House of Gucci efekt

U filmu o dinastiji Gucci kostimi imaju najbolju ocjenu

03. prosinac 2021.

Fotografije: Profimedia

Od glumaca su možda uvjerljiviji kostimi - potražnja za vintage Gucci komadima otišla je ‘u nebo‘ nakon samo nekoliko dana prikazivanja u kinima.

Film o dinastiji Gucci napokon je stigao u kina, a reakcije su u najmanju ruku podjeljenije. Nakon uzbuđenja koje su izazvali traileri i sneak peakovi sa snimanja filma, kritike nakon odgledanog naginju prema negativnim i osrednjim, uz veliko nezadovoljstvo same obitelji Gucci. Zamjeraju redatelju Ridleyju Scottu što im se nije javio za konzultacije i što nije vjerodostojno niti u pravom svjetlu prikazao zbivanja u dinastiji kroz osamdesete i devedesete godine. Zaista, nakon dva i pol sata koliko traje priča o Guccijima, čini se kao da nije obuvaćena cijela priča, nisu prikazani svi slojevi protagnista, a na koncu, kod gledatelja film ne izaziva pretjeranu emociju niti reakciju. 

Kao što znamo, Lady Gaga utjelovila je Patriziju Reggiani, Adam Driver njezinog supruga Maurizija Guccija, koji nakon smrti oca Rodolfa ipak - na nagovor novopečene supruge i strica Alda (Al Pacino) preuzima konce Guccija. Svaki od likova, od Jareda Leta (utjelovio je Aldovog sina Paola) do Lady Gage i Drivera ima svoju inačicu engleskog govora s talijanskim naglaskom i često se čini kao da odlaze u karikaturu, dok je Pacino možda najuvjerljiviji u cijeloj priči (iako odašilje "Godfather" vibru, osobito sa čestim šaputanjima na uho). Slučajnost ili nešto više - u ulozi Patricijine vidovnjakinje Pine se našla Salma Hayek, supruga Françoisa-Henrija Pinaulta, vlasnika Kering grupe u čijem je vlasništvu danas Gucci. 

image

Lady Gaga i Adam Driver

Dobili smo dramu s elementima komedije, sapunicu, koja je u stvarnosti tragedija i konačni rezultat nije vrijedan Oscara kako su neki prognozirali, no polučio je uspjeh neke vrste koji se tiče samog brenda Gucci. To se dogodilo i prije same globalne premijere, na crvenim tepisima gdje je Gaga nosila Gucci kreacije iz nove kolekcije brenda. Brend se vratio kao glavna tema u modnom svijetu - s holivudskim predstavljanjem kolekcije Love Parade, a sada i s prikazivanjem filma. A već nekoliko dana nakon prikazivanja u svjetskim kinima, potražnja za vintage Gucci komadima porasla je za čak 270 posto, dok analiza ShopStylea govori da je potražnja za kožnim Gucci remenom i mokasinkama porasla za 71, odnosno 60 posto.

image

Lady Gaga i Jack Huston

image

Potražnja za vintage Gucci haljinom porasla je za 100 posto

Kostimografija za koju je zadužena Janty Yates je mogla biti atraktivnija, iako su kostimi koje nosi Gaga gotovo najbolji dio filma. Scene obiluju Gucci torbicama poput modela s ručkom od bambusa i kultne Jackie torbice, pa do kompleta, bundi i kič nakita vrijednih lika Patrizije Gucci. Najzapaženija je crna haljina na točkice za kojom je na platformi Lyst potražnja porasla za 100 posto. Muški članovi obitelji, s druge strane, nosili su Guccijeve kožne dodatke i rekreirana odijela talijanskog brenda Ermenegildo Zegna, s obzirom da tada Gucci još uvijek nije imao mušku liniju odjeće. 

image

Scena iz filma House of Gucci

Vrijedi li pogledati film? Da - bilo da ga gledate kao obožavatelj brenda, Lady Gage, Adama Drivera ili iz nekog drugog razloga. Zamjerke ćete sigurno pronaći, od spomenutih naglasaka do naprasnog predstavljanja Toma Forda koji je Gucci uveo u novu eru, pa do cameo uloge Anne Wintour bez koje se moglo u ovom filmu. No čini se da je manje važno koliko je House of Gucci dobar ili loš film - skandaloznom i glamuroznom pričom posjetio na tradiciju, povijest i važnost koju Gucci ima i održava na sceni, a od cijele priče, najviše koristi već ima utjecajna luksuzna kuća.