Boom ‘starog‘

Koji su vrući vintage komadi sada, a koji će to tek postati

26. studeni 2020.
Fotografije: Imaxtree/ rexfeatures.com

Zbog loše modne higijene, ono staro popularnije je od novog. Analiza trendova otkriva koji su to ključni dizajneri i kolekcije na vintage tržištu, a koji će to tek postati.

 Znate li da je vintage tržište trenutno jače od onog aktualnih dizajnerskih kolekcija? Po analizi stranice Byronesque, luksuzni second hand doživljava svoj boom i dolazi kao logično rješenje modne industrije na ekološke i kreativne probleme koje je hiperprodukcija posljednjih desetljeća uzrokovala. 

Vintage platforma Byronesque i modna tražilica Tagwalk analizom svojih podataka otkrivaju koji su danas najtraženiji vintage ulovi, ali i koji će to tek postati te koji trenutni trendovi s modnih pisti izvlače inspiraciju iz naftalina. 

image
Gucci 1996. godine

Inače, Byronesque je stranica i web shop specijaliziran za suvremeno vintage tržište, a osnovala ju je Gill Linton, urednica i modna insajderica koja je poznanstva u industriji dobro iskoristila. "Osamdesete i devedesete su bile godine kada je moda po posljednji put bila zaista slobodna i uzbudljiva", smatra Linton kod koje se mogu nabaviti neki od zaista rijetkih vintage ulova. Kolekcije Maisona Margiele, Helmuta Langa, Johna Gilliana, Kansaija Yamamota, Vivienne Westwood nalaze se na popisu najtraženijih. Na cijeni zbog inovativnosti, odvažnosti, kontroverze, a i nostalgije za prošlim vremenima, danas su i u novim kolekcijama vidljivi njihovi tragovi kao vodeća inspiracija.

image
Korzet Vivienne Westwood

Primjerice, uzorak tartana iz kolekcije Alexander McQueen iz 2001. prenesen je u Saint Laurentovu kolekciju za 2020., zatim naglasak na traperu - poput Margielinih oversized traperica ili kombinezona Vivienne Westwood iz 1991 godine. Traženi su komadi s neobičnim izrezima ili korzeti poput onog iz Muglerove kolekcije za ovu godinu. Kolekcionari i modni nostalgičari osobito vole kolekcije Toma Forda za Gucci, Nicholasa Ghesquièrea za Balenciagu... Svi navedeni nalaze se u top 10 runway trenutaka po stranici Byronesque. A nedostatak inovacije i kreativnosti danas dodatno ide u prilog snazi vintagea.

image
Saint Laurent (lijevo) i Alexandres McQueen (desno)

Također, zarada igra veliku ulogu, kao prioritet je dovela do mahnite izmjene trendova i velikog broja kolekcija na godišnjoj bazi, pa naravno i da kvaliteta pati. 

image
Dior "Christian Dior Daily" jakna; John Galliano 2000. godine

"Buy less, choose well, make it last", poručila je jednom i za sva vremena Vivienne Westwood. Vrijeme je da se odviknemo od velike količine brze odjeće loše kvalitete i pažljivije krenemo birati komade koji će ući u naš ormar, odnosno kupujmo pametnije. Temeljeno na znanjima modnih eksperta, Byronesque također predviđa koji će komadi tek steći status kultnog vintage predmeta te u koje se isplati uložiti sada. Rick Owens, Pradina kolekcija, prva nastala suradnjom dva velikana - Miuccie i Rafa Simonsa, Balenciaga i dalje prepoznatljiva estetikom, suvremeni krojevi pariškog Balmaina - to su kolekcije koje Byronesque navodi kao one s potencijalom vruće vintage robe. Ono upečatljivo, s pozadinom i ono što će se pamtiti. Bottega Veneta Gummy Bear gležnjače, danas mnogima pojam "ružnog", kroz godine će također postati zanimljivi vintage komad.