Ljetni must have

GG izbor: dok štitimo kožu od sunca, brinemo o zaštiti planeta

27. lipanj 2020.
Fotografija: Unsplash
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Za bezbrižno ljeto opremili smo se sa zaštitom od sunca za tijelo i lice, nježnom prema koži i prema okolišu.

Svi volimo uživati na suncu, no znamo i koliko sunčeve zrake mogu biti okrutne prema našoj koži, na koncu i prema zdravlju. Korištenje proizvoda sa zaštitom zato je neizbježno jer su UV filteri jedini način zaštite kože, ipak dok štitimo svoju kožu, filteri koji se nalaze u kremama poznati su kao zagađivači okoliša, utječu na život u moru i doprinose izbjeljivanju koralja. Tu se u prvom redu misli na oksibenzon i oktinoksat - koji doprinose izbjeljivanju koralja što negativno utječe na krhki morski ekosustav. Prilikom biranja prave zaštite važno je odabrati one koji će jednako štiti nas i okoliš. 

Problem stvara i najlon koji se koristi u kozmetičkim preparatima (on je zadužen za poboljšanje osjećaja na koži i pomaže pružiti gladak osjećaj tijekom nanošenja), no radi se o vrlo malim i čvrstim plastičnim česticama koje su netopljive u vodi i nisu biorazgradive. Jednom kad se nađu u morskoj vodi, mikroplastične čestice ostaju tamo i razgrađuju se vrlo sporo, pridonoseći onečišćenju mora.

S pozitivne strane, kozmetički brendovi sve češće prilikom proizvodnje pažnju pridaju očuvanju okoliša, poput Eucerin linije za zaštitu od sunca čiji su preparati formulirani bez oksibenzona, oktinoksata i najlona te u potpunosti u skladu s Havajskim zakonom o zaštiti koraljnih grebena. Sadrže samo samo mineralne i organske UV filtre koji klinički i dermatološki dokazano pružaju učinkovitu zaštitu od oštećenja kože izazvane suncem uz prilagođenost za različite tipove i specifična stanja kože. Eucerin je preuzeo i inicijativu za uklanjanje mikroplastike pa će do kraja 2020. sva Eucerin njega bit će 100 posto bez najlona. Imamo proizvode koje smo uvrstili u ljetnu torbu!

image
Eucerin Photoaging Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 50/
Eucerin Sensitive Protect matirajući fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+/
Eucerin Sensitive Protect ekstra lagani losion za zaštitu od sunca SPF 50+