Razdoblje u New Yorku u kojem su rame do ramena stajali pripadnici old money i new money klase i u kojem su svi koji su mogli biti rastrošni i raskošni to i bili - dakle, nešto što možda podsjeća na trenutno stanje svijeta i samu Met Galu koja je parada apsolutnog raskoša, naravno za one koji si to mogu priuštiti. Mi ostali iz Ikea naslonjača promatramo, kritiziramo one koji su promašili temu, hvalimo one (rijetke) koji su ostavili dobar dojam. I tako svakog prvog ponedjeljka u svibnju pa drugačije nije ni ove godine, kada na Met Gali više ne postoje nikakva ograničenja vezana za pandemiju koronavirusa.

image

Blake Lively u Versaceu 

Zadana tema uvijek se ostavlja uzvanicima na slobodnu interpretaciju što ponekad pođe u krivom smjeru. Osobito kada je riječ o ovakvim temama koje ostavljaju širi prostor za tumačenje te koje nisu toliko specifične. Uzvanice i uzvanici su se na temu najčešće referirali pomoću korzeta, neki su odabrali sjaj kristala i šljokica, neki dodatak perja ili resica. Zlato je bilo siguran odabir, čega se držala Cardi B (i mnoge druge uzvanice uz nju). Domaćica Blake Lively standardno je ispunila zadatak, a njezina Atelier Versace haljine inspirirana je Kipom slobode i arhitekturom New Yorka više nego samom modnom estetikom. Mašna koja se na crvenom tepihu pretvorila u veliki šlep podarila je ovom eventu dozu dramatičnosti. 

image

Kim Kardashian i Pete Davidson 

Oscara za Break the internet trenutak večeri i ove godine dobiva Kim Kardashian koja je nosila zlatnu haljinu Marilyn Monroe u kojoj je glumica predsjedniku Johnu F. Kennedyju pjevala "Happy Birthday". Kim je u povijesnoj haljini pozirala na crvenom tepihu nakon čega se presvukla u vjernu kopiju jer ipak je riječ o muzejskom primjerku. Iconic, no izvan vremenskih okvira zadane teme. Haljina je doduše - gilded glamour.

image

Kodi Smit-McPhee je nosio Bottega Venetu

image

Bilie Eilish je nosila Gucci

Jedan od favorita večeri koji se sjajno uklopio u temu je Kodi Smit-McPhee, iako kritičari govore kako je look previše casual. Kodi je nosio look iz Bottega Veneta kolekcije čija iznosi 29 tisuća dolara i napravljen je u potpunosti od kože (da, i traperice i košulja). Inovativno, ekstremno skupo i svakako u temi! I Riz Ahmed je iznenadio outfitom koji se, umjesto na raskoš, odnosio na radničku klasu i siromaštvo također karakteristično za ovo doba povijesti. 

image

Riz Ahmed je nosio look koji je posvetio radnicima i siromašnoj klasi iz Gilded razdoblja

S ovogodišnje Met Gale nedostajali su A-listeri: Lady Gaga, Rihanna i Zendaya, no ona koja je nadoknadila njihov izostanak je Billie Eilish u custom Gucciju u kojem je izgledala kao da je ispala ravno iz 1890. Diet Prada usporedila je Billie s portretom Madame Poirson, slikara Johna Singera Sargenta iz 1885. godine, što govori dovoljno o tome je li shvatila zadatak. 

image

Caroline Trentini na razini zadatka u Danielle Frankel haljini

image

Gigi Hadid s velikim glamuroznim kaputom koji ostavlja dojam - kreacija je Versace

image

Laura Harrier u Victor Glemaud haljini

image

Maude Apatow u Miu Miu haljini s resama evocira dvadesete godine dvadesetog stoljeća

image

Alicia Keys u haljini koja je posvećena njujorškom Empire State Buildingom

image

Bella Hadid je nosila Burberry

image

Lizzo u Thom Browne kreaciji 

image

Alexa Chung u krem haljini od satena kuće Christian Siriano

image

Kaia Gerber 

image

Hailey Bieber je nosila Saint Laurent 

image

Kendall Jenner u Prada looku 

image

Cardi B u zlatu od glave do pete, u Versaceu

image

Naomi Campbell u Burberry haljini 

image

Lenny Krawitz je ostao vjeran svom stilu - i ukopio se u temu 

image

Evan Mock je nosio Head of State