Na modnom radaru

Visoke rukavice već su najtraženiji modni dodatak godine

15. siječanj 2023.

Fotografije: IMAXtree

Opera rukavice dolaze kao modna asistencija u trenucima kada stylingu nedostaje ‘"ono nešto" - i transformiraju ga u pravi modni pogodak.

Visoke rukavice - satenske, od tila ili od kože u biker modnim lookovima, zavladale su modnim pistama prošle godine, u kolekcijama za jesen 2022., kao i za proljeće 2023. godine. Prva asocijacija na visoke satenske rukavice su glamur starog Hollywooda, Audrey Hepburn "kod Tiffanyja", Marylin Monroe u filmu "Muškarci više vole plavuše"... I dekadencija dvadesetih godina prošlog stoljeća, kao i opera, zbog čega i nose naziv opera gloves.

image

Erdem kolekcija

To bi se moglo promijeniti pa ćemo visoke rukavice povezivati i s 2023. godinom, u kojoj predviđamo veliki uzlet opernih rukavica - modna drama i elegancija iz nekih prošlih vremena se vratila, no više se ne mora nužno nositi u svečanim i elegantnim kombinacijama. Prvi dokaz nam je priložila Rihanna još prošle godine, kada je trudna pozirala za Vogue, u slip čipkanoj haljini i Dior bajkerskim rukavicama od kože u tri boje. Nedavno, na premijeri filma "Black Panther: Wakanda Zauvijek", nosila je Rick Owens haljinu uz duge i voluminozme rukavice koje sežu iznad lakta. 

image

Kolekcija kuće Chanel

Duge rukavice mogu potpuno transformirati svaki modni look i dodati mu dozu dramatičnosti, glamura, sve ovisno o materijalu i dizajnu rukavica. Iako praktičnije u zimskim danima, kada će kožne rukavice štititi od hladnoće, u toplijim danima uskaču one od tila - u večernjim lookovima nose se uz party top, kao one satenske ili od lateksa. Crne ili bijele rukavice, satenske, od sjajnog lateksa, mrežaste, s detaljima od čipke ili tila zapravo su dobra modna investicija jer će u potrebnom trenutku poslužiti kao onaj detalj koji daje wow efekt. Preko njih nosite nakit poput narukvice ili nanizanog prstenja, za potpuni maksimalizam i glamur. U urbanim ili party outfitima rukavice će biti zanimljiva suprotnost koja daje na dinamičnosti stylinga. 

image

Fendi Resort/ Dior

image

Victoria Beckham/ Valentino/ Erdem

Čak i u muškim modnim kolekcijama duge rukavice bile su neizbježne - Louis Vuitton pokazao je kožne primjerke u pastelnim nijansama. Victoria Beckham u kolekciji za proljeće predlaže edgy rukavice od lateksa, Jacquemus one od nježnog tila koja se stapaju s kožom, Dolce & Gabbana donosi seksepil uz crnu čipku i rukavice koje funkcioniraju poput rukava. 

image

Louis Vuitton kolekcija

Trend opera rukavica nije došao niotkud - već 2020. godine pojavile su se kao omiljeni dodatak celebrityja, a do 2022. godine prevladale su na modnim pistama. Lizzo, Bella Hadid, Florence Pugh, Julia Fox, samo su neke od slavnih dama koje su počele stilizirati visoke rukavice, što je pokrenulo i trend na društvenim mrežama. TV showovi, kao trenutno snažna sila koja generira modne trendove, također su utjecali na povratak visokih rukavica - u prvom redu "Bridgerton", a zatim i "Euforija" s edgy gen Z estetikom. Poput dobre torbice ili cipela, visoke rukavice postaju to go modni dodatak koji dobar styling pretvara u sjajan, pa već planiramo uložiti u jedan primjerak. 

image

Versace kolekcija za proljeće 2023.

image

Maison Margiela Resort kolekcija

image

Bottega Veneta look