Kontinentalno ljetovanje

Rijeke će ovog ljeta biti posebno popularne: gdje se kupati i gdje odsjesti

04. srpanj 2020.
Gradsko kupalište Rastoke na rijeci Korani
Fotografije: Zvonimir Barišin; Robert Fajt, Marko Miščević/CROPIX
Ines Madunić
Ines Madunić

Ove će godine mnogi propustiti odlazak na more, ali to ne znači da je opuštanje uz vodu potpuno otkazano. Riječna kupališta i odmorišta blizu Zagreba dostojna su zamjena.

Ljeto 2020. očito će biti sasvim posebno - nitko još ne zna kakva će situacija biti s koronavirusom do jeseni, ali zbog povremenih velikih žarišta, jasno je kako ćemo morati paziti i neće biti previše opuštanja. 

Međutim, to ne znači da ćemo biti zaključani u stanovima mjesecima. Uz maksimalnu pažnju i poštivanje mjerila, ipak nam je dopušteno opustiti se - i okupati se. Zbog zdravstvene krize, ali i financijske koja je njezina djelomična posljedica, mnogi će ove godine propustiti more. Ipak, "zagrebačko more" Jarun i gradski bazeni nisu jedina mjesta na kojima možete potražiti osvježenje. U blizini Zagreba, na otprilike sat vremena vožnje, brojna su kupališta i odmorišta na kojima možete provoditi predivne vikende, osvježiti se, zabaviti s ekipom i zaboraviti na gradski asfalt. 

Mrežnica

Jedna od najljepših kontinentalnih rijeka već je tradicionalno odredište Zagrepčana preko ljeta. Mjesta za kupanje je mnogo, od Otoka ljubavi u Belavićima kod Duga Rese, Male Švarče, Vesele livade, Briga, gradskog kupališta Duga Resa, Zvečaja, kampa Slapića, Generalskog stola...

image
Kupalište Brig na Mrežnici

Od onih jako uređenih s restoranima, kafićima i drugim dodatnim sadržajima, na Mrežnici je mnogo malenih, gotovo neuređenih kupališta na kojima će, naravno, biti i manja gužva. Među najpopularnijima su kamp Slapić i Otok ljubavi. Mrežnica je jedna od najčišćih rijeka i jako ugodna za osvježenje usred ljetnih vrućina. 

Gdje odsjesti?

Kamp Slapić jedno je od najpopularnijih odmarališta uz Mrežnicu. U ponudi su drveni bungalovi na samoj rijeci koji će vam pružiti sve što vam treba usred prekrasne prirode, kao i drveni šatori iz kojih možete doslovno uskočiti u Mrežnicu.

image
Drveni šatori u kampu Slapić kod Duga Rese

U sklopu kampa su restoran i kafić, imate wifi, a ocjene korisnika na Bookingu su vrlo visoke. 

Korana

Vjerojatno najpoznatije kupalište na Korani ono je u centru Karlovca, Foginovo. U samom centru grada, ovo je kupalište opremljeno raznim sportskim i zabavnim sadržajima. Ako tražite ugođaj jadranske plaže, ovo je možda najbliže tom iskustvu. Foginovo je uglavnom puno ljudi, što Karlovčana, što Zagrepčana i drugih gosti. Kafići i restorani u centru su vam nadohvat ruke, a čista Korana sjajno je osvježenje. 

image
Foginovo kupalište u Karlovcu na Korani

Osim toga, na Korani se možete kupati i u Slunju te Rastokama, gdje je uređeno gradsko kupalište također s brojnim sadržajima. Skrivenija i manje posjećena kupališta na Korani potražite u mjestima Veljun, Rakovica i Barilović. Temperatura rijeke ljeti je od 24 stupnja pa više. 

image
Kupalište Rastoke na rijeci Korani

Gdje odsjesti?

Kuća za odmor Cindrić deset minuta hoda udaljena je od Rastoka, a Plitvice su na 26 kilometara. Drvena kuća ima jednu sobu s velikim krevetom te još jednu s tri kreveta, imate potpunu privatnost jer ste okruženi samo prirodom, a ocjene gostiju su vrlo visoke. 

Kupa

Nedaleko Karlovca maleni je grad Ozalj, u koji se isplati otići na kupanje u Kupi. Gradsko kupalište nalazi se ispod HE Munjare te nudi i dodatne sadržaje. 

Petrinski kut u Kamanju jedno je od skrivenijih mjesta na kojima nećete naći veliku gužvu, a idealno je za djecu i obitelji jer je razina vode niska. Mirno kupalište je i Jurovo, koje gleda na slično okupljanje Slovenaca na drugoj strani Kupe. 

Kupa je uređena i u Sisku, gdje je u ljetnim mjesecima kupalište Zibel jedno od najposjećenijih. Razina vode je niska pa je mjesto idealno za druženje u plićaku, a tu su i sportski te drugi sadržaji, baš kao i na gradskom kupalištu u Petrinji.  

Gdje odsjesti?

Velika kuća za odmor u Ozlju ima prostranu okućnicu i nedavno je renovirana. Spoj modernog i tradicionalnog primjeren je za obitelji i veća društva, kupalište je u blizini, kao i mnogi sportski sadržaji, a velika terasa i okućnica odlična je za druženja.

Una 

U Hrvatskoj Kostajnici skriva se jedno od najljepših riječnih kupališta na Uni. Gradsko kupalište Kavrlja oduševit će vas prirodnom ljepotom, uređenje je jednostavno i nema previše dodatnih sadržaja, no Una i njezini otočići bit će pravi odmor za oči i dušu. Una je uglavnom nešto hladnija od ostalih rijeka u kontinentalnoj Hrvatskoj, što će dobro doći prilikom nesnosnih ljetnih vrućina. 

image
Gradsko kupalište na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici

Osim u Hrvatskoj Kostajnici, na Uni se možete kupati i u Kuljanima, ekoselu Unski biser te Matijevićima.

Gdje odsjesti?

River House Magic zaštićeno je kulturno dobro u Hrvatskoj Kostajnici, a izgrađena je u 19. stoljeću. U velikoj kući na samoj rijeci Uni tri su velike spavaće sobe s mogućim dodatnim ležajima, a velika terasa s pogledom na rijeku oduševit će ljubitelje prirode.