Simona Antonović

Tajnu njegovanog izgleda kože otkriva nam make-up artistica

20. studeni 2021.

Fotografija: Mare Milin 

Vrhunska make-up umjetnica Simona Antonović kao ključne faktore zdravog i njegovanog izgleda kože izdvaja lifestyle koji uključuje ljubav i brigu prema svom licu i tijelu.

Jedna je od vodećih make-up artistica čije ste radove mogli gledati na stranicama najpoznatijih svjetskih i domaćih modnih i lifestyle časopisa - Vogue, Harper’s Bazaar, Icones, Hunger, AT Magazine, i dakako našim – Glorije Glam. Predaje make-up na AI - Zavodu za inovativnost u Ljubljani. Radila je nekoliko sezona na Paris Fashion Weeku za kuće Givenchy, Louis Vuitton, Lanvin, Galliano i Dries van Noten, kao članica timova slavnih make-up umjetnika Pat McGrath i Petera Philipsa. Ujedno je i službeni make-up artist modne kuće CHANEL za područja Središnje i Istočne Europe i Mediterana. Sve spomenuto tek je par crtica u biografiji ove iznimne umjetnice make-upa. Jasno vam je – ona je Simona Antonović koju smo “priveli” na informativni razgovor o njezi te formulama, koracima pravilne njege kao važnog dijela adekvatne brige o sebi.

Kratka priča o ulasku u posao u kojemu ste – dogodila se ljubav?

- Kako život već sve posloži, ponekad nesretne okolnosti donesu sretne odluke, a tako je bilo i u mom slučaju. Krajem adolescentske dobi, a već nakon nekoliko godina iskustva i istraživanja u make-up i modnom miljeu, otkrila sam svoj poziv. Kad radim nemam osjećaj da radim, beskrajno uživam i vrijeme u tim trenucima ne postoji.

Koliko je rano bila prisutna svijest o njezi kao pretpostavci “dobrog izgleda”?

- Uvijek je dovoljno rano i nikada nije kasno djelovati njegom kože na njen izgled. Kod mene njega i svijest o izgledu i zdravlju nije bila uvjetovana, i prisutna je već negdje od 12. godine. Estetom se ne postaje, već rađa. Velikim dijelom je na moj zdravi i mladolik izgled utjecao moj lifestyle. Već skoro 30 godina prakticiram vegetarijansko-vegansku prehranu, ne pušim, ne pijem, vježbam yogu, meditiram, dovoljno spavam i ne zanima me noćni život. Možda zvuči dosadno, ali meni i sa mnom je rijetko dosadno.

Što je to “njegovana” koža? Kako biste vi definirali to – stanje?

- Njegovana koža je režim - disciplinirano, svakodnevno i adekvatno čišćenje i apliciranje seruma i krema, stavljanje maski za dubinsko čišćenje i hidrataciju. Njegovana koža je briga i ljubav prema svom tijelu i licu.

Kako vaša praksa njege izgleda? Jutarnja, dnevna i noćna? Postoji li receptura koju pratite?

- Dok nisam postala majka, dnevna i večernja rutina su sadržavale pet do 10 koraka ujutro i navečer. Trenutno nemam više toliko vremena, tako da ujutro nakon umivanja lica stavim serum, SPF i hidratantnu kremu, a navečer čistim lice uljnim sredstvom za skidanje šminke, pa losionom, zatim stavljam retinol i noćnu kremu.

Koji su preporučeni koraci za adekvatnu njegu?

- Najvažnije je navečer temeljito očistiti lice s proizvodima koji ne isušuju kožu, a dobro skidaju šminku. Zatim svakodnevno nanošenje SPF kreme i hranjiva dnevna/ noćna krema su must have. Ostali proizvodi koji se mogu nanositi ovise o stanju kože i osobnim preferencijama.

Što je to što uvijek i svugdje nosite sa sobom?

- Uvijek sa sobom nosim ruž, parfem i kremu za ruke.

Što je za adekvatnu njegu kože važno izbjegavati?

- Vlažne baby maramice za skidanje šminke svakako treba izbjegavati, a ne smijemo biti lijeni kod skidanja šminke prije spavanja.

Koje ste proizvode s vremenom prestali koristiti?

- Prestala sam svakodnevno nanositi 5-7 seruma, sad sam na jedan ili dva.

Jeste li pobornica natural make-upa? I postoji li za vas kao praktičarku neka značajna, supstancijalna razlika?

- Osobno preferiram natural make-up look i tako se šminkam već pola svog života, otkako sam osvijestila što najbolje pristaje meni i mom licu i kako se najbolje osjećam. Za specijalne prigode obavezno nosim crveni ruž, uvijek istu Ferrari crvenu nijansu. Make- up je kao i sve drugo što tražite za sebe – osobna stvar koju istražujete i uklapate u svoj karakter, stil i budžet.