Drugačiji pristup

Vrijeme je za ovih pet modnih odluka

10. siječanj 2021.
Fotografija: IMAXtree
Ines Madunić
Ines Madunić

Razmišljate li o svojoj odjeći ili stihijski kupujete pa nikad ništa ne nosite? Jeste li već pomalo frustrirani stanjem u svom ormaru? Vrijeme je za promjene.

Nerijetko se dogodi da se novogodišnjih odluka prestanemo držati već u prvih nekoliko tjedana. No, stručnjaci uvijek kažu kako trebamo postaviti realistične, manje ciljeve koji nam neće biti "tlaka" i kojih ćemo se s lakoćom moći držati tijekom cijele godine - sve dok ne postanu način na koji automatski funkcioniramo. Naše promišljanje o modi uvelike se promijenilo prošle godine pa je u 2021. vrijeme da ta razmišljanja primijenimo. Imamo pet modnih odluka za 2021. kojih se neće biti teško držati i koje želimo implementirati u svoj svakodnevni život. 

Kupujte manje, ali bolje

O ovome se govori već dugo, no što to uopće znači? Osim da smanjite količinu odjeće koju kupujete, "kupovati bolje" znači kupovati komade koji će vam dugo trajati. Dakle, ne majčice prozirne poput gaze, hlače koje se raspadnu nakon trećeg pranja ili kaput koji će jedva izdržati jednu sezonu bez mucica i rupe u podstavi. To znači da ćete u jednom šopingu potrošiti jednak iznos, ali ćete kupiti manje stvari. Dok ste prije za 300 kuna kupili četiri stvari, sad će to biti jedna ili maksimalno dvije stvari, ali kvalitetne. Znate za onu uzrečicu: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino", zar ne? Vodite se upravo time kad idući put idete u kupovinu. Priznajte da nema previše smisla imati tri bijela T-shirta koja će nakon dva mjeseca imati šav koji je zakrenut na stranu, a ispod pazuha pojavit će se žute mrlje. Puno je bolje kupiti jedan, kvalitetan T-shirt koji će mjesecima biti savršen, pa čak i ako košta koliko i ova tri zajedno. Naravno, ne radi se o cijeni jer visoka cijena ne znači uvijek kvalitetu. Raspitajte se o mjestima i brendovima koji su kvalitetni i izdržljivi. Uvijek pročitajte etiketu i proučite materijale od kojih je odjeća napravljena. 

Podržite mlade, lokalne dizajnere

Ovo se može nadovezati na prvu odluku. Kupnjom komada mladih, domaćih dizajnera ne samo što ćete im pomoći da izgrade brend, nego ćete vi dobiti jedinstven, kvalitetan proizvod koji ćete nositi godinama. Nećete izgledati kao pola grada, podržat ćete industriju i s lakoćom pokazati svoj stil. Nije se lako probiti, a podržavanjem mladih kreativaca podržavamo cijelu scenu. 

Razmislite

Svjesnije kupovanje odjeće odluka je koju nećete požaliti, a u to ne ide samo kupovanje kvalitetnije i manje, nego i kupovanje odjeće koju ćete zaista nositi. Možda vam se nešto čini lijepo na vješalici, no kad ćete i kako to nositi? Imate li nešto slično ili čak isto u ormaru? Uz koje komade možete kombinirati taj? Kupujete li ovo samo zato što je u trendu ili zato što vam se zaista sviđa i želite to nositi? Ako kupujete online, obavezno prespavajte odluku. Izaberite komade, stavite ih u košaricu i naručite dan poslije. U međuvremenu, razmislite imate li dovoljno novca za tu kupnju i je li vam sve od toga zaista potrebno. Često kupujemo stvari samo zato što su na velikom popustu - nemojte pasti u tu zamku. Prije svake sezonske promjene odjeće, pogledajte što sve imate u ormaru te što vam novoga treba. Možete i napraviti popis pa kupovati prema njemu. 

Reciklirajte

Ne mislimo samo na odlaganje odjeće u kontejnere predviđene za to, nego na redovno čišćenje ormara i doniranje odjeće koju više ne nosite. Možete donirati odjeću organizacijama koje ih skupljaju ili organizirati buvljak za svoje prijateljice, na kojem ćete razmijeniti odjeću i obuću. Koliko god pazili, vjerojatno će vam se dogoditi da kupite neki komad i onda ga odjenete jednom u godinu dana - ili rjeđe. Netko drugi možda će ga nositi svaki tjedan. Barem jednom do dva puta godišnje napravite čistku ormara i riješite se odjeće koju ne nosite. Osim što biste mogli usrećiti nekog drugog, vaš će ormar biti pregledan i bez kaosa jer će u njemu biti samo stvari koje zaista nosite. 

Zabavite se

Na kraju, važno je osjećati se ugodno u onome što nosimo. Probajte odbaciti trendove i pritisak društva i počnite se odijevati onako kako zaista želite. Zabavite se kombiniranjem i neočekivanim kombinacijama te ovu godinu iskoristite kako biste konačno izgradili svoj stil. Ne zbog drugih, nego zbog sebe.