Kultura power looka

Beskrajno cool: odijelo se nosi na suvremeni način

08. studeni 2020.
Fotografije: IMAXTREE
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Odijela su ‘hot stuff‘ na modnoj sceni - oduvijek, a prethodnih sezona još više no inače. Kako se nose u verziji 2020.?

Ne bismo rekli da su odijela trend, jer nose se bez obzira na sezone. Tailoring odjeća uvijek je prisutna na modnoj sceni, mijenja se samo način na koji se stilizira, ovisno o modnom razdoblju. Muška odijela duže su na sceni, no i ona ženska prošla su daleki put kroz povijest, sve dok nisu postala dio svakodnevne postave i simbol za "power look". 

Pa iako smo u ovoj godini sakoe zamijenili hoodicama, tailoring se čini popularnijim no ikada i kombinira se baš uz hoodice, tenisice i ostalu udobnu garderobu. Na ulicama modnih metropola odijela čine veći dio street stylea, no ne ona "poslovnjak odijela", već puno razigranija, opuštena, baggy kroja, u sportskom điru. Takvu formu počela su primati godinama unatrag - 2016. godine njujorška investicijska tvrtka JPMorgan Chase & Co. šokirala je objavom da njihovi zaposlenici više ne moraju nositi strogo krojena odjela - košulja i ležernije hlače (shirt and slacks) su bile novi standard. 

image
Posljednja kolekcija kuće Balmain
image
Giorgio Armani vraća profinjena odijela fluidnog kroja

Tadašnji komentar dizajnera Giorgia Armanija danas ne može biti aktualniji - izjavio je da odijela unatoč modernim trendovima neće nikada izumrijeti. "Odijela mogu biti odličan dio svakodnevne odjeće za sve generacije, samo ih je potrebno spretno uklopiti u određeno vrijeme". Kao i sve, moraju se prilagođavati novim uvjetima. Dok street style scena vrvi odijelima, krojači ipak zatvaraju svoje radnje, oni koji šivaju odijela po mjeri imaju sve manje posla, jer takva formalna se ne uklapaju u današnju priču - nedostaje im urbani štih. 

image
Moderni pristup tailoring looku u kolekciji brenda Klisab 
Foto: Petra Mrša

Način na koji se nose odijela se promijenio, kao i njihov stil pa su sada ona oversized kroja i kombiniraju se uz bijeli t-shirt i tenisice - stilski recept koji će interpretirati na svoj način svaka fashionistica, uz zlatni nakit, modernu torbicu...nose se i mismatched - odijelo i sako koji nisu par, hlače od odijela kombiniraju se uz avijatičarsku ili kožnu jaknu, a sako se samostalno nosi u gotovo svim kombinacijama.

image
Uz robusne čizme
image
Business look s dozom ženstvenog - u modernom izdanju

Brojni su dizajneri za proljeće 2021. predvidjeli povratak u "normalu" i izlazak iz lijene trenirke u odijelo-styling, a trenutno pak kombiniramo sportsku udobnost i poslovni look, neopterećeni cool styling uz hlače širokih nogavica, pleteni crop top, ležerni sako, tenisice i neki od neočekivanih modnih dodataka - poput šilt kape. 

image
Crop top i oversized odijelo