Mulberryjeva nostalgija

Veliki povratak Alexe, torbe koju su obožavale prve fashion blogerice

03. studeni 2020.
Fotografija: Profimedia 
Ines Madunić
Ines Madunić

Nazvana po britanskoj voditeljici i jednoj od modnih ikona kraja 00-ih i početka 10-ih godina, Alexi Chung, torba je bila pravi hit, a sada doživljava svoj veliki povratak.

Osim nostalgije, koja nas je sve u nekom trenutku i nekom segmentu života uhvatila ove godine, Mulberry slavi svoj 50. rođendan 2021. pa su zato odlučili ponovno u prodaju staviti obožavanu torbu, i to s nekim poboljšanjima. Alexa 2.0 dolazi točno deset godina nakon prve, koja je ime dobila po Alexi Chung.

image
Alexa Chung ju je nosila u svim prilikama
image
Sa životinjskim printom
Foto: Getty Images

Naime, u to se vrijeme britanska voditeljica često pojavljivala u javnosti s vintage Mulberry Elkington krutom torbom u stilu kufera pa su dizajneri odlučili napraviti jednu torbu koja će biti po mjeri njezina stila. Radi se o kožnoj torbi koja je zapravo kombinacija Elkington i Bayswater modela, a dolazi u tri veličine te osim malene ručke ima i dugački remen te se može nositi preko tijela. Torba je postala takav hit da je ubrzo stvorena lista čekanja, a kopije su se pojavile posvuda. Bila je to jedna od "it" torbi kraja 00-ih i početka 10-ih, zlatnog doba prvih fashion blogova. 

Iz modne kuće kažu kako nisu odlučili raditi Alexu 2.0 samo zbog novca ili pomanjkanja inspiracije - naime, kreativni direktor Johnny Coca je otišao u ožujku ove godine. 

image
Blake Lively kao Serena van der Woodsen u 'Gossip Girl' sa svojom Alexom
Foto: Profimedia
image
Alexa Chung s oversized modelom
Foto: Profimedia

"Naše arhive stalna su inspiracija našem timu pa je bilo prirodno prijetiti se siluete ove torbe. Alexa je univerzalan model, jednako opuštena i luksuzna, a sad kad smo proces izrade učinili potpuno održivim, svidjet će se i nekim novima generacijama te dobiti moderan prizvuk", rekao je direktor Mulberryja Thierry Andretta.

Popularnost Alexe porasla je dijelom i zbog pokretanja Mulberry Exchange servisa početkom ove godine, koji omogućuje razmjenu torbi ove modne kuće. 

image
Alexa s mini Alexom 2011.
Foto: Getty Images

"Naš osnovni princip je da radimo torbe koje traju cijeli život, a ne jednu sezonu. Naše torbe često se prenose s generacije na generaciju, od majke preko kćeri do unuke, kao da su naslijeđe. Zbog toga smo jako ponosni", kaže Andretta. 

Alexa 2.0 dolazi u tri verzije - mini, srednja i oversized, u 8 različitih boja, a za njih treba izdvojiti £895 (mini), £1.095 (srednja) i £1.295 (oversized), dok posebna izdanja, kao što u zlatna ili brončana Alexa koštaju nešto više, od £1.350 do £1.450.