Više je više

Hommage sedamdesetima: vraća se disco

12. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

Šljokice, zanos, efekt, volumen, boja... Sve nas to čeka u lookovima koji će zavladati ove jeseni, a koji evociraju modu i beauty sedamdesetih. Disco se vratio u igru, i ne planira uskoro otići.

Je li konačno došlo vrijeme u kojem disco možemo doživjeti i na neposredniji način nego pregledavanjem starih foto albuma naših roditelja? Nakon duge vladavine clean beautyja želimo oživjeti i one vizualno atraktivne, dominantne i ekspresivne lookove, učiniti ih glamuroznima, da nas izbace iz zone komfora i potaknu na akciju. Nakon što smo o discu toliko pričali, vrijeme je da stupi na scenu, u svoj svojoj snazi. Inspiraciju potražite u vječnoj kraljici disca Donni Summer, kao i u ikonama poput Cher i Eltona Johna. 

Disco ludilo je zaista zavladalo 2022. i kao trend ušlo u glazbu, modu i make-up. Gledamo atraktivne lookove Dua Lipe, Harryja Stylesa, Doje Cat i Zendaye, a svi smo još uvijek opčinjeni i Beyoncéinom renesansom. Priča je počela raspuštanjem lockdowna i pobuđenom težnjom za sređivanjem i izlascima, a kulminirala povratkom platformi i "vizualnih efekata" kao što su metalik i šljokice. Vizualizirajte onaj outfit i look s kojima se možete zamisliti kao kraljicu kluba, i bacite se na posao. Posvetite se kosi i oblikujte je u pune, meke kovrče, na oči i usne nanesite metalik nijanse, a noktima poklonite zahvalnu dozu šljokica.

image

Harry Styles
Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

image

Doja Cat
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Osim XL kovrča, disco frizura ima i svoju radikalnu suprotnost: izdužena, ispeglana, potpuno ravna duga kosa također odašilje party vibrom, a ako želite nešto još pitomije, uvijek se možete odlučiti za zavjesa šiške koje su se sedamdesetih mogle vidjeti na svakom koraku. Istražite ponudu preparata za kosu koje će vaš odabir, koji god on bio, održati postojanim i čvrstim, te se nemojte bojati pretjerati s njima. Srećom, danas je TikTok prepun savjeta i tehnika za oblikovanje kose i kovrči pomoću najneobičnijih mogućih predmeta kao što su limenke, tajice i čarape. Ne trebate plaćati skupe posjete frizeru niti eksperimentirati s nepovratno kompliciranim stilovima. Jedan dan je dovoljan za eksperiment, a možemo ga uobličiti i u formu self-carea. Otkazati na nekoliko sati sve obaveze, ostati kod kuće i poigrati se make-upom i kovrčama zvuči poprilično oslobađajuće. Kako je riječ o nešto zahtjevnijim lookovima, budite spremni na nekoliko pokušaja i pogrešaka. Nema veze - proces je prije svega vrlo zabavan.

image

Missoni F22
Fotografije: IMAXtree

image

Vetements S23
Fotografija: IMAXtree

Definiran hrabrim, svijetlim bojama, svjetlucavim završecima i brutalno beskompromisnim "više je više" mentalitetom, disco make-up iz 70-ih slobodan je odmak od neutralnih boja i zemljanih nijansi. Ključ je ne samo vratiti, već i slaviti povratak šljokica, sjaja i boja u make-up rutinu. Ne bojte se prezasićenosti - to i je poanta glam lookova sedamdesetih. Pretjerajte s rumenilom, nanesite snažnu crvenu nijansu na usne, pa i docrtajte si madež ako treba. Ovisno koji su vam planovi za dan - ako vas čeka ludi izlazak ili važna proslava, naravno da je dozvoljeno pretjerati. S druge strane, make-up ne mora biti over the top da bi bio u disco stilu; jedan jednostavan prijelaz metalik nijansom preko usana ili pojačani efekt bronzera ili rumenila mogu učiniti svoje bez da sve skupa bude previše. Što se sjenila tiče, od kad se govori o discu, govori se najviše o plavoj i ljubičastoj boji na očima. No, ponovno, ne morate čitavo okoloočno područje obojiti u jednu od te dvije boje - tuši ili tanak premaz četkice bit će dovoljni, jer te su nijanse dovoljno udaljene od tipičnih boja sjenila da se istaknu, a opet dovoljno suptilne da ne pretvaraju disco vibru u carnivalcore

image

Viktor & Rolf/Versace/Saint Laurent
Fotografije: IMAXtree

Za kraj, preostaju nokti: zanosni, oni koji privlače pažnju slučajnih prolaznika. Disco nokti će biti dugi, šokantni, svjetlucavi, kromirani i s efektom presijavajuće aluminijske folije. I francuska je manikura rođena sedamdesetih, tako da se preporučuje poigrati i njome. Probudite dijete u sebi i obojite svaki nokat u drugu boju ili pak "ušarenite" njihove french završetke. Ne preostaje ništa drugo nego pronaći cipele na platformu koje si već mjesecima obećavate početi nositi - i krenuti u provod.