Fashion report

Trenutci koje će se pamtiti s milanskog Tjedna mode

02. ožujak 2023.

Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

U Milanu se naglasak vratio na nosivu, lijepu, elegantnu modu koja više od ekscentričnog dizajna ponovno služi stvarnim potrebama klijenata. Od seksepila, do elegancije i novih poslovnih kodova, izdvajamo zanimljive kolekcije.

Početkom tjedna završio je Fashion Week u Milanu. Dok je javnost sve oči uperila u Pariz, s kojim se završava mjesec predstavljanja novih kolekcija za jesen 2023. godine, dojmovi od Milana još se nisu slegli. Izdvajamo zato kolekcije o kojima se najviše pričalo te one koje su ostavile najbolji dojam ove sezone. Uvjerljivo, Bottega Veneta predvodi s kolekcijom koju hvale kritičari, a oduševilo je i još nekoliko dizajnera. Modna kuća koja je izostala je - Versace, talijanski powerhouse, koji će kolekciju predstaviti ni manje, ni više, nego u Los Angelesu, uoči dodjele nagrada Oscar. 

Diesel

U velikom stilu, milanski Tjedan mode otvorio je Glenn Martens s Dieselom. Novi miljenik publike već nas je naviknuo na grandiozni show i inovativne modne komade. Nakon gigantskih skulptura kojima je oborio Guinnessov rekord prošle godine, u novoj sezoni Diesel je na reviju postavio veliko brdo od kondoma. Također će se ovoga travnja u Diesel trgovinama diljem svijeta. dijeliti 300 tisuća Durex kondoma. "Sex positivity je nešto nevjerojatno. U Dieselu se volimo igrati i tu smo ozbiljni. Zabavite se, poštujte jedni druge, budite sigurni. For Sucsexful Living!" izjavio je kreativni direktor.

Instalacija je uvod u nadolazeću kapsulnu kolekciju s Durexom koja izlazi u travnju što je i prvi put da je Durex napravio kolekciju s modnim brendom. Diesel je ponudio moto traperice, efekt izlizanog trapera koji otkriva tijelo, suknje i haljine ukrašene su kristalima kao i grafikama, a prisutni su i komadi koji izgledaju podrapano, a rezani su laserom.

Gucci

Talijanska modna kuća nalazi se na prekretnici - ova kolekcija predstavljena je nakon objave da je Sabato De Sarno novi kreativni direktor kuće. No, njegova prva kolekcija za brend zakazana je za jesen, a viđenu kolekciju kreirali su članovi Guccijevog dizajnerskog tima. Iako je naišla na kritike, treba uzeti u obzir situaciju u kojoj se Gucci nalazi. Ponudili su nam modni vremeplov i lookove obilježili estetikom Toma Forda za vrijeme njegovog vodstva modne kuće, kao i estetikom prethodnog dizajnera Alesandra Michelea. Susreli su se, manje i više uspješno, seksepil i maksimalizam. 

image

Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

image

Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

Bottega Veneta

Matthieu Blazy inspirirao se svakodnevnim situacijama, slučajnim susretima, karnevalom, paradama. Dizajner je i ovoga puta ponudio nenametljivi luksuz, za klijente koji žele izgledati luksuzno i sređeno i pritom suptilno. Od kreacija za svakodnevne prilike i odlazak u ured, do večernjih kreacija, ponudio je nešto za svaku priliku i oduševio svakim lookom. Još jednom se poigrao s kožom pa su naizgled vunene čarape na nogama modela rađene od fine kože. Kolekcija je završena lookom koji se sastoji od potkošulje i jeansa - smislena, nosiva, lijepa i stručno izvedena kolekcija koja u prvi plan stavlja funkcionalnost odjeću, suvremenost i eleganciju. 

image

Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

Prada

Miuccia Prada i Raf Simons ponovno su nas uspjeli zavesti modnom kolekcijom koja je prožeta umjetničkim potpisom. Nježna i pomalo romantična kolekcija posvećena je jednostavnosti, skromnosti i novim idejama ljepote. Ono što su diazjenri napravili jestm preuzeli su elemente uniforma vojnika, medicinskih sestri, mladenki te su željeli naglasiti važnost "jednostavnih" poslova, dok je glamur ostao po strani. No u toj razradi ideje skromne ljepote, servirali su divnu kolekciju koja donosi nosivu odjeću koja sadrži elemente uniformiranosti, no pritom su nametnuli i nove bridal trendove - midi i mini suknje s apliciranim cvijećem nošene su uz sive pulovere, a bajkovite su i bijele slingback cipele, koje nalikuju na talijansko umjetničko djelo. 

Ferragamo

Kreativni direktor Maximilian Davis predstavio je drugu kolekciju za modnu kuću s bogatom povijesti. Osuvremenio je klasične siluete i osvrnuo se na pedesete godine prošlog stoljeća. Kreacije su odmjerene, suzdržane i neodoljivo privlačne u konkretnim i snažnim krojevima koji zadovoljavaju potrebe suvremene žene. S druge strane, dio kolekcije su i večernji komadi poput mini haljina drapiranih ili lakiranih materijala te bazični lookovi koji se sastoje od hlača i jednostavnih topova koji nalikuju na unaprijeđenu varijantu potkošulje. 

image

Fotografije: launchmetrics.com/spotlight