Umjetnost skulpture u ruci

Torbice koje su baš poput umjetničkog djela

18. listopad 2020.
Jacquemus Le Chiquito
Fotografije: Getty Images 
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Neke se luksuzne torbice na prvu lako može zamijeniti za konceptualne umjetničke uratke, koje bismo, umjesto da ih objesimo preko ruke, rado odložile na policu u dnevnom boravku.

Zaboravimo na trenutak funkcionalnu ulogu torbica i posvetimo im se kao malim umjetničkim djelima, minijaturnim nosivim skulpturama. Granica između utilitarnog dizajna i umjetnosti postaje jako tanka kada se dizajneri odluče poigrati temom modnih dodataka i, umjesto praktičnim, učiniti ih isključivo dekorativnim. Iako gotovo beskorisne, u svojoj su ljepoti i dalje neodoljive. Zašto ih onda volimo?

U ovom trenutku svaki luksuzni modni brend ima prepoznatljivu "it" torbicu koju prati vojska vjernih obožavateljica. Bottega Veneta napravila je pravi boom s modelom Pouch koji je postao hit komad 2020. godine, a nosi se ispod ruke - dosta nepraktično dok u svakodnevnim situacijama pokušavate obaviti sve što trebate. Unatoč tome, Botteginu torbicu priuštila si je svaka prava fashionistica. U međuvremenu je kreativni direktor Daniel Lee izbacio još nekoliko modela koji brišu granice konvencionalnog. Od modela Twist vrećastog stila, XL modela s dugim resama ili večernjih clutch torbica od pleksiglasa koje izgledaju poput skulptura. Razvikana španjolska modna kuća Loewe, kojoj su umjetnici česta inspiracija kolekcija, razvila je nekoliko artističkih torbica, a jedna od njih je ona u obliku slona koja evocira sjećanja na djetinjstvo i omiljene igračke. Naravno, ova modna igračka je upečatljiva i skroz posebna, a i nešto skuplja, no cijenu opravdava minuciozan rad ruku vrhunskih zanatlija koji kožu pretvaraju u umjetnost.

image
Off-White
image
Loewe Mini Elephant

Gotovo sve ove vizualno efektne torbice mogu poslužiti za nošenje potrepština, barem onih nužnih kao što su pametni telefon, ruž i kreditna kartica, ali one su ipak i mnogo više od samog spremišta za osnovne stvari. Međutim, često se mogu vidjeti nepraktične torbice koje ne ispunjavaju svoju osnovnu svrhu, već su prije svega instagramične, fotogenične, dramatične i dobar materijal za privlačenje digitalnog trenutka viralne pažnje.

image
Neous Pluto
image
Cult Gaia Pearl

Francuski dizajner Simon Porte Jacquemus od 2018. promiče trend minijaturnih torbica koje je šarmantno nazvao Le Chiquito, a čija veličina varira, od onih u kojima mjesta ima tek za par bežičnih telefonskih slušalica Apple Airpod do onih uobičajene veličine. Jacquemus, naravno, nije izmislio trend mikro torbica - za ovaj pomalo histeričan fenomen današnjeg doba zaslužan je modni velikan Karl Lagerfeld koji je za modnu kuću Fendi još 2015. predstavio minijaturne ljepotice, a davne su im preteče "reticules" torbice koje su nosile članice visokog društva još početkom prošlog stoljeća. Spomenute su ih dame nosile isključivo kao ukras, i to nikad one većih dimenzija koje im ne bi stale u ruku. Veličina torbice, odnosno njena minijaturnost označavala je statusni simbol, dok su žene iz nižih slojeva i radničke klase nosile velike torbe.

image
Alexander McQueen
image
Chanel Birdcage Bag

Jedna od najpoznatijih dizajnerica modnih skulptura je Judith Leiber, čije su nadrealne torbice u obliku martinija, napućenih usana, sladoleda ili životinja nosila mnoga holivudska lica, pa je tako i fiktivni lik Carrie Bradshaw nosila onu u obliku cupcakea u filmu "Seks i grad". Njezini radovi komplicirane ručne izrade, koja je ponekad trajala tjednima, danas se nalaze u postavama brojnih muzeja, među ostalim modnog odjela najpoznatijeg muzeja moderne umjetnosti, MoMA u New Yorku.

image
Judith Leiber Candy Peppermint