Novo lice muževnosti

Volimo muškarce koji se ne boje nositi bisere i dijamante

12. svibanj 2020.
Fotografije: Getty Images
Ines Madunić
Ines Madunić

Nakit je u najvećoj mjeri rezerviran za žene, probajte se samo sjetiti kad ste zadnji put vidjeli muškarca s ogrlicom ili prstenom? Ipak, čini se da se vraća popularnost kićenja jer sve više muškaraca nosi ogrlice, narukvice, pa i prstenje, a sve više nas misli da je to - privlačno.

Svakih nekoliko mjeseci pojavi se jedna serija koju su gledali svi i kojom su postali "opsjednuti" - pišu se tekstovi na svjetskim medijima, BuzzFeed slaže kvizove, Vice je nekako uspije povezati s američkim izborima, a Vogue savjetuje kako se odjenuti kao glavni likovi. Trenutno je to BBC-jeva serija "Normal People". Snimljena je prema knjizi Sally Rooney iz 2018., koju su kritičari nazvali "Salingerom generacije Snapchata". Vruća ljubavna priča o turbulentnoj vezi bogate Marianne i siromašnog Connella oduševila je sve koji su je uspjeli bingeati, a jedan je detalj, naoko nebitan, mnogima zapeo za oko.

Connell cijelo vrijeme nosi tanki, obični srebrni lančić oko vrata. Lančić nije tu slučajno - spominje se i u knjizi, a Marianne ga prepoznaje još iz djetinjstva. Jedna njezina prijateljica ruga se njemu i njegovom siromaštvu, uz riječi kako se radi o "Argos chicu" - Argos je lanac supermarketa, nešto poput Lidla. Njegov je lančić, dakle, pokazatelj njegovog ekonomskog i društvenog statusa, a ljudima koji su seriju gledali toliko je bio privlačan i seksi da već postoji Instagram profil samog lančića - pratite ga na @connellschain.

"Jedan prijatelj, koji još nije pročitao knjigu, a pogledao je tek nekoliko epizoda serije, nazvao je taj lančić 'najseksi predmetom koji je ikada vidio' i zaključio da i on mora nabaviti jedan", napisala je Eliza Huber za Refinery29, dok je britanski Vogue već dao prijedloge za slične lančiće koji su "posveta Connellu".

A sjetili smo se još jednog filmskog lančića koji je imao seksi konotacije - zlatnog, s privjeskom Davidove zvijezde, koji je u "Call Me By Your Name" nosio Elio (Timothée Chalamet). Odnosno, nosio ga je u drugom dijelu filma, a dobio na poklon od svog ljubavnika Olivera (Armie Hammer) te lančić tako predstavlja njihovu vezu.

Tanki lančić rijetko koji muškarac nosi, ali ako to radi, vrlo vjerojatno se radi o komadu koji ima neku emocionalnu vrijednost. U oba gore navedena slučaja, muškarci koji su nosili lančiće bili su osjećajni, nimalo u skladu s iskazivanjem toksične muževnosti ili uspostavljanja odnosa moći u društvu (ili intimnim odnosima).

U našem društvu još donedavno nije bilo čudno da dječaci, ponekad i mladići i muškarci, nose jedan komad nakita. Uglavnom se radilo o lančiću, zlatnom ili srebrnom, najčešće obiteljskom naslijeđu ili poklonu koji su dobili od člana obitelji za krštenje, pričest ili krizmu. No, s vremenom se to izgubilo, vrlo se rijetko može vidjeti danas i većina se odrekla svog nakita te se vratila standardnom satu i vjenčanom prstenu.

image
Timothee Chalamet voli nakit i često ga nosi

U tinejdžerskim godinama nakit je uglavnom rezerviran za supkulture; metalci, gotičari i pankeri vole lance posvuda, lančiće s neobičnim privjescima kao što su lokot, mrtvačka glava ili žilet, prstenje i narukvice, a sve s ciljem da šokiraju, jasno pokažu pripadnost supkulturi te da se izdvoje iz mase mladića i muškaraca koji nakit ne nose ili je on povezan s religijom (zlatni križići bili su popularni jedno vrijeme).

No, čini se da u posljednje vrijeme zapravo sve više muškaraca nosi nakit, iz kojeg god razloga; porast prodaje potvrdili su The New York Timesu ljudi iz industrije još prije dvije godine.

"Muškarci danas možda ne gledaju modne revije ili čitaju modne časopise, ali gledaju Instagram. Stiliziraju svoje postove i pričaju o onome što nose. Instagram i Snapchat su promijenili igru", rekla je Cynthia Sakai, japanska dizajnerica nakita koja svoje proizvode prodaje i u velikim trgovačkim kućama kao što su Lane Crawford i Harvey Nichols.

image
Brooklyn Beckham voli narukvice, ogrlice s privjescima i puno prstenja

Veliki dio "krivnje" snose celebrityji koji su pokrenuli trend nošenja nakita, prvo onog "muškog", a zatim su se pojavili hrabri mladići koji su počeli nositi nakit prvotno namijenjen njihovim kolegicama. Ponovno je tu glumac Timothée Chalamet, koji na red carpet evente dolazi s lančićima, narukvicama i prstenjem, zatim glazbenik Harry Styles, koji s neopterećenim samopouzdanjem nosi biserne naušnice, a s biserima su eksperimentirali i reperi Offset i A$AP Rocky.

image
Harry Styles na prošlogodišnjoj MetGali

Brooklyn Beckham također je primjer mladog trendsettera koji, po uzoru na svog tatu, bivšeg nogometaša Davida Beckhama, nema problema s isprobavanjem novih stvari i stvaranjem specifičnog imidža. Chadwick Boseman, zvijezda filma "Black Panther" na crveni tepih nosio je velike dijamantne broševe Tiffany&Co., što je donedavno bilo nezamislivo.

image
Chadwick Boseman oduševio je masivnim brošem

Hip hop kultura oduvijek je voljela nakit, ali on je morao biti masivan i upečatljiv, izražavajući ultramaskulinitet - od debelih lanaca, nakita za zube, velikog prstenja, sve je trebalo upućivati na to da reper ima užasno puno novca i da je najveći frajer. Međutim, mainstream sada traži nešto suptilnije, nježnije, osjećajnije, ali i - nešto uniseks.

Naime, povećano zanimanje muškaraca za nakit povezuje se s činjenicom da je maskulinitet kakav je promicala, između ostalih, hip hop kultura na svom početku, jednostavno zastarjeli koncept koji se počeo rušiti i iznutra - Kanye West je napravio puno u tome kad je, primjerice, za svoju turneju 2011. nosio kožni kilt; Givenchy, naravno.

image
Kanye West na turneji 'Watch The Throne' u Givenchy kiltu

Veliku je ulogu imao i Frank Ocean, koji ne skriva svoju "ženstvenu" stranu, noseći plastične narukvice s cvjetićima, masivno prstenje, lančiće s privjescima i naušnice.

Timothee, Brooklyn, Harry, Chadwick i Frank nova su generacija muškaraca, oni koji se ne boje ni pokazivanja svojih osjećaja ni afiniteta za modu i ukrašavanje. I, ono najvažnije, to postaju muževne kvalitete. Jer nošenje dijamantnog ili bisernog nakita na način na koji ih ovi dečki nose dosad je bilo smatrano previše ženstvenim, dok je danas to nešto što pokazuje baš suprotno - muževnost koja zrači samopouzdanjem. Uostalom, to je uvijek najprivlačnije.