Z_Code_Z

Zaljubljena u modu i cipele: razgovarali smo s dizajnericom čije su cipele pravi hit na Asosu

02. kolovoz 2020.
Fotografije: Privatna arhiva

Talent, ljubav prema poslu i upornost se itekako isplate, što vidimo na primjeru dizajnerice koja se iz Hrvatske uputila u Kinu gdje radi kao general manager tvrtke Stylish Shoes, a usporedno s tim pokrenula je i svoj brend čije se cipele prodaju na Asosu i postale pravi hit.

Još od 2005. godine Nataša Ornella Herak živi i radi u Kini. Kaže, obožava užurbanost grada, gužvu, njihovu kulturu, ali i modu - ponajviše cipele i torbe. Ljubav prema modi Nataša je pretočila u uspješan posao - njezine cipele vjerojatno ste primjetili na Instagramu, ali i u ponudi Asosa. Nataša je vlasnica brenda Z_Code_Z, a sa svojim timom osmišljava dizajn cipela za tvrtku Stylish Shoes čije se cipele nalaze u ponudi brendova Asos, Pretty Little Things, Topshop i ostalih. Razgovarali smo s ovom Hrvaticom o njezinoj tajni uspjeha, ljubavi prema modi, prilagođavanju trendovima, životu u Kini... 

Kako je počela vaša ljubav prema cipelama?

Ljubav prema cipelama, ali i cijelom modnom svijetu pojavila se s mojom prvom Barbikom. Šivala sam kao mala pa me mama upisala u školu šivanja s 13 godina. Od tada ne prestaje ta moja veza s modom, iako su cipele uvijek prevladale jer smatram da s dobrim cipelama, torbom i nakitom odlično mogu izgledati i vrlo jednostavne kombinacije, kao što su obične traperice i bijela majica. Uz to, mama mi je usadila ljubav prema cipelama i torbama, mislim da je to genetski u našoj obitelji - i baka je voljela dobre modne dodatke. 

image
Nataša sa svojim ljubimcem i cipelama

Kako izgleda proces proizvodnje - od ideje do cipele?

Najprije napravim svoj mood board s idejama koje bih željela predstaviti Asosu za sljedeću kolekciju i zatim krećem s modelima - od toga kako će izgledati potpetica, koje kalupe ćemo koristiti, ovisno o sezoni koje boje biramo... Dalje se daju upute i kad dođe prototip, ako je sve u redu kako sam si zamislila, prolazimo završne detalje i to je to. Tvornica nam šalje prvi uzorak i ako se sve potvrdi, cipela ide u proizvodnju. 

Za ljeto ste pripremili sjajnu kolekciju natikača i sandala, možete nam reći više o njima? Rađene su od veganske kože?

Hvala vam! Umjetna koža je sama po sebi veganska, no ono što je važno je da nema nikakvih tragova životinjskog podrijetla u primjerice ljepilu ili u ostalim supstancama. Osim odobrene titule "vegan", naše kolekcije odobrila je i udruga PETA. 

Kolekcija koja je trenutno vani bila je inspirirana sladoledom i iskreno, da nije bilo koronavirusa u kolekciji bi bilo i više boja. Nažalost, virus je ostavio traga na svemu pa smo se i mi morali odreći nekoliko modela u jarkim bojama. Kolekcija je u principu uvijek veća, no kupci u Asosu imaju zadnju riječ i oni biraju što ide u prodaju. Stvorili smo dobar odnos i uvijek ima sugestija i rasprava oko modela i boja, no brojke nam pokazuju da najbolje prolaze oni crne i bijele boje. 

Vodite li se pri stvaranju obuće aktualnim trendovima? U čemu pronalazite inspiraciju i za kakvu ženu stvarate obuću?

Svi se mi, nazovimo "mali", dizajneri vodimo trendovima na jedan ili drugi način - još uvijek velike modne kuće vode ples što se toga tiče. Bitno je prepoznati što je rađeno za modnu pistu i show, a što je trend koji može biti nosiv - velika je tu razlika jer mase nemaju hrabrosti nositi sve što je trenutno u trendu.

Prilikom stvaranja u glavi uvijek imam djevojku koja živi u Rimu, ali putuje u London, ima prekrasnu kosu boje lješnjaka i odijeva se jako jednostavno, voli lan i muški kroj hlača, obične košulje, ima samo srebrni nakit i afričke ogrlice, uvijek ima WOW torbe i kad prolazi svi se okreću jer misle - kako dobre cipele ima - eto to je moja vodilja. 

Vaše kolekcije dostupne su i na Asosu, otkrijte nam tajnu uspješnog poslovanja i kako ste se u 'moru' brendova izdvojili na tržištu?

Za sada smo samo na Asosu, ali uskoro ćemo biti dostupni na još dvije web stranice. Mislim da smo uspješni na Asosu jer nismo presexy, niti predosadni - smatram da sam pronašla smjer kojim zadovoljavamo potrebe tržišta na naš poseban način. Kako sam već rekla, svi slijedimo trendove koje nameće tržište jer inače ne bismo mogli opstati, samo je važno da se ti trendovi usklade s filozofijom brenda. Za sada bez srama mogu reći da smo uspjeli jer smo se u manje od godinu dana uspeli na vrh popularnih brendova na Asosu, što znači da se možemo nadati većem broju narudžbi. To me iznimno veseli!

Kako izgleda jedan vaš radni dan, s obzirom na to da usporedno radite i za Stylish Shoes?

Niti jedan dan kod mene nije isti, u protivnom ne bih mogla raditi - uvenula bih. Dolazim u ured oko 10:30, imamo klizni dolazak jer kući nikada ne idemo na vrijeme, a i ujutro je kaotično za ulazak u metro pa zato u ured možemo kad želimo. Prvo pogledam svoje samplove, za Stylish Shoes u kojem sam već osam godina te za svoj brend Z_Code_Z. Zatim obilazim stolove djevojaka da vidim i njihove samplove. Mailova uvijek ima, na to mi ode dva do tri sata, a ima i dana kada idem po nove materijale. Zaista je svaki dan drugačiji i to me veseli. 

Živite već neko vrijeme u Kini - koliko se život tamo razlikuje od onoga u Hrvatskoj i kako ste se odlučili na taj korak?

Nekako se sve svodi na posao-kuća-posao, teretana i druženje, iako su druženja u Kini nešto drugačija. Nema se baš vremena, dugo putujemo s posla i na posao pa i druženje mora biti odmah nakon radnog vremena. Nakon što uđem u stan više ne izlazim. Meni osobno nije život puno drugačiji, a Kinezi sami po sebi žive jako skromno i kod njih je nezamislivo da se na kavu ide nakon posla ili da se kod nekoga dođe na večeru i druženje.

Moj život je isto tako jednostavan, po prirodi sam sretna osoba i u svakom okruženju si napravim da mi je lijepo. Volim i kaos velikog grada pa mi buka i gužva ne smetaju. Došla sam u Kinu 2005. na poziv jedne tadašnje tvrtke kako bih radila kolekcije za njih i tada sam se zaljubila u Kinu, njihov život, veličinu i širinu grada. Jako je lijepo kada sjediš za stolom s ljudima različitih nacija, vjera i boje kože i svi se smijemo, družimo i volimo. To mi je bilo novo i divno jer kod nas toga nema. 

Za kraj, kakve cipele možemo pronaći u vašem ormaru? Koje brendove i dizajnere cijenite i nosite?

Isključivo nosim ravne cipele i najveća potpetica mi je kaubojska čizma. Čizama i imam najviše, no s obzirom na to da živim u gradu s visokim postotkom vlage, mislim da imam oko 30 pari sandala. U suštini, cipela nikad dovoljno i uvijek nedostaju još jedne pa ih stalno kupujem. Zaljubljena sam u modu, veseli me odijevanje i biranje odjeće. Od modnih imena obožavam Klisab i A'Marie iz Hrvatske, a od stranih imena Monse, Staud, Nililotan, Jacquemus i YSL.