Grunge pokret

Trend koji to nije: klasična košulja od flanela

27. listopad 2022.

Fotografija: IMAXtree

Upoznali smo sva lica flanela, materijala koji iza sebe ima dugu povijest, a jednako je aktualan i danas, u različitim kombinacijama koje temelje pronalaze u nonšalantnosti i udobnosti.

Devedesete godine obilježio je grunge, estetika koja spaja nespojivo, pomalo je neuredna i buntovna, a pojavila se istovremeno s valom novog rock zvuka - Soundgardena, Nirvane i ostalih bendova koji su iz underground scene prešli u mainstream. Grunge je, uz ostale elemente, podrazumijevao košulje od flanela - komad koji su nosili glazbenici, holivudske zvijezde, glumci i supermodeli. Nosili su ga protagonisti u kultnim filmovima "Breakfast Club" ili "Clueless", zatim i zvijezde od Winone Ryder do Kate Moss. 

Nonšalantan krojem i izgledom i nakon devedesetih vezan uz buntovnu generaciju, flanel se s godinama isprofilirao kao praktični materijal i potpuno se ugradio u ormar svakodnevice. A prije 21. stoljeća i prije grungea, početci flanela datiraju u 17. stoljeće u Wales. Koristili su ga farmeri, a izrađivao se od vunene pređe, dok je moderna inačica flanela najčešće je rađena od pamuka, vune ili sintetičkih vlakana. Praktičnost i funkcionalnost te udobnost su mu primarne karakteristike, dok je s devedesetima dobio edgy prizvuk, što se održalo sve do danas, kada je flanel itekako prisutan ne samo u casual varijanti, već i na modnim pistama.

image

Scena iz filma "Clueless"
Fotografija: Profimedia

Kakav dojam ostavlja flanel? U kolekciji Bottega Venete, košulja od flanela izvor je inspiracije za pritajeni luksuz, no umjesto od vune, košulje kariranog uzorka i ležernog kroja su rađene od kože. Bottegi se okrenite u potrazi za takvim "quite luxury" komadima. I Celine je u kolekciji za jesen predstavio jakne u stilu košulja od flanela, koje su prošivene i oversized kroja i u svojoj nonšalantnosti nose pravi fashion statement. 

image

Kate Moss na pisti Bottega Venete
Fotografija: IMAXtree

image

Bottega Veneta kolekcija
Fotografija: IMAXtree

Kako flanel uvrstiti u svakodnevnu garderobu? Jednostavno, bez puno promišljanja - ako težite grunge stilu, tada ga spojite uz široki jeans, uz t-shirt s natpisom ili uz midi suknji cargo kroja. S druge strane, nešto sređenijim lookovima daje na opuštenosti, pa traperice i gležnjače na petu uparite s košuljom od flanela, ili se pak, u onim lijenim danima, ogrnite košuljom od vune kariranog uzorka uz baggy trenirku i tenisice. Inspiraciju preuzmite ne samo iz devedesetih ili od Kate Moss, već i od slavnih muškaraca - primjerice Bena Afflecka koji u posljednje vrijeme često izlazi upravo u košuljama od flanela. 

image

Ben Affleck i Jennifer Lopez
Fotografija: Profimedia

image

Karirana nadkošulja Zara (179,90 kn; 23,88 eura)/
karirana nadkošulja Bershka (299,90 kn; 39,80 eura)/
karirana košulja s džepovima Only; Zalando (409 kn; 54,29 eura)/
karirana košulja Zara (299,90 kn; 39,80 eura)/
karirana košulja The Kooples; Zalando (1388 kn; 184 eura)