Iz laboratorija

Vrli novi svijet dijamanata

18. studeni 2021.

Fotografije: Profimedia 

Dijamanti koji nekoliko tjedana rastu u laboratorijskoj komori jednako su lijepi kao oni nastali tijekom stotina tisuća godina u dubini Zemljine kore, imaju iste karakteristike pa stoga i jednako koštaju. No, uz to što nastaju ekspresnim postupkom te se mogu dobiti u željenoj veličini i boji, ekološki su i etički prihvatljivi pa su sve popularniji među osviještenim milenijalcima.

Dijamanti su djevojci najbolji prijatelji, pjevala je Marylin Monroe aludirajući na njihovu neprolaznu ljepotu i, još više, na trajnu vrijednost. No, misle li tako i milenijalke o svojim dijamantima uzgojenim u laboratoriju? Da, i opet, da. Kao što dokazuju najnovije kolekcije, jednako su lijepi kao i dijamanti iskopani u dubini Zemljine kore -imaju isti kemijski sastav, istu težinu, gustoću i indeks loma svjetlosti. Jednako i koštaju - laboratorijski dijamant iste veličine i oblika po cijeni je jednak prirodnome. To ne treba nikog čuditi jer to i jest stopostotni, pravi dijamant. Stoga se za njih nikako ne smije upotrijebiti termin "umjetni", "sintetički" ili "lažni" - ti se termini koriste za cirkone, jeftine kristale koji se koriste kao zamjena za skupocjene dijamante i drago kamenje.

image

Prsten, Anabela Chan

Laboratorijski uzgojeni dijamanti nastaju, naime, kad se sićušno zrnce dijamanta stavi u komoru zasićenu atomima ugljika i izloži određenoj temperaturi i tlaku; ti uvjeti potiču da se oko jezgre talože slojevi čistog ugljika povezani u dijamantnu rešetku. Proces traje oko mjesec dana. Najsporije rastu bijeli dijamanti - jedan karat u dva tjedna, dok žuti i i plavi dijamanti narastu za pet do deset dana. Jednostavnije rečeno, u laboratorijima od Hong Konga do Silicijske doline simuliraju se prirodni uvjeti pod kojima nastaju dijamanti pa je jedina razlika između pravih i uzgojenih u tome što su jedni stvarani bez utjecaja čovjeka, prirodnim procesom tijekom stotina tisuća i milijuna godina, a drugi u specijalnim komorama, u strogo kontroliranom procesu, u trideset dana.

No, ta jedna jedina razlika ujedno je razlog zašto slavne draguljarske kuće kao što su Cartier, Bulgari i Van Cleef & Arpels ne žele ni čuti da bi u svoje veličanstvene kreacije ugrađivali laboratorijske dijamante. Kako se nešto prekrasno što je nastalo slučajno, zbog čega je još dragocjenije, može usporediti s nečim napravljenim u kontroliranim uvjetima, u serijskoj proizvodnji? Time je izuzeta božanska iskra stvaranja, a uloga kreatora povjerena čovjeku. To je isto kao da se čudo prirodne nadarenosti kod određenih pojedinaca zamijeni narudžbom talenata pri kreiranju djeteta u laboratoriju. Čini se kao uvod u Huxleyjev vrli novi svijet!

A postoji i puno prozaičniji razlog - oni koji imaju gomilu novca žele posjedovati najrjeđe, najskuplje i najizuzetnije stvari koje će ih izdvojiti od "običnih" smrtnika pa je draguljarskim kućama u financijskom interesu da ih u tome podrže. No, nikako se ne smije zaboraviti da upotreba prirodno nastalih dijamanata ima i svoje vrlo ružno naličje. U rudnicima u afričkoj državi Bocvani, u kojima je ljetos iskopan drugi i treći najveći dijamant na svijetu ikad pronađen - težine 1098, odnosno 1174 karata, vladaju radni uvjeti koji su ispod svakog ljudskog dostojanstva - kao, uostalom, i u drugim rudnicima diljem afričkog kontinenta, u kojima se iskopaju dvije trećine svih dijamanata na svijetu. Riječ je o ropskom radu, iskorištavanju djece za radnu snagu, plaćama manjim od jednog dolara dnevno, nepostojanju zaštitne opreme što dovodi do kobnih ozljeda i smrti rudara, o nepostojanju radničkih ni socijalnih prava. I kao da to nije dovoljno užasno, postoji i nešto što se naziva "krvavi dijamant", izraz koji se koristi za dijamante iskopane u ratnoj zoni i čijom se prodajom financiraju oružane pobune lokalnih ekstremista, vjerskih fanatika i diktatora (o tome je 2006. snimljena ratna drama "Krvavi dijamant" s Leonardom DiCaprijem i Jennifer Connelly u glavnim ulogama). Stoga su dijamanti proizvedeni u laboratorijima ne samo lijepi i vrijedni nego i etički prihvatljivi. 

image

Pop-zvijezda Rihanna s naušnicama dizajnerice Anabele Chan vrijednim pola milijuna dolara

Nisu samo bezbojni. Pomoću elektrona koji se propuštaju kroz dijamant u procesu nastajanja mogu se proizvesti dijamanti u žutoj, smeđoj, ružičastoj, plavoj, zelenoj, crnoj, narančastoj i crvenoj boji, a mogu imati i zadani broj karata. Kao i u prirodi, ni u laboratorijskoj komori ne mogu nastati dva jednaka primjerka. Lani se proizvelo između sedam i osam milijuna karata - od toga polovica u Kini, dok se u rudnicima u Africi, Sibiru i Indiji dobilo dijamanata ukupne težine pedeset tisuća karata.

Popis klijenata koji kupuju nakit od dijamanata iz laboratorijskog uzgoja sve je duži - na njemu su Meghan Markle, supruga britanskog princa Harryja, pop-zvijezda i dizajnerica Rihanna, holivudska glumica Penelope Cruz, šoumen Billy Porter, glazbenik Frank Ocean... On je, dapače, u kolovozu predstavio vlastitu liniju nakita Homer napravljenu od zlata i laboratorijskih dijamanata, u čiju se proizvodnju uključuje sve više aktera, sa sve inovativnijim načinima proizvodnje.

image

Meghan Markle s naušnicama marke Kimaï

Britanski multimilijunaš Dale Vince, osnivač i vlasnik tvrtke Ecotricity koja proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, nedavno je pokrenuo brend Sky Diamonds, koji proizvodi prve i zasad jedine ekološki prihvatljive dijamante. Riječ je o dijamantima proizvedenim od ugljikova dioksida iz atmosfere uz pomoć vjetra, kišnice i sunčeve energije. Stoga ih Vince naziva "dijamantima s neba" te smatra da bi njihova proizvodnja mogla značajno smanjiti količinu ugljikova dioksida odgovornog za zagrijavanje planeta.