Trend report

Veliki modni vodič: što ćemo nositi u 2023.

04. siječanj 2023.

Fotografije: IMAXtree

Pred vama je 12 modnih trendova kojima predviđamo veliku popularnost, a neki od njih možda su već pronašli svoj put do vaših ormara. U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiva modna godina.

Ako je 2022. godina bila godina optimističnog odijevanja, seksepila i nostalgije, ova nova nam donosi poznate siluete u modernom izdanju, komade u koje je mudro uložiti - odnosno dobre osnove garderobe i inspiraciju koja u velikoj mjeri dolazi iz osamdesetih. Pogledajte samo kolekcije Saint Laurenta ili kuće Alaia, koje vraćaju snažnu siluetu i hoodice kakve je nosila Grace Jones. S druge strane, crna boja u velikoj mjeri prevladavala je modnim pistama, od Richarda Quinna do Chanela, Diora, Valentina... Crna se nosi u biker chicu, u gotičarskom raspoloženju ili pak u klasičnoj eleganciji. Prihvaćamo i trend kojem predviđamo veliki uspon, a to je odjeća inspirirana donjim rubljem - senzualnim slip haljinama koje su obogaćene nježnom čipkom. Na ovaj trend naslanja se providna odjeća, odnosno tkanine koje otkrivaju tijelo, sve u duhu oslobođenja seksualnosti. Pretražili smo modne kolekcije za proljeće/ljeto 2023. godine i izdvojili 12 trendova koji nam dolaze s 2023. 

Grace Jones 

Silueta osamdesetih i kapuljače po uzoru na Grace Jones zastupljene su u kolekcijama Saint Laurenta, Alaie, Salvatorea Ferragama... U trendu je drapiranje, tkanine koje se obavijaju oko tijela i power look koji naglašava žensku snagu. 

image

Versace/ Salvatore Ferragamo/ Alaia/ Off-White/ Saint Laurent 

3D efekt

Cvijeće je uveliko inspiriralo modne dizajnere - Miucciu Pradu kao i Johnatana Andersona, a osim 3D motiva cvijeća, naglasak je na teksturama koje odjeću daju dodatnu dinamiku i wow efekt. 

image

Prada/ Loewe/ Acne Studios/ Bottega Veneta/ Off-White 

See it all

Providni materijali i siluete koje otkrivaju golo tijelo dominirale su modnim kolekcijama za proljeće 2023. godine. Pitanje je samo na koji način stilizirati ovaj trend - potpuno odvažno, tako da otkriva tijelo ili uz pomoć slojeva koji će ostaviti dozu misterije, uz neizbježni efekt seksepila. 

image

Prada/ Alaia/ Stella McCartney/ Acne Studios/ Miu Miu/ Salvatore Ferragamo

Mood: dark

Dobro je vrijeme za goth princeze koje uživaju u crnoj boji. Dojam gotičarske estetike posebno se osjeti kod kuće Paco Rabanne, Versace koketira s bajkerskim stilom, Dior sa ženstvenim estetikama.

image

Dior/ Paco Rabanne/ Dior/ Richard Quinn/ Versace

Liquid metal

Tekući metali, a najviše srebro i zlato rezervirani su za posebne prilike i elegantne stylinge, no neka vas svečanost nekih komada ne spriječi da ih uparite s bazičnim komadima - primjerice srebrna suknja i potkošulja čine suvremenu modnu kombinaciju koja nailazi na odobravanje. 

image

Paco Rabanne/ Nensi Dojaka/ Valentino/ Alaia/ Chanel/ Michael Kors 

Outwear lingerie

Na prvi pogled nas zavode nježne slip haljine, topovi pa i kombinezoni, svi komadi koji su na granici donjeg rublja i odjeće koja se nosi izvan stana. Nensi Dojaka prednjači na ovom području, no i Burberry ili Dion Lee te JW Anderson nude sjajne primjere lingerie haljina. 

image

Nensi Dojaka/ JW Anderson/ Gauchere/ Fendi/ Burberry/ Dion Lee 

Heavy cargo

Cargo trend se nastavlja iz prethodne i u 2023. godini - mislimo na udobne i široke hlače s velikim džepovima, na utility kombinezone te mini i maksi suknje pojačane dozom nostalgije i džepovima, s kojim se naglasak stavlja na praktičnu modu,.

image

Prada/ Givenchy/ Diesel/ Isabel Marant/ Stella McCartney 

Casual, but elevated 

Osnove garderobe su u fokusu, kao i tihi luksuz kojeg predvodi Bottega Veneta s bazičnim komadima koji su izrađeni od visoko kvalitetnih i profinjenih materijala. 

image

Miu Miu/ Coperni/ Bottega Veneta/ Dior/ Stella McCartney 

New denim

Traper je materijal koji se ne uklapa u kategoriju trenda, no u novim kolekcijama se često pojavljivao u neočekivanim izdanjima. Često su do duge i široke hlače, visoki struk (umjesto ekstremno niskog), jakne, haljine i kompleti od trapera - od kojih neki izgledaju potpuno elegantno i luksuzno. 

image

Courreges /Givenchy/ Diesel/ Alaia/ Burberry 

Clean and white

Jedan od klasičnih komada koji će vam trebati u sljedećoj godini je bijela košulja - ovaj modni klasik u bijeloj boji na modnim pistama predložen je u oversized silueti, produženih rukava i dužine koja se može nositi poput haljine. No osim košulje, bijela boja nose se u svakom obliku kao jedna od najzastupljenijih na modnim pistama. 

image

Kronthaler za Vivienne Westwood/ Chanel/ Peter Do/ Dior/ Salvatore Ferragamo 

Biker mode

Također jedan od trendova koji je već dominirao u 2022. godini. U prvom redu su to kožne jakne, bilo da su robusne, buntovne, suvremene, skraćene ili ispranog vintage izgleda. Osim jakni, nosi se od glave do pete bajkerski look - kožne hlače, korzeti i snažni stav. 

image

Alaia/ Dion Lee/ Khaite/ Saint Laurent/ Stella McCartney/ Courreges 

Buckle up

Detalj koji se ponavljao u mnogim kolekcijama za 2023. su zakovice i kopče - veliki remeni, na hlačama, suknjama i haljinama, ili pak plastične kopče kakve smo vidjeli u kolekciji Prade. Obratite pažnju na njih ako outfitu želite dodati drugačiju vibru. 

image

Burberry/ Peter Do/ Dion Lee/ Versace/ Blumarine