Era trapera

Omiljene jeans komade nosimo u svim oblicima i veličinama

07. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

Ne, još uvijek se ne vraćamo skinny jeansu. Naprotiv, istražujemo još i više, i širimo naše granice. Jesen nas zove da se bacimo u potragu za ispranim cargo modelima, da prigrlimo bikercore i gothcore i preispitamo vlastitu viziju ženstvenosti.

Što se trapera tiče, ove jeseni nastavljamo tamo gdje smo stali prošloga proljeća. To znači da je i dalje jedan od najpoželjnijih materijala, koji daleko od toga da se nosi samo u obliku hlača. Biramo suknje i jakne, košulje i blejzere, čak i torbe od trapera, a što se samih traperica tiče, dopuštamo im da budu potpuno svojeglave i otkačene. Da je skinny jeans mrtav, to već znamo, a već se neko vrijeme najavljuje i povratak niskog struka. Srećom, to ne znači da će se baš svaki model formirati u odnosu na aktualne trendove - daleko od toga, ponuda je široka i svestrana - ali pokušajte dati šansu i nečem drukčijem od onoga na što ste navikli. Motivacija neka vam bude zagarantirana udobnost i nenadmašno cool urbani stil.

Na revijama za jesen i zimu rijetko se gdje mogao vidjeti skinny model. Dominirao je, kao i početkom godine, baggy kroj, kojim su se poigrali Gauchere, Celine i Bottega Veneta, dok su Fendi i Alessandra Rich eksperimentirali s ravnim krojem i trapezom. I na ulicama u Kopenhagenu mogla se pratiti evolucija trapera. Pažnju su privlačili raznobojni modeli sa zakrpama ili asimetričnim detaljima, kao i oni isprani i poderani, ali svi su bili u većoj ili manjoj mjeri - oversized. Zašto? Pa, dok su uske traperice običan, svakodnevni komad koji više služi kako bismo nešto navukli na sebe nego kako bismo se poigrali modom, baggy modeli su ti koji casual outfit pretvaraju u modnu priču i u stanju su običnu kombinaciju s tank topom pretvoriti u luksuzan look.

image

Andres Sarda/Marrknull

image

Celine/Diesel

image

S Tjedna mode u Kopenhagenu

image

Alessandra Rich/S Tjedna mode u Kopenhagenu

S buđenjem gothcorea, pankerskih te bajkerskih trendova, ne čudi da je potražnja za oversized, poderanim i ispranim hlačama jača nego ikad. Među najavljenim trendovima za jesen i zimu ističu se i takozvane nedovršene traperice, odnosno one neurednog reza na dnu nogavica. Tu je, dakako, i kontroverzni cargo kojeg fashionistice diljem svijeta obožavaju, skupljajući istovremeno obožavatelje i hejtere. Što se boje tiče, i u traperu se javlja trend iznošene i blago prljave odjeće: odaberite one koje izgledaju kao da su nošene već desetljeće i pol, čime ćete stvoriti dojam ugode i neopterećenosti, a rezultat će biti stylish.

U svakom slučaju, riječ je o trendovima koji nisu od jučer. Gledali smo ih ovoga proljeća, a sjećamo ih se još iz dvijetisućitih i devedesetih. Kako su se neke prakse već debelo ustalile, ponuda je i više nego široka na luksuznoj kao i na high-street sceni. Što se kombiniranja tiče, takvi komadi jedva čekaju biti nošeni uz pripijene crop ili tank topove, košulje utrpane u hlače i zapečaćene remenom, pletene komade i sitne, a efektne torbice.

image

Traperice s asimetričnim kopčanjem Stradivarius (199,90 kn/ 26,53 eura)/ Traper suknja-hlače visokog struka Mango (249,90 kn/ 33,17 eura)

image

Blijete cargo hlače Off-White; Farfetch (795 eura)/ Traperice Split Cargo Zara (279,90 kn/ 37,15 eura)/ Hlače visokog struka Miu Miu, My Theresa (590 eura)/ Traperice sa širokim nogavicama i remenom Alexnder Wang, Net-A-Porter (540 eura)

image

Hlače visokog struka i širokih nogavica Alexander Wang, Matchesfashion (750 eura)/ Hlače ravnog kroja i asimetričnog kopčanja Agolde, My Theresa (237 eura)/ Traperice wide leg Reserved (259,90 kn/ 34,49 eura)