Blue Monet

Suzana Božić pretvorila je hobi u posao - oduševit će vas kreativne slastice koje stvara

Umjetnost i stvaranje glavne su joj preokupacije, a prvi set keksića oslikala je prije trinaest godina. Suzana je pronašla sasvim neobičan način da ispolji vlastitu kreativnost, jestivu podlogu pretvorivši u platno, poslasticu u umjetnost, a hobi u posao.

03. travanj 2022.
Paula Goleš Babić
Paula Goleš Babić

Fotografije: Marko Todorov/Cropix

Zahvaljujemo trgovini Kult Home na ustupljenom prostoru.

Kada vas Suzana dočeka sa svojim keksićima, teško je ostati fokusiran na razgovor. Svaki set priča svoju priču, svaki komadić sadrži toliko detalja da okupiraju svu pozornost i interes promatrača. Pri svakom pogledu uoči se nešto novo - zato ga je tako teško i odvojiti. Vitice na ušima zečića, zlatne flekice na krilima leptira, rumeni obraščići na životinjama. Prvo pitanje bilo je retoričko: "Kako to itko ima srca pojesti?" No Suzana Božić, umjetnica i vlasnica Blue Moneta, objašnjava da keksi mogu služiti i kao ukras, jer zbog čvrste glazure mogu dugo stajati.

Uskršnje doba donosi Suzani obilje inspiracije. Etažeri i pladnjevi s keksima izgledaju poput raskošnih, stiliziranih tematskih vrtova. Motiva ima svakakvih: leptiri, vilin konjic, cvijeće, zečići, pa čak i mrkvice, repa i cikla, žabe, lopoči... Što god vam padne na pamet, a da je vezano uz proljeće i prirodu u cvatu. Prevladavaju pastelne boje, njoj omiljene. Nježna zelena, ljubičasta, plava... Koliko god originalnih detalja bilo, izdaleka se vidi da autorica ne odstupa od svog autentičnog stila i načina rada. 

"Priča s keksima počela je još prije 13-ak godina, kad sam za Božić oslikala svoj prvi set kao poklon za obitelj i prijatelje, daleko jednostavniji od ovih današnjih", priča nam Suzana. "To je bio moj prvi susret s kraljevskom glazurom." Čak i prije toga, kao devetogodišnjakinja, igrala se plastelinom i izrađivala kolače koje bi oslikavala mnoštvom detalja te ih imenovala po tada aktualnim filmovima i serijama. "Učiteljici su se toliko svidjeli da ih je odnijela doma i zadržala", smije se.

Sve je, dakle, započelo igrom, a Suzana se trudi ne udaljiti previše od toga, što ponekad, s obzirom na težinu samog procesa izrade keksa i količine narudžbi, nije jednostavno. "Za mene su strast i strpljenje osnova svakog procesa. Slučajnost ne postoji, rezultat je uvijek posljedica vremena i posvećenosti, a u detalju je karakter i prepoznatljivost. Da, proces je zaista minuciozan i spor, ali da nije, rezultat ne bi bio takav kakav jest. Nastojim zadržati svoj stil i izbjegavati generičnost što je dakako sporiji i teži način, ali je duša bogatija. Tako čuvam onu esencijalnu, pomalo već zaboravljenu estetiku. Za mene je to igra. U svojim keksima sam spojila ljubav prema kuhanju i umjetnosti i pronašla kreativan proces koji me zaista ispunjava."

Što dakle stoji iza tog nimalo jednostavnog procesa? Izrada svakog keksa započinje idejom koja se razgrana u originalan crtež. Kada se crtež izreže i prenese na tijesto, odnosno bazu keksa, slijedi pečenje. Ukrašavanje kraljevskom glazurom odvija se u nekoliko faza - nakon glaziranja površine slijedi sušenje, zatim se ocrtavaju linijski a na koncu i oni slikani detalji. Suzana je u svemu već toliko uhodana da nas je lakoća s kojom operira ostavila bez teksta. Mjesta za pogrešku, kaže, nema mnogo, jer riječ je o ponavljajućem procesu koji već odavno zna napamet. No ponavljajući proces ne znači i ponavljajuće rezultate, pa tako svaki keks ima svoj karakter, svoju energiju i nešto što ga čini posebnim. Za to su odgovorni, napominje Suzana, boje i detalji. 

"Svaki keks je za mene priča za sebe i volim ga postaviti u određeni vizualni kontekst. Zato ih i zovem storytelling cookies. Crtež, tekstura i boja su početak svega. Boja je nešto čime sam oduvijek iznimno okupirana i velik dio vremena posvećujem skladu nijansi i oblika. Citirat ću svog najdražeg slikara, Moneta: 'Boja je moja svakodnevna opsesija, radost i mučenje' - ovo je ujedno i odgovor zašto sam se odlučila za naziv Blue Monet."