GG destinacija

Avantura Kvarnerom: odvažili smo se na ljetovanje s dozom adrenalina

13. kolovoz 2020.
Fotografija: Ivana Nobilo/CROPIX
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Raznolikost avanturističkih sadržaja na Kvarneru je bogata - ne iznenađuje činjenica da je ovaj dio Hrvatske već godinama omiljen kod turista, stranih i domaćih. Jeste li spremni za avanturu?

Vitamin D, morski zrak i svježina prirode čine čuda za naše zdravlje - ono psihičko i fizičko. Dodajmo k tome i malo avanture i adrenalina, kako bismo izašli iz svoje sigurne zone i na odmoru se "razbudili". Kvarnerski adrenalin nudi poseban mirisan i multikulturalan ambijent u kojemu punina doživljaja neće izostati. Scenografija koju Kvarner nudi je posebna, s jedinstvenom kombinacijom primorja, otoka i gorja. 

Za njegovu raznolikost zaslužni su Opatijska rivijera, Rijeka i okolica te Crikveničko-vinodolska rivijera, zatim četiri velika otoka - Krk, Cres, Lošinj i Rab, a s druge strane tu je i Gorski kotar. Oni željni adrenalina doći će na svoje, od biciklizma, planinarenja raftinga, istraživanja čarobnog podmorja, paraglajdinga ili uzbudljivog ribolova na velike ribe. 

Najhrabriji će se na Grobniku u blizini Rijeke odlučiti za skok padobranom. Na istom mjestu će i ljubitelji jurilica i brzine uživati na trkaćoj kružnoj stazi Automotodroma Grobnik. Sličnu strast prema brzini s njima dijele oni koji testiraju svoje granice na dva kotača - Kvarner je pravo mjesto za brdski biciklizam, primjerice na enduro stazi na brdu Rudnik kod Tršća u Gorskom kotaru. Uz veliki broj biciklističkih staza ovog goranskog dijela, izdvojit ćemo i Goransku biciklističku transverzalu i njezinih sedam velikih etapa te 30 manjih ruta kroz koje je najljepše upoznati prirodnu raznolikost, kulturne i povijesne sadržaje. Ona povezuje sve gradove i općine Gorskog kotara. 

image
Biciklizam brdskim krajolikom

Osim gorskog dijela, i Mali Lošinj pogodan je za bicikliste: svjetski kup u downhillu održava se upravo tamo, a nakon vožnje možete se osvježiti skokom u bistro more i večerom u nekom od prepoznatih restorana. 

S brdovitih staza ronimo u bogatstvo podmorja, istraživanje špilja i olupina davno potopljenih brodova. Jeste li se ikada okušali u ribolovu na divovske ribe? U kvarnerskom arhipelagu mogu se pronaći najveći primjerci tune, a avanturistički Big Game Fishing uzbudljiv je izlet na divovske tune i ostale velike ribe. Avanturisti će na otocima Kvarnera pronaći uzbudljive aktivnosti - ako se nađete na Krku nemojte propustiti wakeboarding, kao niti spuštanje se ziplineom iznad predivnih vidika otoka. Za one koji nisu toliko avanturističkog duha, dostupno je slobodno penjanje Baškom na otoku Krku - tri penjališta su na raspolaganju. 

image
Ronjenje na Cresu/foto: Ivana Nobilo/CROPIX

Zbog lokalnih vjetrova tramontane i bure, Kvarner je sjajan za surfere i uživanje na morskom prostranstvu na daskama. Preluk blizu Opatije, Mošćenička Draga, Baška, Punat na otoku Krku - neke su od najpoznatijih lokacija koje neće razočarati. 

Iz mjesta Tribalj nedaleko od Crikvenice možete se zmajem otisnuti u visine, kao i s vrhova Parka prirode Učka. Za uživanje s društvom, partnerom ili obitelji rekreativni centar smješten iznad Rijeke, Platak - šumsko-planinsko područje puno je sadržaja uz koje će svaki odmor biti aktivan. Šetnje, trčanje i biciklizam, a još primamljivije zvuče brze planinske rijeke pogodne za rafting, kanuing, kajakarenje i sportsko-rekreativni ribolov. Naravno, valja i odmoriti nakon uzbuđenja - u ležaljkama i opuštajućem zvuku gorske tišine.