Kategorija: klasik

Max Mara kaput svake sezone je ultimativni predmet žudnje

19. listopad 2022.

Fotografija: IMAXtree

Razmišljate li o modnoj investiciji koja će se zaista isplatiti, Max Mara kaputi visoko su na popisu takvih komada. O njegovom bevremenskom dizajnu, ali i poruci koju nosi, svjedoče posljednjih 70 godina koliko se nalazi na sceni i u ormarima trendseterica.

Dok je u ovom vremenu pojam "posuđivanja iz muškog ormara" irelevantan, ne tako davno postojale su stroge granice između muške i ženske odjeće. Danas na modnim pistama vidimo uniseks modne kolekcije, a na naslovnicama magazina Harryja Stylesa kako nosi Gucci haljinu u modnim editorijalima, sve zahvaljujući dizajnerima koji su se odvažili na tada revolucionarne poteze i odlučili srušiti granice tradicionalnih normi odijevanja. Napravio je to Yves Saint Laurent sa smokingom, kao i Achille Maramotti s brendom Max Mara i njihovim kultnim kaputom od devine dlake.

U 50-im godinama, Maramotti je zaista "posudio od dečkiju" i kvalitetni muški kaput prenamijenio u komad za žene, ne bi li im  ponudio praktični odjevni komad koji je istovremeno promijenio odnos ženske snage u društvu. Max Mara kaputi tada bili su jednako konstrukciji i materijalom kvalitetni poput onih koji su rađeni isključivo za muškarce - a isti taj kaput, jednako je relevantan, poželjan i važan i danas kada je dijalog o uniseks i androgenoj modi napredovao - klasični Max Mara kaput ostaje predmet žudnje, s važnom povijesnom pričom.

image

Hailey Bieber
Fotografija: Profimedia

Viđamo ga na celebrityjima kao što su Hailey Bieber, Amal Clooney, Emily Ratajkowski, nosile su ga Marilyn Monroe i Iman. U doba digitalnog načina konzumiranja mode, nose ga sve modne urednice i influencerice, kao i sva šira javnost koja cijeni klasični i bezvremenski komad. 

image

Rosie Huntington-Whiteley
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

"U vrijeme kada je ženska moda bila, recimo to tako, ‘pristojna‘, Max Mara je napravila radikalnu gestu. I nije samo riječ o gesti, već o kvaliteti", rekao je sadašnji kreativni direktor brenda Ian Griffiths, koji je 2013. godine predstavio još jedan klasik ove kuće - teddy kaput. Prije njega, u sedamdesetima, Max Mara je predstavila također ikonski model čistih linija, 101801. U kategoriji ikona koje su stalan dio ponude brenda su i modeli Ludmilla i Manuela. 

image

Max Mara kolekcija za jesen 2022.
Fotografija: IMAXtree

Ono što ide u prilog auri bezvremenskog fashion statementa i klasika koji komunicira istančani modni ukus je demokratičnost koju predstavlja - u svakom desetljeću nailazi na odobravanje publike, i u svakom razdoblju kombinira se na drugačije načine. Ovisno o stilu pojedinca koji nosi Max Mara kaput - bilo da je to klasičan jeans ili traper s poderotinama, fina pencil kožna suknja uz svilenu bluzu ili su to robusne tenisice, ovi kaputi nastavljaju funkcionirati kao prilagodljivi dio outfita koji će se iznova izdvojiti -ima onaj modni šarm koji je nedodirljiv.

image

Max Mara 101801 kaput (2139 eura)/
Max Mara Teddy Bear (2139 eura)

image

Max Mara Ludmilla kaput (3456 eura)
Max Mara Manuela kaput (1735 eura)