Toksične veze

Zašto uporno ‘navijamo‘ za grozne fikcionalne parove?

27. srpanj 2021.
Fotografija: Profimedia

Navodno Carrie i Faca nisu izdržali u braku i razvode se u nastavku ‘Seksa i grada‘. Ima li iznenađenih?

Sjećate se onog frajera koji vam je rekao da "nije za vezu, ali se možete družiti" pa je to trajalo godinu dana? Ili onog koji je pristao na vezu, ali se "ne voli držati za ruke" i "nije baš za ljubljenje u javnosti" i nikad vas nije upoznao s prijateljima? Sigurna sam da će se netko prepoznati u opisu one "veze" kad vas obasipa pažnjom, ljubavlju i poklonima prvih mjesec dana, a onda prevari ili ghosta. Sve te toksične veze koje smo imali u svojim životima trajale su predugo - s time se možemo složiti sada, nakon što smo sve to prošli. Ali, isto tako sam sigurna da ste neke od manipulativnih bivših zapravo zaboravili, odnosno da su vam u sjećanju ostale samo neke lijepe uspomene s njima, a ne one dramatične svađe u dva ujutro u tramvaju nakon previše piva na brucošijadi. Recimo, kad vam je kupio cvijeće bez povoda ili kad ste proveli onaj jedan savršeni vikend skupa. Pogotovo ako ste trenutno sami, usamljeni ili u nekoj još goroj vezi.

"On je tvoj Faca", jeste li ikada čuli ili izrekli tu rečenicu prijateljici? Mnoge od nas nadale su se da će svaka ta toksična veza završiti kao i Carrie i Faca; sretno. Nakon svega, on će se promijeniti i shvatiti da vas voli. Bit ćete u vezi ili braku koji, u redu, ima nekih svojih problema, ali to je normalno jer ipak se volite i on je vaša "srodna duša". Ne možete valjda ostaviti svoju srodnu dušu - koliko god bio loš prema vama, zar ne? O ovoj smo temi već pisali pa vratimo se na Carrie i Facu. 

Sigurna da ste neke od manipulativnih bivših zapravo zaboravili, odnosno da su vam u sjećanju ostale samo lijepe uspomene 

Moram iskreno priznati, nikad nisam bila "tim Aidan" jer smatram da je bio jednako emocionalno manipulativan prema Carrie, pokušavao ju je promijeniti i prilagoditi je sebi, stavljajući veći značaj na svoje izbore, a zanemarujući njezine želje i interese. No, teško bi se moglo reći i da sam bila "tim Faca" - svi znamo što joj je on sve radio i na koje načine ju je manipulirao. Ipak, navijala sam za njih dvoje i mooožda pustila koju suzu u finalu originalne serije. Nakon dva filma, sad nam dolazi i reboot, "And Just Like That", snimanje u New Yorku je počelo, a onda je procurio i navodni scenarij. Carrie i Faca se razvode! Je li moguće? Nažalost, svi znamo da jest. Ta je veza bila osuđena na propast od samog početka.

Da se radi o vašoj prijateljici, što biste joj rekli da vam prizna da se ponovno čuje s bivšim? Meni su moje više puta (nažalost, da - totalno sam Carrie) rekle da nisam normalna, a i ja njima. Nije bilo pomoći. Samo jedna poruka nakon mjeseci šutnje često je bila dovoljna da zaboravim sve ono loše što sam doživjela od te osobe i zaključim da je konačno, baš kao i Faca, nakon dugog kontempliranja, shvatio da sam ja njegova srodna duša i da bez mene ne može više živjeti. Završilo bi ponovno prije nego što bi počelo. Naravno, jer nije stvar u tome da je taj bivši "onaj pravi", onaj koji je "pobjegao" - samo smo nezadovoljni trenutnom situacijom i, budimo iskreni, bojimo se upoznati nekog novog. Za ove bivše barem znamo kako će nas povrijediti. 

Carrie i Faca svakako nisu jedini par iz popularne kulture čiju toksičnu vezu romantiziramo i uzdižemo, a zatim fantaziramo o tome da ćemo i mi jednom doživjeti da se svako to slomljeno srce pretvori u ono što smo oduvijek htjeli - sretnu vezu. Teško je ne uhvatiti se u taj začarani krug jer cijeli život gledamo te priče s ekrana koje nas uvlače u toksične odnose, objašnjavajući ih "kemijom", opravdavajući loše ponašanje, pa čak i nasilje "strašću", a zatim nas nagrade - sretnim krajem. 

Rachel i Ross, Kelly i Dylan, Ted i Robyn, Blair i Chuck, Serena i Dan, Bella i Edward, Anastasia i Christian, Leonard i Penny... Iskreno, ne znam koja od ovih veza je gora od prethodne. I svejedno, nakon nekoliko sezona groznih odluka, prekida i mirenja, većina je završila sretnim krajem - vjenčanjem. Kao da će taj papir i "najsretniji dan u životu" popraviti sve probleme koje su imali. Ipak, svi navijamo za njih, a ponekad se i potajno nadamo takvom scenariju za sebe i onog "nikad prežaljenog".

Carrie i Faca svakako nisu jedini par iz popularne kulture čiju toksičnu vezu romantiziramo i uzdižemo

"To daje poruku da, bez obzira na to što ste morali pretrpjeti, koliko god su vas puta iznevjerili, a vi bili frustrirani ili slomljenog srca, ako samo nastavite ići prema tom cilju, dobit ćete svoj sretni završetak. Ipak, zapitajte se kako će stvari izgledati nakon toga. Borili ste se za nekoga, a kad ste konačno pobijedili - kakvu ste nagradu dobili?", upozorava terapeutkinja Sally Baker. 

Jedna od najčudnijih stvari koja mi se dogodila bila je jedna jako kratka veza, koja je počela obećavajuće, a završila naglo i grubo. U "Seksu i gradu" čula sam da, za preboljeti prekid, treba proći dvostruko više vremena nego što je veza trajala. Kod mene je omjer bio puno veći. Nakon mjesec dana veze, ja sam patila mjesecima. Više nego nakon nekih dugogodišnjih veza. U čemu je bio problem? Pa, u tome da sam zamislila tog frajera kao svog idealnog partnera. Zamislila sam sve što on može biti - za mene i ovako, u životu - i što sve mi možemo biti. Točno sam znala kako će sve izgledati, plan je bio spreman. Sad sam samo trebala čekati da se ostvari. Izgledalo je obećavajuće, a onda - hladan tuš. Trebalo mi je dugo da shvatim da nije taj moj čovjek iz mašte - moj savršeni muškarac - prekinuo sa mnom, nego neki tip kojeg nisam zapravo ni poznavala jako dobro. Kad sam još malo bolje razmislila, on nije bio ni sličan onom iz moje glave. Ništa nije odavalo da bi on mogao biti tako pažljiv i sa mnom imati toliko zajedničkih tema kao što sam pamtila. Ništa od toga nije bilo stvarno - samo moja želja koju sam projicirala na tog, eto, dosta visokog i zgodnog tipa. 

Radimo to uvijek, samo su neke veze duže pa u jednom trenutku shvatimo da ta osoba nije ona koju smo zamišljali. A onda, umjesto da se pomirimo sa sudbinom i krenemo dalje - mi upalimo TV. I vidimo Carrie i Facu ili neki od tih toksičnih parova pa pomislimo: "Ha... pa možda to i meni može uspjeti." A zašto i ne bismo? Svi žele vjerovati da će se ostvariti ono o čemu maštaju. 

Prirodno je to i sasvim normalno, ali i nešto što moramo prestati raditi. Ne zato što je sramotno - svi maštamo o velikoj ljubavi i zato valjda i ulazimo u veze - nego zato što tako uvijek iznova povrjeđujemo sami sebe. Na našu sreću, život nije film. Jer zamislite kako bi to bilo da život provedete s Facom? Ako ste iskreni sami sa sobom, vjerojatno ne baš tako zabavno.