Muke po ormaru

Vrijeme je da organizirate kaos u svom ormaru

07. travanj 2021.
Fotografije: Imaxtree
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Proljetna modna generalka nam svima treba, uz dobru volju i nekoliko savjeta ormar lako može postati onaj ‘iz snova‘.

Ako vam izgleda kao da ormar puca po šavovima, vrijeme je za njegovu organizaciju. Smjena godišnjih doba može napraviti mali kaos u garderobi, uz zimsku postavu, proljetne novitete i sve one stvari koje su u ormaru 'pustile korijenje' čekajući da ih se odjene - vjerojatno se to nikada neće dogoditi. Slaganje ormara je jedan od poslova koje odgađamo, no uzmite si vremena, jedan cijeli dan ili vikend, pustite omiljenu playlistu i bacite se na posao!

Sve na hrpu

Najbolje je početi tako što ćete sve iz ormara staviti na jednu veliku hrpu, a zatim je orgnizirati po kategorijama, recimo odjeća za večernji izlazak, komadi za garderobu, poslovna garderoba...Ostavite mjesta za slaganje odjeće koja se vraća u ormar te vreće ili torbu za onu s kojom ćete se pozdraviti.

Najteži dio

Slijedi onaj trenutak koji najteže pada - pitanje i odluka što ostaviti, a što baciti/pokloniti/donirati. Prilikom selekcije važno je ostati snažne volje i pristupiti reorganizaciji bez milosti. Ostavite sentimentalne osjećaje van ovog zadatka - upitajte se kada ste posljednji put odjenuli određeni komad, to se odnosi i na vrijeme prije pandemije, uklapa li se on s ostatakom garderobe koju trenutno nosite, i sviđa li vam se zaista danas? Ako nema one iskrice između vas i odjevnog predmeta, vrijeme je da se s njim oprostite.

Slaganje

Kada ste odvojili odjeću koja se vraća u ormar, pobrinite se da je pregledno i uredno posložena u ormaru. Uložite u kvalitetne vješalice i posložite odjeću na način koji vam najbolje odgovara - po boji ili pak složite komade koje najčešće nosite na jednu stranu, a one koji su rjeđe u funkciji na drugu. Ovisno o prostoru s kojim raspolažete, odvojite zimsku garderobu i pospremite je do sljedeće hladne sezone na mjesto gdje neće smetati, a gdje će ostati pravilno sačuvana. 

Što s viškom?

Vjerojatno se u hrpi odjeće našlo i nekoliko komada koji su potpuno novi, nikada nošeni, čemu svjedoči neskinuta etiketa. Ovi produkti impuzivne kupnje mogu pronaći novi dom - poklonite ih ili napravite razmjenu s prijateljicama, prodajte ih na nekoj od online stranica, darujte ih u dobrotvorne svrhe. Isto vrijedi i za nošenu odjeću koja je i dalje u dobrom stanju - neka reciklaža bude zadnja opcija, smanjite otpad i pokušajte odjeći dati novi dom. Iskoristite mogućnosti koje nudi virtualni svijet.

Ne zaboravite na modne dodatke

Cipele i torbice također je potrebno smjestiti na jedno mjesto i organizirati - na policu, u posebni ormar, u kutije, ovisno o kapacitetu ormara. One sezonske pospremite, a one za aktualnu sezonu organizirajte. 

U budućnosti pametnije

Teško je odoljeti trendi komadima, osobito u ovom periodu kada se police pune novim kolekcijama. Mami nas i povoljna brza moda i odjeći koja nam se čini kao nevina mala utjeha. No, prije svake kupovine promislite o komadu u koji ulažete svoj novac, bazirajte se na kvalitetu, a ne količinu i ponekad jednostavno preskočite shopping, kasnije ćete biti zahvalni zbog te odluke. Prilikom organiziranja i slaganja ormara, ujedno ćete uvidjeti čega posjedujete previše, a čega nedostaje, na temelju toga planirajte sljedeća modna ulaganja.