Igra proporcija

Maksimalne dimenzije kao temelj jesenske modne priče

24. listopad 2022.

Fotografije: IMAXtree

U ulozi oklopa i zaštite, trend ekstremnih dužina nije slučajan, no iznimno je zavodljiv i poželjan, neovisno u kojoj prilici ga nosimo.

Dimenzije su u fokusu modnih dizajnera i dok je prvi dio godine protekao u fascinaciji s mikro dužinama, nova sezona kreće se u potpuno drugačijem smjeru. Premisa je ista - ekstremi ostaju glavni motiv sezone u dnevnim, ali i večernjim varijantama. Miu Miu i Diesel neki su od brendova koje smo zapamtili po ekstremno minijaturnim suknjama i haljinama, a s novim kolekcijama, okrećemo se dužinama koje kreću od vrata i sežu do poda. Saint Laurent je u kolekciji za proljeće 2023. godine istaknuo žensku siluetu koristeći bodycon haljine i snažne, duge kapute od kože ili od vune. Uz impozantne proporcije, bogati materijali dolaze u prvi plan i komuniciraju raskoš i luksuz u svom naizgled jednostavnom kroju. I Gabriela Hearst okrenula se dužinama u novoj kolekciji, dok su Dion Lee i Max Mara kroz jesenske lookove za 2022. već najavili trend kaputa i haljina koje fasciniraju svojom dužinom. Max Marini modeli oni su na koje pomislimo kad razmišljamo o toplom i praktičnom modnom komadu - njihove dimenzije kao da pružaju potrebnu sigurnost u nesigurnosti svakodnevice.

image

Saint Laurent

image

Saint Laurent, Max Mara, Dion Lee

I na glamuroznim događanjima i crvenom tepihu maksimalne i pripijene siluete prevladavaju nad onima koje otkrivaju tijelo - Kaia Gerber u Alaia haljini te Hailey Bieber u Saint Laurentu posljednje su influencerice koje su prihvatile trend maksimalnog i tako ponudile neke od svojih boljih red carpet izdanja.

image

Kaia Gerber
Fotografija: Profimedia

Trend predimenzioniranog stila i naglašeni volumen oversized odjeće ima veze s tom potrebom za sigurnošću, upravo jer se ove godine, okruženi negativnim vijestima, želimo osjećati zaštićeno i skriveno od svake opasnosti. I kroz povijest, moda je predlagala praktičniju odjeću konkretnih dimenzija i zagasitih boja u svakom razdoblju koje je drmala globalna kriza. Moda tada dolazi u ulozi oklopa - bio to rafinirani seksepil Saint Laurenta ili pomaknuti prošiveni dizajn puffer jakni koje se vuku po podu, u kolekciji Marca Jacobsa. Stilske mogućnosti su u svakom slučaju neograničene. 

image

Gabriela Hearst

Ono što predlažemo za ovu sezonu je iskoristiti najbolje od ekstremnih dužina koje su nam na raspolaganju: maksi pletena haljina u kombinaciji s maksi kaputom recept je za outfit stylish i luksuznog izgleda koji na predstavlja safe zone, a svijetu komunicira snagu dobre odjeće i samopouzdani stav - utjehu je ponekad najbolje potražiti u modi. 

image

Pleteni kaput s šalom Zara (499,90 kn; 66,37 eura)/
duga haljina Proenza Schouler; Heraldi (8200 kn; 1088 kn)/
haljina od tkanine Rick Owens (3691 kn; 490 eura)/
kaput vojničkog kroja Massimo Dutti (2599 kn; 345 eura)/
pletena haljina Zara (199,90 kn; 26,42 eura)

image

Haljina otvorenih ramena Balenciaga (14,313 kn; 1900 eura)
dugi kaput Raey (7522 kn; 999 eura)/
haljina od mekanog pletiva Massimo Dutti (1199 kn; 160 eura)/
poluprozirna svilena haljina Massimo Dutti (849 kn; 112 eura)/
kaput s uzorkom Massimo Dutti (3999 kn; 530 eura)