Zbog Harryja u haljini

Svi se pitaju gdje su nestali ‘pravi muškarci‘. Imamo odgovor

17. studeni 2020.
Fotografija: Profimedia

Harry Styles odradio je editorijal i naslovnicu za američki Vogue u Guccijevoj haljini. Konzervativci su odmah dobili slom, pitaju se gdje su nestali "pravi muškarci" i povezuju sve s komunizmom.

Nijedno društvo ne može preživjeti bez snažnih muškaraca. Istok to zna. Na Zapadu se provodi feminizacija naših muškaraca, a činjenica da se to događa dok našu djecu istovremeno poučavaju marksizmu u školama nije slučajna. To je izravan napad. Vratite nam muževne muškarce", napisala je Candace Owens, konzervativna autorica i aktivistkinja na Twitteru. Ovu 31-godišnjakinju, naime, toliko je pogodila naslovnica američkog Voguea s Harryjem Stylesom u Gucciju da je morala zavapiti javno, pred cijelim svijetom:

Vratite nam muževne muškarce!

Na stranu svi moji subjektivni stavovi prema Harryju Stylesu - koji uključuju padanje u lagani trans kad čujem "Watermelon Sugar" i crvene obraze kad mlađahni Harry makne šišku s čela, a zbog kojih postanem defenzivna fangirl čim netko kaže nešto negativno o njemu ili njegovoj glazbi - ali nije mi baš jasno o čemu ova žena uopće priča?

---

---

Možemo sa sigurnošću zaključiti kako nije ljubiteljica mode i da ne prati scenu pa ne shvaća da je pomicanje rodnih granica sasvim uobičajena tehnika kojom se služe modne kuće već desetljećima. Također, vrlo je vjerojatno da ni izbliza nije toliki fan Harryja Stylesa poput mene jer bi onda znala da ovakav editorijal nije ništa neuobičajeno ni čudno za njega.

Glazbenik je već neko vrijeme svojevrsna muza Alessandra Michelea, kreativnog direktora Guccija, čije je kreacije nosio na crvenim tepisima i u svojim spotovima. Ti su outfiti dosad uključivali heklane rukavice, biserne ogrlice i naušnice, ženske bluze, trapez hlače cvjetnog uzorka i slično; ne uvijek Gucci, ali često. Harry je već godinama poznat po svom modnom izričaju u kojem bez problema i vrlo često kombinira tradicionalno žensku i mušku odjeću i dodatke, nosi i lak za nokte i šminku i općenito ga nije baš briga što ljudi misle o tome.

"Odjeća je tu da se s njome zabavljamo i eksperimentiramo, da se igramo s njom. Jako je uzbudljivo što se ove granice polako ruše. Jako me veseli igranje s odjećom. Nikad nisam razmišljao o tome što to znači – to je samo produžetak moje kreative", rekao je Styles u intervjuu. Inače, za njega je ova naslovnica velika stvar – s haljinom ili bez nje – jer je postao prvi muškarac koji je solo na naslovnici "modne biblije".

Kao svoje stilske ikone Harry je u intervjuu naveo Davida Bowieja, Eltona Johna, Princea, Freddieja Mercuryja i Elvisa Presleyja. Svi su on pomicali granice, kako u glazbi, odjeći, tako i u percepciji muževnosti. Tko zna kako bi nam pop kultura izgledala da svi razmišljaju poput Candace Owens i sličnih, koji se smrtno boje komunizma, ali bi propisali kako se muškarci smiju oblačiti?

Malo me šokiralo i ovo spominjanje Istoka - na koji je točno Istok mislila? Onaj na kojem žene ne smiju glasati, voziti niti pričati bez muškarčeve dozvole, a oni ih smiju legalno tući, silovati, prodavati i ubijati?

No, ostavimo to po strani na trenutak i vratimo se na tu konzervativku koja podržava Donalda Trumpa i koja, očito, smatra da su muškarci u haljinama veća prijetnja od muškaraca koji psihički, fizički i seksualno napadaju žene – baš poput njezinog predsjednika u odlasku.

Nije, naravno, stala samo na tom komentaru nego je kasnije napisala kako čeka da je svi napadnu kad shvate da "vjeruje da žene trebaju biti feminizirane" te da "uživa u kuhanju i brizi za svog muža". Zanimljivo je kako konzervativci uvijek misle da se druga strana želi petljati u njihov način života i izbore koje rade, jednako kao i oni u živote i odluke drugih. Jer nikoga zapravo nije briga što ona misli da bi žene trebale biti feminizirane i što kuha za svog supruga – neka radi što želi, nitko joj to ne brani. Ali, to ne znači da ima pravo reći drugima kako bi se trebali ponašati. To što ona misli da muževni muškarci ne nose haljine je njezino pravo. A pravo Harryja Stylesa je da ih nosi.

Što je, zapravo, u srži tog straha od muškaraca u haljinama, od demaskulinizacije? Radi se, dakako, o strahu od rušenja društveno uspostavljenih odnosa moći, u kojima je dominacija muška karakteristika, a submisivnost ženska. Owens u još jednom tweetu ističe kako su termin "toksična maskulinost" izmislile "toksične žene" te da "stvarne žene ne podržavaju lažni feminizam". O tome što to sve zapravo znači, mogu samo nagađati jer nemam pojma što bi bile "toksične žene" i "lažni feminizam" u njezinim očima, ali znam što su svi ti pojmovi ne u mojim očima – nego u pojavnosti.

Kad dečko izgleda kao cura, to je degradirajuće - jer mislite da je degradirajuće biti cura

Feminizam je ideja o jednakosti žena i muškaraca koja ne niječe biološke razlike niti ih želi "uništiti", nego ističe kako su društveni odnosi u svojoj srži nepravedni jer se neke naučene karakteristike pripisuju genetici. Primjerice, Owens kaže da voli "kuhati i brinuti za svog muža”" To nije u ženskom DNK – to je naučeno ponašanje. Ako osoba kuha za svog partnera ili partnericu, to ga ne čini ženom. To nije razlika u spolu, nego u rodu. Isto tako, ako je osoba u hlačama i košulji, to ga ne čini muškarcem.

Harry Styles u haljini za nju nije muževan, a odgovor na pitanje zašto dala je Madonna 2000. u pjesmi "What It Feels Like For A Girl".

"Cure mogu nositi traperice i ošišati kosu na kratko / Nositi košulje i čizme jer je ok biti dečko / Ali kad dečko izgleda kao cura, to je degradirajuće / Jer mislite da je degradirajuće biti cura."

U prijevodu: u redu je da Candace nosi odijelo i mušku košulju, kao što i nosi, ali nije u redu da Harry nosi haljinu. Smiješno, zastarjelo razmišljanje i stvaranje moralne panike bez ikakve stvarne podloge.

Što se tiče toksične maskulinosti, to je upravo ono što Owens priziva i ono što zapravo misli kad kaže "vratite nam muževne muškarce". Ona misli na stare, tradicionalne vrijednosti, koje podrazumijevaju da su muškarci fizički snažni, agresivni, na poziciji moći. Podrazumijeva to da se dječake uči da ne plaču, ne grli ih se i ne ljubi – sjetimo se kako su Republikanci zamislili kako je poljubac Joea Bidena za njegovog rođenog sina "neprimjeren" - zbog čega oni izrastaju u emocionalno nezrele muškarce, nesigurne, koji ne znaju izražavati svoje osjećaje, a što često dovodi do problema s mentalnim zdravljem, pretjerane agresivnosti koje šteti njima, njihovim obiteljima i u konačnici društvu.

Želite vratiti takve muškarce? Zašto?