Mozaik boja

Porto i okolica tvore idealnu destinaciju za jesensko putovanje

18. kolovoz 2022.

Fotografija: Unsplash

Ako ste zaljubljenik u Istru, posebice u Rovinj, zaljubit ćete se i u Porto i u njegove strme uske ulice posute skalama i šarenim fasadama. Dodir mora i neba, gastronomske i umjetničke scene, romantike i zaigranosti... Donosimo prijedloge mjesta koja ne smijete zaobići upustite li se u istraživanje Porta i okolice!

Rujan je mnogima najljepši mjesec u godini, a nije ni upitno zašto. Vrućine se tope, ali je sunce i dalje postojano, dani su dugi, ali ne moramo ih provesti zatvoreni u kućama. Kiše su rijetke, a ni vlaga nije intenzivna. More je još uvijek dovoljno toplo za kupanje, a gužve su se raspršile... Ukratko, postoji mnogo vrsta odmora za koje je upravo rujan savršen. Nove zemlje ne isplati se istraživati ako je temperatura tijekom dana previsoka da bi se moglo neopterećeno šetati i razgledavati, i zato smo jedva dočekali rujan, da spakiramo torbe i otputujemo.

Destinacija: Portugal! Tijekom rujna prosječna temperatura u okolici Porta iznosi ugodna, topla, idealna 24 stupnja. Biramo Porto jer ima sve čari Lisabona, a nema njegove nedostatke. Manje je ljudi, grad je čišći i uredniji, mještani su nasmješeniji i pristupačniji, a i cijene ponešto prilagođene. Smješten na sjeveru zemlje, na mjestu gdje se rijeka Douro utače u Atlantski ocean, pruža svoje trgove i ulice k otvorenom moru, koje je jedino što ga dijeli od Sjeverne Amerike. Nedostaje li vam u životu boja, Porto je mjesto za vas. No kako je sam gradić nevelik te je dovoljno nekoliko dana da ga čitavog obiđete, preporučujemo još i nekoliko destinacija koje će vas sigurno opčiniti. Sve su na udaljenosti manjoj od sat vremena vožnje od Porta, što ih čini odličnim izborom za jednodnevne izlete pomoću kojih ćete još bolje upoznati portugalsku kulturu.

image

Fotografija: Unsplash

Porto

Zanimljiva arhitektura koja će vas mjestimično podsjećati na mediteransku, mjestimično na sjevernoeuropsku a negdje će vam se činiti kao posve autentična, razlog je zašto Porto izgleda toliko neodoljivo na razglednicima. Dva dijela grada koje odvaja rijeka spojena su pomoću nekoliko mostova, od kojih je najpoznatiji Dom Luís I. On će vam dolaskom u grad vrlo brzo postati glavnom točkom orijentacije. 

image

Most u Portu
Fotografija: Unsplash

Već pri samom dolasku u Portugal, primijetit ćete kako je najveći nacionalni ponos - pluto. Glavni izvozni materijal Portugala zbog potrebe se turizma počeo koristiti i u one svrhe za koje nije bio izvorno namijenjen. Tako sada možete kupiti ruksake od pluta, tenisice od pluta, bilježnice, pernice i sunčane naočale od pluta, dakako, razglednice, kemijske i nakit, ali i manji namještaj i dodatke za dom. Dinamika ulica Porta nepresušna je, stoga ne govorimo nužno o gradu u kojemu morate posjetiti sve muzeje i istražiti umjetničke galerije. Njegova je povijest, ali i umjetnost, sadržana u njegovim ulicama, i nekima će biti dovoljno samo šetati. Priuštite si vožnju jednom od najstrmijih uspinjača na svijetu ili gondolom iz čije kupole možete vidjeti cijeli grad. Proučavajte fasade na starim građevinama i crkvama, približite se brodovima koji nalikuju na gusarske i čekaju svoju priliku za polazak usidreni uz obalu. Vozite se vintage tramvajem i istražite uske uličice koje podsjećaju na istarske. Uživajte u sangrijama - jer cijene se kreću već od dva eura. Strpljivo čekajte golden hour kako biste okinuli savršenu fotku i grad doživjeli u posve novim nijansama. Ako vas interijeri ipak privlače, zavirite u najpoznatiju portugalsku knjižaru Lello & Irmão, u kojoj je navodno J. K. Rowling dobila nadahnuće za Harry Potter serijal, ili posjetite prvi portugalski javni muzej, Soares dos Reis.

image

Najpoznatija knjižnica u Portu u kojoj se J.K.Rowling inspirirala za svoje romane
Fotografija: Unsplash

image

Fotografija: Profimedia

image

Fasade u Portu
Fotografija: Unsplash

Aveiro i Costa Nova

Jedan od najdražih gradova za dnevni izlet iz Porta turistima je Aveiro - specifičan po raskoši boja koje, osim što su prilika za savršenu fotografiju, odmah podižu raspoloženje. Uspoređuju ga s Venecijom zbog gondola koje su glavna turistička atrakcija: nemojte se propustiti provozati njima. Specifičnost Aveira leži u tome što je, poput spomenute Venecije, protkan kanalima i mostovima, zbog kojih izgleda kao iz bajke. Želite li se, naprotiv, odmoriti od grada i vreve, ispod Aveira proteže se niz filmski pješčanih plaža kojima se ne nazire kraj. Opustite se pod zubatim suncem na zalasku ili hrabro zakoračite u ocean. U svakom slučaju, preporučujemo plaže u blizini Coste Nove, gradića u neposrednoj blizini Aveira poznatom po neodoljivim prugastim kućicama.

image

Aveiro
Fotografija: Profimedia

image

Aveiro
Fotografija: Profimedia

image

Šarmantni gradić Costa Nova u Portugalu
Fotografija: Profimedia

image

Kućice u Costa Novi
Fotografije: Unsplash

Amarante

Gradić Amarante svidjet će se, kako i sam naziv sugerira, zaljubljenima ili romanticima. Protkan dubokom i kompleksnom poviješću te, kao i mnogi drugi portugalski gradovi, ispresijecan rijekom i njenim pritocima, priča sasvim svoju priču koja seže još u četvrto stoljeće. Lokalci preporučuju da za posjet Amarantu ne odaberete automobil, već neko maštovitije prijevozno sredstvo poput vlaka, kako biste mogli doživjeti prirodu u njenom najpunijem sjaju, kako biste prepoznali i neopterećeno uživali u čarima portugalskih polja i vinograda. U Amarante neka vas dovede i želja za gastro iskustvom. Dođite gladni, probajte lokalnu hranu i vino, a štednju ostavite za kasnije. Eksperimentirajte s lokalnom poslasticom Bolos de São Gonçalo - desertom od tijesta koji se izrađuje u obliku penisa. Riječ je o tradiciji čije se porijeklo još uvijek ne zna, ali se pretpostavlja kako su se takvi slatkiši radili u obredne svrhe, s ciljem poticanja i slavljenja plodnosti.

image

Amarante
Fotografija: Profimedia

image

Amarante
Fotografija: Profimedia

Guimarães

Sjecište maurske, keltske, arapske i, dakako, portugalske kulture grad je Guimarães, "kolijevka" same zemlje i grad bogate povijesne baštine. Grad je 2001. godine uvršten i na UNESCO-v popis svjetske baštine u Europi, zbog svoje sačuvanosti i ondašnje strateške važnosti. Bogat je arhitektonskim bogatstvima koja čuvaju mijene vremena i srednjovjekovne ostavštine, ali i prirodnim bogatstvima. Najpoznatija i turistima najznačajnija znamenitost je takozvani Dvorac, rimska utvrda s porijekla desetog stoljeća.

image

Utvrda u Guimaraesu
Fotografija: Unsplash