KRUNIDBENI STIL

Trijumf tradicionalne elegancije: Dominirala princeza Kate, najviše razočarala kraljica Rania

06. svibanj 2023.
Anela Martinović

Kreacije u kojima su najsvečanijem činu britanske monarhije - krunidbi vladara Charlesa III., prisustvovale poznate uzvanice, dokaz su da otmjenosti starog "kova" nije izbljedio sjaj.

Premda je za pravilo odijevanja uzvanika na krunidbi Charlesa III. bio određen stil poslovne elegancije, nijedna od pripadnica političke, društvene i estradne elite nije došla u odjeći kakva bi bila prikladna za svakodnevni uredski posao.. Svakako ne onaj koji obavljaju milijuni ‘običnih‘ podanika: bio je to poslovni dress code koji imaju obnašateljice visokih funkcija. I sama princeza od Walesa, među ljudima omiljena kao Kate, svojom je otmjenom pojavom u bijeloj haljini Alexander McQueen, zaogrnuta kraljevski plavim plaštom i s raskošnom lovorikom u kosi, oduzela dah svim prisutnima. U javnosti se, naime, nakon priča kako neće nositi tijaru u inat tradiciji, stvorio dojam da će princeza Catherine doći u skromnom izdanju.

image

Princeza Catherine, princ William, princeza Charlotte i princ Louis

image

Princ William, princeza Catherine, princeza Charlotte i princ Louis

No, vjerojatno nema toga tko im je to zamjerio. Dapače, dame su - uz pokoje iznimke - pokazale kako odjeća ipak čini čovjeka, i da nema tog trendovskog komada koji bi mogao zamijeniti dostojanstvenost i eleganciju haljine princes kroja, strukiranog kaputa ili jakne tipa Chanel.

Među prvim damama istaknula se Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koja je elegantni set haljine i kaputa biserno sive boje upotpunila optički bijelim salonkama. S njom se po eleganciji mogla mjeriti Brigitte Macron, supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, u blijedoružičastom kaputu i haljini princess kroja koje je kreirao Nicolas Ghesquiere iz kuće Louis Vuitton.

image

Francuski premijer Emmanuel Macron i supruga Brigitte Macron 

image

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska 

Za razliku od njih, američka prva dama Jill Biden je podbacila odabirom kostima dosadnog kroja i boje brenda Ralph Lauren. Još gora je bila njena unuka Finnegan Biden koja je u haljine bez forme i boje koja se ne slaže s njenim tenom, izgledala poput kraljice maturalne večeri u američkoj provinciji.

image

Prva dama SAD-a, Jill Biden i unuka Finnegan Biden 

Od premijerovih supruga istaknula se Akshata Murty, supruga britanskog premijera Rishija Sunaka, koja je odabrala haljinu suvremenog retro kroja zanimljive plave nijanse popularnog londonskog brenda Self-Portrait, uz koju je kombinirala crne modne dodatke. Korak iza nje bila je Sophie Trudeau, supruga kanadskog premijera, koja je nosila lepršavu haljinu boje pudera upotpunjenu dodacima iste boje. Malo dosadno, ali je njena vedrina nadoknadila izostanak hrabrosti da iskoči nekim detaljem. Za razliku od bivše premijerke Therese May koja je pak pretjerala u ekstravagantnosti. Možda bi na nekom gracioznijem haljina upadljivog uzorka bila fora, no ona je u njoj, pa još s ‘kantom‘ od šešira na glavi izgledala kao ekscentrična stara bogata teta.

image

Britanski premijer Rishi Sunak i Rishi Sunak Akshata Murty 

image

Kanadski premijer Justin Trudeau i supruga Sophie

image

Bivša premijerka Theresa May i Philip 

Kad je riječ o pripadnicama kraljevskih obitelji, teško je reći je li elegantnija bila španjolska kraljica Letizia u jarkoružičastom kostimu Carolina Herrera, danska princeza Mary u haljini kroja kaputa danskog brenda Soren Le Schmidt, ili princeza Sophie od Lihtenštajna.

image

Kralj Felipe i kraljica Letizia 

image

Danski princ Frederik i krunska princeza Mary 

image

Sophie, princeza od Lihtenštajna  

Najviše je razočarala kraljica Rania, supruga jordanskog kralja Abdullaha II, kojoj nikako nije pristajala suviše pripijena haljina neodređene blijedožute boje s lažnim dekolteom Tamara Ralph Couture, čiji su dojam bijeli modni dodaci samo upropastili. Iskazale se nisu ni neke pripadnice britanske kraljevske kuće. Lady Louise Windsor, kći vojvode od Edinburgha, mlađeg brata kralja Charlesa, u haljini cvjetnog uzorka brenda Suzannah London koja stoji 1800 funti, izgledala je poput tradicionalne engleske gospođe premda ima tek devetnaest godina. Dosadno je izgledala i njena sestrična, princeza Beatrice, kći kraljevog brata Andrewa, vojvode od Yorka - ljubičasta boja joj baš ne laska, a dojam nije popravila ni otkačenim obručem za kosu.

image

Jordanski kralj Abdullah II i kraljica Rania 

image

Lady Louise Windsor s roditeljima i bratom 

image

Princeza Beatrice u društvu supruga, sestre i šogora te princa Harryja

Za razliku od nje, biti elegantna a otkačena je pošlo za rukom američkoj pjevačici Katy Perry. Svjetloljubičasti kostim brenda Vivienne Westwood bio je posve u njenom stilu: zafrkantski - klasičnu eleganciju od nje nitko nije očekivao - ali istodobno otmjeni.

image

Katy Perry