gg fashion talk

Vježbanje će biti zabavnije u sportskim komadima dizajnerice Nike Vrbice

28. veljača 2023.

Fotografije: Šimun Bućan
Modeli: Nika Vrbica, Ana Flavia, Ana Vrbica i Laura Stojić
Frizura: Locs & Braids

Dizajnerica iza brenda Salicula predstavila je novitet - sportsku odjeću koja dolazi u limitiranom izdanju.

Fizička aktivnost u zimskom periodu godine uvijek nam teže pada, no lakše se motivirati uz zanimljive sportske odjevne komade, osobito ako je riječ o dizajnu koji dolazi iz radionice domaćih dizajnera. Jedna od perspektivnih dizajnerskih snaga na našem području, dizajnerica i multidisciplinarna umjetnica Nika Vrbica koja stoji iza brenda Salicula predstavila je limitiranu kolekciju sportske odjeće "Body of Art. 

Nika nam otkriva kako je kolekcija namijenjena autentičnim, smjelim ženama koje se ne boje napustiti svoju komfor zonu i istaknuti se u masi, a osim razigranih uzoraka, sviđa nam se i što je kolekcija rađena u duhu slow fashion filozofije. 

"Motivi su nastali u mojem sketchbooku ovo ljeto, kada sam se inspirirana morem i cvijećem mediteranskog podneblja odmarala kombiniranjem boja na papiru. Odabrani uzorci podsjećaju me na zimsko sunce koje se odražava o stijene, vraća snagu nakon zimskog sna i postepeno najavljuje tople dane", otkriva nam Nika i govori da je plan izbacivati slične komade uz proširenja u mini serijama uzoraka (po tri do pet varijacija). Trenutni uzorci dostupni su za kupovinu samo dok ne dođe nova kolekcija. Za limitiranu kolekciju Nika se udružila s varaždinskim pogonom Caspar.

"Posebnost sportskih komada je u pažnji usmjerenoj na održivost prilikom svakog koraka proizvodnje. Nakon dizajna cijela kolekcija je izrađena u varaždinskom tekstilnom pogonu Caspar, koji sam odabrala za suradnju upravo zbog kvalitete i ekološkog karaktera njihovog printa te izbora materijala koji nosi ekotex oznaku - poliester koji koriste je recikliran i najbolje je kvalitete za sportsku odjeću. Modeli tajica i sportskih grudnjaka su klasični i jednostavniji, ali udobni i grle tijelo ‘onako kako treba‘, kako bismo se osjećali još bolje u njemu. Najveći izazov je bio položiti print da se smisleno nadovezuje kako ne bi narušio prirodne krivulje tijela već ih atraktivno istaknuo", ističe Nika, a najveći izazov prilikom dizajniranja sportswear komada je pronaći balans između estetskog i funkcionalnog, odnosno, udobnosti koja odgovara većini klijenata, neovisno kojom se aktivnošću bavili.

Također, aspekt spore mode u kolekciji je zastupljen i kroz ograničen broj primjeraka, a Nika je zasad predstavila modele u tri različite varijante uzorka. Komadi iz kolekcije zamišljeni su kao svojevrsna motivacija za pokret, ples i trening i dizajnerica se nada da će dati dozu samopouzdanja i dobrog raspoloženja svakome tko ih nosi. Sportski dvodijelni kompleti dolaze u konfekcijskim veličinama od XS do XXL, a moguće ih je naručiti putem Instagram profila @salicula_ , a bit će dostupni za kupovinu 3. i 4. ožujka na prodajnom eventu Shop & Wine u Ilici 21.