Izmjena dužine

Zaboravite na mini, maksi suknje su modni favorit 2023.

21. siječanj 2023.

Fotografije: IMAXtree

Ove zime (a i proljeća) komad koji će nam dobro doći u garderobi je suknja - ona koja seže gotovo do poda.

Predahnimo na trenutak od minijaturnih suknji koje su kroz 2022. godinu potpuno zavladale modnom scenom. Nakon dizajnerskih kolekcija, prvenstveno one modne kuće Miu Miu i njihove mikro suknje koja je zatim poslužila kao inspiracija svim ostalim brendovima (brze mode), čini se da dolazi vrijeme njezine suprotnosti - veličanstvene maksi suknje. 

Nove trendi dužine sežu sve do ispod koljena pa do poda. Nakon velikog booma mikro suknji od kojih je bilo teško pobjeći, bilo je za očekivati ovakvu reakciju modne scene koja nakon jednog ekstrema redovito servira njegovu suprotnost.

Minijaturne suknje i dalje su aktualan trend, no favorit u ormaru postaju ekstremno duge pencil suknje, kojima su se globalne influencerice već priklonile. Skandinavka Pernille Teisbaek priklonila se klubu obožavatelja maksi suknje, pa najčešće nosi one od plavog trapera, koje možete pronaći u ponudi brenda Zara. I Camille Charrière koketira s dužinama - od onih minijaturnih, do dugih modela suknji - slip model izbacila je u suradnji s brendom Mango, u sklopu zajedničke capsule kolekcije. 

Maksi suknje u svakom slučaju nose sa sobom dozu estetike nultih godina, upravo zbog niskog struka koji u ovom slučaju ipak bolje funkcionira nego u slučaju klasičnih traperica. Odlične lookove predstavio je Peter Do, u monokromatskim nijansama, od kojih ćemo izdvojiti suknje bijele boje koje se nose s pamučnim majicama iste nijanse, koje prate liniju tijela.

image

Kolekcija Martine Rose 

image

Kolekcija kuće Diesel

Gucci je u posljednjoj kolekciji na muškom Tjednu mode također predstavio duge suknje u preppy stilu i od čvrstog materijala, a koje su u duhu uniseks mode. Diesel, Givenchy i Burberry predlažu traper duge suknje u kolekcijama za proljeće/ljeto 2023. godine, dok Alaia nudi modele koji prate liniju tijela i naglasak stavljaju na figuru. 

image

Peter Do/Ottolinger/Givenchy
 

Maksi suknje najbolje je stilizirati uz majice ili topove uz tijelo, kako bi se figura dodatno izdužila, a po uzoru na Bellu Hadid, preko takve kombinacije možete prebaciti otkopčanu košulju šireg kroja. Ponuda trgovina već je puna suknji koje sežu do gležnja ili do poda, a mi izdvajamo naše favorite. 

image

Suknja u stilu 90-ih & Other Stories (69 eura)/
traper suknja & Other Stories (89 eura)/
traper suknja s gumbima Zara (25,95 eura)/
slip suknja Arket (69 eura)/
suknja od organskog pamuka Raey; Matchesfashion (180 eura)

image

Duga drapirana suknja MM6 Maison Margiela (521 eura)/
pencil suknja The Frankie Shop (165 eura)/
duga suknja The Frankie Shop (235 eura)/
fluidna suknja Mango (29,99 eura)

image

Duga traper suknja Mango (49,99 eura)/
suknja niskog struka A Better Mistake; Farfetch (280 eura)/
cargo suknja Diesel; Farfetch (275 eura)